Hasonló tünetek, különböző betegségek

A női nemi szerveket érintő fertőzések kezelése

A nyári időszakban megszaporodnak a női nemi szerveket érintő fertőzések. A betegeket igen gyakran lakóhelyüktől (és orvosuktól) távol éri utol e kellemetlen jelenség, ezért gyakrabban keresnek gyógyírt a bajukra patikában, a gyógyszerésztől kérve tanácsot.

A női nemi szerveket érintő fertőzések nagyobb része egyáltalán nem nemi úton terjed, hanem a megváltozott környezeti tényezők idézik elő. A kezelés szempontjából is érdemes elkülöníteni a nem szexuális úton terjedő („banális”) genitális fertőzéseket a kifejezetten szexuális úton terjedő betegségektől. Gyakorlati szempontból, az átfedő tünetek és a közös kóreredet miatt ide kívánkoznak az alsó húgyúti fertőzések is, ugyanakkor nem említjük a szövődményes kismedencei gyulladásokat, hiszen azok minden esetben orvosi ellátást (is) igényelnek.

Miért pont nyáron?

Nyáron – szerencsés esetben – meleg van. A nyaraló nem a megszokott környezetében tisztálkodik, táplálkozásában több „elhajlást” enged meg magának (édességek, alkohol), hajlamos olykor vizes fürdőruhában, máskor a szükségesnél kisebb felületet takaró műszálas esti öltözékben tartózkodni, és a jól megérdemelt pihenés akár egy új kapcsolatot is hozhat számára. Mindezek együtt a nemi szerveket érintő fertőzések gyakoriságának emelkedéséhez vezethetnek.

Nem szexuális úton terjedő fertőzések

A leggyakoribb hüvelyi fertőzés a nyári időszakban (is) gombás eredetű. A párás meleg, a szoros, nem szellőző ruházat, a közös mosdó/WC használata, de akár a túl gyakori mosakodószeres tisztálkodás is a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához, a laktobacillusok háttérbe szorulásához, ezzel párhuzamosan pedig a szervezetben egyébként folyamatosan megtalálható gombafonalak (főként a Candida-félék) elszaporodásához vezethet. A fogamzásgátló tabletta szedése, illetve a más betegségek miatt történő antibiotikumos kezelés (különösen a penicillinkészítmények) is fokozza a kialakulás esélyét.

A hüvelyi fertőzés jellegzetes tünetei: 

 • a szeméremtáj duzzadt, kipirosodott, viszket;
 • a hüvely inkább száraz, a hüvelyváladék sűrű fehér, esetleg darabos, de nem kellemetlen szagú;
 • a vizeletürítés és a szexuális együttlét kellemetlen csípő érzéssel jár.

Ugyanakkor a probléma szinte soha nem érinti a kismedencét, nem jár lázzal, alhasi fájdalommal.

A recept nélkül elérhető készítmények közül célzottan antifungális hatóanyagot tartalmaznak a klotrimazol-, ekonazol-, illetve fentikonazol-tartalmú szerek. Ezekből hüvelykúp, -tabletta és -krém is kapható. Típusos adagolásuk: három egymást követő este egy hüvelykúp vagy tabletta. A krémet lehetőleg naponta kétszer, vékonyan, de nagy területen, a szeméremtesten és környékén kell alkalmazni. Általánosabb (nem célzott) hatású, de gombás fertőzésben is hatékony a jódtartalmú hüvelykúp, feltéve, hogy a páciens nem allergiás rá.

A fertőzés kialakulását megelőzendő, illetve enyhébb fertőzésekben jól használhatóak a különböző tejsav/laktobacillus-tartalmú kúpok, illetve az ezüst/C-vitamin-kombinációt tartalmazó hüvelykúp.

A gombás hüvelyfertőzés alapvetően nem szexuális úton terjed, de a fertőzött partnerrel történő érintkezés az esetek 10-15 százalékában a másik félnek is fertőzést okoz. Ezért az orvosnak és a gyógyszerésznek is érdemes rákérdeznie a partner esetleges tüneteire (pirosas, viszkető foltok a makkon és a hímvessző egyéb területein), hiszen tünetek esetén őt is kezelni kell, például klotrimazol-tartalmú krémmel.

Fontos, hogy a páciens mindenképpen forduljon orvoshoz abban az esetben, 

 • ha kismama,
 • ha soha nem volt még igazolt gombás fertőzése, és ezért nem ismeri fel a tüneteket, illetve
 • ha a kapott kezelés ellenére rövid időn belül ismét jelentkeznek nála a tünetek.

Az orvosi vizsgálat egyrészt beazonosítja a fertőzést, másrészt lehetőséget nyújt a vényre adható készítmények felírására, amelyek leggyakrabban flukonazol-, ketokonazol- vagy itrakonazol-tartalmú, szájon át szedendő gyógyszerek. Az egyszerűbb fertőzéseket rövid úton kezeljük (egyszer 1 kapszula vagy 2+2 kapszula), a recidív, makacs fertőzéseknél viszont a hosszabb, akár hetekig-hónapokig tartó intermittáló kezelés sem ritka.

A páciensnek a következőket tanácsolhatjuk:

 • a nyári melegben is lehetőleg pamut alsóneműt hordjon;
 • kerülje a túlzott édességfogyasztást és az illatosított tusfürdők/intim mosakodók gyakori használatát;
 • fürdés után vegyen fel száraz fürdőruhát;
 • kerülje a meleg vizű medencéket, és legyen elővigyázatos a közös WC/zuhanyozó használatakor;
 • ne használjon hüvelyöblítést többször, mint heti 1-2 alkalom;
 • menses alatt hasznos lehet a probiotikum-tartalmú tampon használata.

A normál hüvelyflóra felborulása nemcsak gombák, hanem a hüvelyben egyébként kisebbségben lévő egyéb baktériumok elszaporodásához is vezethet. A bakteriális vaginózis (BV) bő, kellemetlen szagú (típusos esetben halszagú), tejszerűen fehér vagy szürkés folyással jár, de kísérheti irritáció, csípő érzés vizeléskor vagy szeméremtáji viszketés is. Kialakulásában nagyrészt a fentebb már említett tényezők játszanak szerepet, kiemelve, hogy a hüvelyflóra minden olyan külső ingerre könnyen felborul, mint például a gyakori hüvelyöblítés vagy egy új szexuális partner megjelenése. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a BV nem szexuális úton terjedő fertőzés!

A BV tünetei egyáltalán nem specifikusak, vagyis könnyen összetéveszthetők más típusú fertőzések tüneteivel. Elhanyagolt esetben kismedencei gyulladáshoz, terhesség alatt pedig koraszüléshez vezethet, illetve növeli az esélyét más, szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának.

Bakteriális vaginózis gyanúja esetén mindig indokolt az orvosi vizsgálat. Kezelése antibiotikummal, leggyakrabban metronidazollal vagy clindamycinnel történik. Fontos, hogy a felírt gyógyszereket a beteg maradéktalanul szedje be, illetve a kezelést követően, a normál hüvelyflóra helyreálltása céljából hasznos lehet a tejsav/laktobacillus-tartalmú kúpok használata. A betegség megelőzése érdekében a gyakori hüvelyöblítés kerülése, illetve óvszer használata javasolt.

Szexuális úton terjedő fertőzések

Az említett két kórképpel ellentétben – amiket bárki, bármikor, bárhonnan elkaphat – a szexuális úton terjedő betegségek (STD – sexually transmitted disease) szinte kizárólag közvetlen testi kontaktussal terjednek. Egy részük jellegzetes tünetekkel jár, más típusaik alattomosan, rejtve terjednek, hosszú távon azonban súlyos egészségügyi kihatásaik lehetnek.

A Chlamydia-fertőzés a fiatal lányok/nők között az egyik leggyakrabban előforduló STD. A baktérium közvetlen testi érintkezéssel (vaginális, orális vagy anális úton) kerül a szervezetbe, és a tünetek akár több héttel a kontaktus után jelentkeznek. Először a méhnyak és/vagy a húgycső hámja fertőződik meg, tünete lehet a gennyes méhnyakváladék, a kontakt vérzés (a nemi együttlét után jelentkező pecsételő vérzés) vagy a vizeletürítéskor észlelt fájdalmas/csípő érzés. A fertőzések legalább 70 százaléka némán, tünetek nélkül zajlik, és csupán a késői szövődmények nyomán kerül felismerésre. A Chlamydia-fertőzés szövődményeként kismedencei gyulladás, a petevezetékek maradandó károsodása, ebből kifolyólag pedig meddőség és méhen kívüli terhesség következhet be.

A Chlamydia-fertőzés speciális teszttel mutatható ki, amihez a méhnyakból vett minta, tehát orvosi vizsgálat szükséges. Kezelése lehet egyszeri 1g azithromycin-, vagy 7 napos doxycyclin-kezelés. A pácienst (és lehetőség szerint az ugyancsak kezelt partnert) a kúrát követően érdemes újra tesztelni. A betegség megelőzése óvszer használatával, „biztonságos szexszel” lehetséges. A 16-25 éves korosztályban – az általános nőgyógyászati vizsgálat keretében – évente érdemes Chlamydia-tesztet végezni.

Egy parányi élősködő (protozoon) okozza a másik igen gyakori STD-t, a trichomoniasist. A betegség közvetlen testi kontaktussal (vaginális érintkezéssel) terjed, lappangási ideje 5-28 nap. A tünetek nem jellegzetesek (égő, csípő hüvelyi érzés, csípő érzés vizeléskor, a szeméremtest szárazsága, irritáltsága, szokatlan szagú fehér/sárga/zöldes folyás). Pontos diagnózis csupán az orvosi vizsgálat során vett hüvelyváladék-minta mikroszkópos vizsgálatával állítható fel. Kezelése egyszeri, nagy adag, orálisan alkalmazott metronidazollal vagy tinidazollal történik. Ebben az esetben is fontos a partner kezelése. A gyógyszer beszedését követően 24 óráig kerülendő az alkohol fogyasztása.

Az előző kórképeknél jóval ritkábban fordul elő a gonorrhoea (kankó). Férfiaknál vizeléskor égető érzés, a húgycsőből szivárgó sárgás-zöldes váladék, esetleg a herék duzzanata hívja fel a figyelmet a betegségre. A fertőzött nők jelentős része tünetmentes, esetleg vizelési panaszt, bővebb folyást, köztivérzést tapasztal. A diagnózis vizeletből vagy méhnyakváladékból végzett speciális laboratóriumi teszttel állítható fel. A betegség kezelése egyszeri 250 mg ceftriaxonnal és 1 g azythromycinnel történik. A kezeletlen esetek súlyos krónikus kismedencei gyulladáshoz, meddőséghez, méhen kívüli terhességhez vezethetnek. A megelőzés itt is óvszer használatával lehetséges.

Alsó húgyúti fertőzések

A köznyelvben „felfázásként” emlegetett tünetcsoport valójában a húgyhólyag gyulladása, amit leggyakrabban a benne elszaporodó baktériumok okoznak. A nyári időszakban a vizes fürdőruha vagy az este viselt lenge öltözék miatt az altest áthűlhet, ami legyengíti a természetes védőmechanizmusokat, és megkönnyíti a fertőzés létrejöttét. Tünetei a kellemetlen, gyakori vizelési inger, illetve ürítéskor a kevés, csípős, kellemetlen szagú, esetleg sötéten elszíneződött vizelet. Nem ritka a kellemetlen közérzet, a hőemelkedés, valamint az alhasban, középtájon észlelt húzó fájdalom sem.

A betegség diagnózisa (a tünetek mellett) vizeletmintából végzett egyszerű teszttel lehetséges. Kezelését antibiotikummal, mégpedig penicillin-származékkal, cefalosporinnal, a szövődményes esetek fluorokinolonnal célszerű végezni. Az egyszerű esetek egyszeri adag fosfomycinre is jól reagálnak. Kiegészítésnek bőséges folyadékbevitelt, vörösáfonya-készítményeket ajánlhatunk. Megelőzése megfelelő öltözködéssel, fokozott higiéniával lehetséges.

Dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista