Közös a múltunk, közös a jövőnk

Ahol csak lehet, magyar készítménnyel helyettesítsünk!

A gyógyszertári expediálóknak a generikus helyettesítés során azt is érdemes figyelembe venniük, hogy amennyiben a referenciatermékek közül valamelyik hazai gyártó készítményét ajánlják, nemcsak egy kiváló minőségű gyógyszerrel segítik a beteg gyógyulását, hanem az egész nemzetgazdaság egészségesebbé tételéhez is hozzájárulnak.

A tavalyi év a hazai egészségügy, egészségipar valamennyi szereplője számára nagyon nehéznek bizonyult. A világ pénzügyi problémái a magyar nemzetgazdaságra is erőteljes hatással voltak, így minden szinten jelentős költségcsökkentést kellett végrehajtani. Ebből a gyógyszerkassza – sajnálatos módon – a költségvetési részesedésénél sokkal nagyobb arányban vette ki a részét. A gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására mintegy 26 százalékkal (80 milliárd forinttal) jutott kevesebb, mint 2011-ben. A vaklicit és a fixesítés a patikai dobozforgalom nagyobbik részét kitevő generikus készítmények árát átlagosan  17 százalékkal csökkentette, de akadtak olyan nagy forgalmú készítmények is, ahol az árcsökkentés a 30 százalékot is meghaladta.

A „számlát” a gyógyszergyártók és a gyógyszerészek egyaránt megfizették, előbbieknek az árbevétele, utóbbiaknak az árréstömege csökkent jelentősen. Azonban nem a bevételek elmaradása volt a költségcsökkentés egyetlen negatív következménye. A vakliciteken sokszor – irreális, az egész piacot tönkretevő mértékű árcsökkentésekkel – olyan kis, hazánkban csupán néhány embert foglalkoztató importőr gyártók készítményei kerültek referencia pozícióba, amelyek korábban minimális piaci részesedéssel rendelkeztek, így csak nehezen vagy egyáltalán nem voltak alkalmasak a betegek folyamatos és stabil ellátására.

A másik probléma ezen olcsó készítmények kapcsán – éppen az alacsony ár következményeként – az esetenként igen alacsony minőség volt. Előfordult, hogy egy vakliciten nyertes, indiai gyártású alendronát-tartalmú készítményben égett anyagot és rozsdát találtak.  

Hazai gyártás: világszínvonalú minőség, stabil betegellátás, gyógyuló nemzetgazdaság

A gyógyszerkassza csökkentésének legnagyobb vesztesei gyártói oldalon a Magyarországon több mint 13 ezer embert foglalkoztató, itthon csak a tavalyi évben mintegy 80 milliárd forintot beruházó, a GDP 4 százalékát megtermelő hazai gyógyszergyártók voltak. Azok a vállalatok, amelyek évszázados jó kapcsolatot ápolnak a magyar orvosokkal és gyógyszerészekkel, amelyek tovább éltetik a magyar gyógyszeripar hagyományait, folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően pedig a magyar betegek ellátása mellett világszerte segítik a gyógyító munkát.

A magyar gyógyszer a világ minden táján egyet jelent a kiváló minőséggel, a hatékonysággal. Ráadásul a hazai gyártók készítményei megfizethető árúak, jó ár-érték arányt képviselnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a gyártók hosszú távon kötelezték el magukat az egyre erőteljesebb magyarországi jelenlét mellett. A tavalyi évben az Egis, a Richter és a Teva is új kutató- és gyártóegységeket nyitott meg, és sok más, kisebb magyar gyógyszergyártó is beruházásokba kezdett. Mindez azt jelenti, hogy e cégek – ahogy a múltban, úgy a jelenben és a jövőben is – stabil partnerei a magyar gyógyszerészeknek, hazai gyártókapacitásuk pedig biztosítja a magyar betegek stabil ellátását hatékony, megfizethető árú, világszínvonalú gyógyszerkészítményekkel.

A jelenlegi nehéz gazdasági környezetben minden korábbinál fontosabb ismerni és elismerni a hazai gyógyszergyártóknak a nemzetgazdaság szempontjából hozzáadott értékét is. A jelentős foglalkoztatásnak, továbbá az adók és járulékok fizetésének köszönhetően a hazai gyártók készítményeinek nemzetgazdasági hozzáadott értéke négyszerese az importőr készítményekének. Mindez konkrét összegekre átszámolva annyit jelent, hogy amennyiben az OEP 1000 forint támogatást ad egy adott hatóanyagú készítményhez, az importőr gyártók gyógyszerei esetén ebből csupán 350 forint folyik be az államkasszába adók és járulékok formájában, míg a hazai gyártók esetében ez az összeg 1430 forint!   

Stabil, megbízható partnerség

A Gyógyszer-gazdaságossági törvény 44. paragrafusa 2012 januárjától arra kötelezi a gyógyszerészeket, hogy amennyiben az orvos a vényen azt nem zárta ki, és a beteg is beleegyezik, – a szakmai helyettesíthetőség figyelembevételével – az orvos által felírt készítményt a referencia- vagy annál kedvezőbb árú, esetleg a preferált referencia-ársávba tartozó gyógyszerrel helyettesítsék. Remélhetőleg a fenti gondolatmenetből is kiderült, miért érdemes és fontos az ár mellett a gyártót, illetve annak hazai jelenlétét is figyelembe venni a helyettesítés során.

Az elmúlt mintegy két évtized folyamatos gyógyszerpiaci növekedése után a betegellátás valamennyi szereplőjének az új gazdasági realitásokhoz kell alkalmazkodnia. A folyamatos, gyakran kétszámjegyű növekedés évei valószínűleg már soha nem térnek vissza. A nehéz helyzetben pedig minden korábbinál jobban felértékelődik a stabil, megbízható partnerek szerepe. A magyar gyógyszerészek és a magyar gyógyszeripar összefogásával egy olyan szövetség jöhet létre, amely hosszú távon segíti a patikák stabil működését, a hazai gyógyszergyártás tradícióinak továbbvitelét és mindenekelőtt a megbízható, világszínvonalú gyógyszereken alapuló betegellátást.

Dr. Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója