Kevesebbet költünk…

A lakosság kiadásainak változása a gazdasági válság hatására

Havi száz forinttal kevesebb vényköteles gyógyszerre
 

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt a lakosság döntõ többsége jelentõsen csökkenti kiadásait, az egészségügyi költések tekintetében csak kismértékben korlátozzuk magunkat – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felmérésébõl1, amely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta.

A magyar lakosság 85 százaléka érzi a gazdasági válság hatását, és csökkenti kisebb-nagyobb mértékben a kiadásait. Míg azonban a tartós fogyasztási cikkekre, a ruházati termékekre és a szórakozásra fordított havi kiadások mértéke a válság hatására nagymértékben csökken, addig azt tapasztalhatjuk, hogy a spórolási hajlandóság az egészségügyi kiadások tekintetében a legalacsonyabb: a megkérdezetteknek mindössze a 13 százaléka fogta vissza az ilyen jellegû költéseit. Még a leggyakrabban vásárolt élelmiszerek esetében is hamarabb mérséklõdnek a kiadások, mint a gyógyszerek, a gyógyhatású készítmények és a vitaminok vásárlásakor.
Nem tapasztalható jelentõs kiadáscsökkenés a krónikus betegek és a nem betegek esetében sem, azaz függetlenül attól, hogy egészségesek vagy betegek vagyunk-e, az egészségünkön vagyunk a legkevésbé hajlandók spórolni.
A legjelentõsebb mértékben az 56 év felettiek esetében csökkentek az egészségügyi kiadások: közülük minden ötödik megkérdezett költ kevesebbet az egészségére. Regionális bontásban a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon élõk körében a legnagyobb a visszaesés.

Vényköteles gyógyszerek: kevesebben, de többet
A legnagyobb mértékû csökkenés a nem vényköteles készítmények forgalmában mutatkozik, ám ez sem jelentõs: a lakosság mindössze nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet költ e termékekre. A spórolás mértéke sem jelentõs, a teljes lakosságra nézve átlagosan mindössze 40 forinttal fogjuk vissza havi kiadásainkat. Ugyanezzel az összeggel fordítunk kevesebbet vitaminokra és táplálék-kiegészítõkre is.
A vényköteles gyógyszereken kevesebben, de többet spórolnak. Az egészségügyi kiadásaink legjelentõsebb tételét kitevõ vényköteles gyógyszereken a teljes lakosságra lebontva átlagosan havi száz forintot takarítunk meg. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a vényköteles készítményekre költõ szûk réteg megtakarításai igen tág határok közt mozognak: ötszáztól akár tízezer forintig is terjedhet az az összeg, amennyivel a megkérdezettek kevesebbet költenek vényköteles patikaszereikre.
 

Mindenkit érint a válság
A kutatás során megkérdezettek közül – a munkanélküliektõl a vezetõ beosztásban dolgozókig – szinte mindenki úgy nyilatkozott, hogy érzi a válság hatását. A legtöbben a ruházati cikkeken spórolnak, de a lakosság több mint fele kevesebbet költ háztartási cikkekre és élelmiszerekre is.
A gazdasági helyzet megváltozása leginkább a 46–55 év közöttieket és az észak-alföldi régió lakosait érinti. Az említett korcsoportba tartozók nem kevesebb mint 94 százaléka mondja azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben kénytelen visszafogni a kiadásait.

 

(1 A Szinapszis Kft. legutóbb 2009 februárjában vizsgálta a lakosság egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásait, attitûdjét. A kutatás során ezer, véletlenszerûen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.)