Gyógyító finomságok

Zöldséggel, gyümölccsel a krónikus betegségek ellen

Május–júniusban már javában érnek a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek nem csupán ízletesek és vitaminban gazdagok, de – mint kiderült – komoly betegségmegelõzõ és egészségmegõrzõ hatásuk is van.

 

Új fegyver a Helicobacter pylori okozta fertõzés ellen
A Helicobacter pylori (H. pylori) jelenléte peptikus fekélyt és egyéb emésztõrendszeri megbetegedéseket (lymphoma, adenocarcinoma) okozhat, amelyek elõzményét a gyomor idült gyulladása képezi.
E baktériumról kiderült, hogy inkább elõsegítõje, semmint okozója a daganatos megbetegedések kialakulásának, tehát – antibiotikum-kúrával történõ – kiiktatása önmagában nem elegendõ ahhoz, hogy a jelenlétével összefüggésben lévõ gyomorrákot elkerüljük. Ehelyett a gyulladást és a rákkeltõ közvetítõanyagokat kell ellenõrzés alá vonni.
A kutatók legújabb eredményei1 alapján elmondható: hatásos lehet, ha megfelelõ fitonutrienseket, azaz biológiailag aktív növényi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. Remek választás a zöld tea, amely közismert jótékony hatásai mellett a H. pylori okozta emésztõrendszeri gyulladások,  így a fekélyek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük. A zöld tea mellett említhetõ még a brokkoli, a fokhagyma és a probiotikus baktériumok is.

 

Új lehetõség a krónikus obstruktív tüdõbetegség terápiájában
A napjainkban egyre gyakrabban jelentkezõ krónikus obstruktív tüdõbetegség (COPD) világszerte sokak haláláért felelõs. A dohányzás által sejtszinten kiváltott gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz közvetlen összefüggésbe hozható a COPD-ban szenvedõ betegek állapotának romlásával. Az étrendi antioxidánsok felvételének fokozásával, illetve a szervezet belsõ antioxidáns folyamatainak támogatásával, hatékonyságának növelésével azonban nagyon jó terápiás eredmények érhetõk el.
Az idõk során számos antioxidáns hatású anyagról (például a halakban is megtalálható acetilciszteinrõl, illetve a vörös szõlõ héjában, vagy a zöld teában megtalálható polifenolokról) bizonyosodott be, hogy képesek a szervezet antioxidáns kapacitásának javítására, méghozzá a GSH (glutathion) bioszintézisének növelésén keresztül. Az antioxidáns-kapacitás javulása a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséhez és a degeneratív betegségek alapját képezõ gyulladásos folyamatok gátlásához vezet.
Mindemellett számos egyéb, antioxidáns hatású anyag bevetése is eredményesnek bizonyult a cigarettafüst által keltett gyulladásos folyamatok gátlásában, legalábbis a tüdõn végzett in vivo vizsgálatok következtetései szerint.2 Mindeközben egyre bõvülnek ismereteink az oxidánsoknak, a szabadgyököknek és az aldehideknek a COPD kialakulásában betöltött szerepérõl. Ezek az információk új terápiás lehetõségeket vetnek fel, többek között az antioxidánsok és a nyákoldó szerek kombinált alkalmazását illetõen.

A gyümölcsfogyasztás és az emlõrák kialakulásának kockázata közötti öszszefüggések
A számos élelmiszerben levõ antioxidánsok, együttmûködve a szervezetünkben megtalálható endogén pro- és antioxidánsokkal, hatással lehetnek számos daganattípus, többek között az emlõrák kialakulásának kockázatára. A több mint ezer, posztmenopauza idõszakában lévõ nõ részvételével elvégzett Cancer Prevention Study – II. elnevezésû vizsgálatban3 az oxidatív stresszel összefüggésbe hozható gének, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mértéke, valamint az emlõrák kialakulásának kockázata közötti esetleges összefüggéseket vizsgálták.
A kutatás eredménye szerint számos gén jelenléte nem hozható összefüggésbe az emlõrák kialakulásával. Másrészt, bizonyos gének a betegség kialakulásának mérsékelt kockázatát eredményezik. Az ilyen genetikai tulajdonságokkal rendelkezõk esetében a bõséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak nem igazán volt jelentõsége a kórkép rizikója szempontjából. A gyengébb „genetikai ellenálló képességgel” rendelkezõ nõk esetében viszont az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás a kockázatot növelõ tényezõként jelent meg.
A kutatók feltételezik, hogy a genetikai adottságok befolyásolják az endogén antioxidáns folyamatok mûködését. A kutatás végkövetkeztetései megerõsítik az étrendi és a belsõ antioxidánsok közötti együtthatás létezését.

 

MDOSZ

Felhasznált források
1. Lee, S. Y. et al.: Phytoceuticals: mighty but ignored weapons against
Helicobacter pylori infection. J. Dig. Dis., 2008, 9(3): 129-139.
2. Rahman, I.: Antioxidant therapeutic advances in COPD.
Ther. Adv. Respir. Dis., 2008, 2(6): 351–374.
3. Li, Y. et al.: Oxidative stress related genotypes, fruit and
vegetable consumption and breast cancer risk. carcinogenesis, 2009, 30(5): 777–784.