Medicinát csak legális forrásból!

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete június közepén együttműködési megállapodást kötött a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP) a gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek illegális kereskedelmének hatékonyabb megfékezése és felszámolása céljából.

Világszerte egyre növekvő problémát okoz a gyógyszerek hamisítása. A statisztikai adatok szerint – hasonlóan más európai országokhoz – a magyarországi gyógyszerpiac mintegy 1–2 százalékát teszik ki a hamisított készítmények. Összehasonlításul: Oroszországban 30, Mexikóban 40, Nigériában pedig 80 százalékban részesednek a teljes gyógyszerpiac forgalmából a nem a hagyományos úton forgalomba kerülő „orvosságok”.

A hamis, illetve hamisított gyógyszernek nincs egységesen elfogadott meghatározása, igazából minden olyan termék annak minősül, amelyet szándékosan és tisztességtelen céllal az eredeti termékkel azonos tulajdonságúnak tüntetnek fel. Az ilyen termék jellemzője, hogy vagy nem tartalmaz hatóanyagot, vagy az előírtnál kevesebbet, illetve szennyezett, nem megfelelő minőségű, esetleg mérgező hatóanyag, segédanyag található benne. Mindezek következtében enyhe esetben csak hatástalanságot, súlyos esetben mellékhatásokat, akár maradandó károsodást, sőt halált is okozhatnak ezek a termékek.

Több tízmilliós kár, 40 ezer forintos büntetés

A hamisított gyógyszerekkel szembeni küzdelem jelenleg legismertebb formája a gyógyszer-kereskedelmi lánc zártságának biztosítása. További megoldást jelentene a gyógyszergyártók részéről olyan technológiai megoldások (hologram, különleges festék vagy mikrochip) kifejlesztése, amelyek – elsősorban a VPOP számára – megkönnyítenék az eredeti termék azonosítását.

Az engedély nélküli gyógyszer-kereskedelem legelterjedtebb formája a szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel nem rendelkező internetes, vagy egyéb csomagküldő szolgálat, illetve az úgynevezett „virtuális gyógyszertár” (e-pharmacy), valamint az utcai, piaci árusok tevékenysége, túlnyomórészt a Távol-Keletről származó termékekkel.

Az említett illegális tevékenységek súlyos anyagi, jogi károkat okoznak mind Magyarország, mind az Európai Unió lakossága, mind az érintett gyógyszergyártó és -forgalmazó vállalatok számára. A VPOP által felderített esetek évente 10–20 millió forintos kárt okoznak a gyógyszeriparnak, s azon keresztül a magyar gazdaságnak, de ez az összeg rekordévben a 110–120 millió forintot is elérheti. Ugyanakkor súlyos aránytalanság, hogy az a szórakozóhely, ahol a látogatók tiltott készítményekhez juthatnak hozzá, a jelenlegi törvények szerint mindössze 40 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat. 

Hatékonyabb, együttes fellépés

A mostani megállapodást aláíró felek, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Vám- és Pénzügyőrség kinyilvánították, hogy a jövőben még hatékonyabban és eredményesebben kívánnak fellépni az illegális gyógyszer-kereskedelemmel szemben. Az együttműködő felek célja a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalomba hozatalának és kereskedelmének megakadályozása, különös tekintettel a szabadalom- és védjegybitorlás káros jelenségeinek felszámolására.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az együttműködés során vállalja, hogy térítésmentes képzések szervezésével, szakmai anyagok rendelkezésre bocsátásával támogatja a vámszervezet munkáját, illetve térítésmentesen elvégzi az eljárás tárgyát képező gyógyszeripari termékek laboratóriumi bevizsgálását, továbbá együttműködik a sajtó- és egyéb kommunikációs anyagok közzétételében. A megállapodás tapasztalatait az együttműködő felek évente legalább egy alkalommal értékelik, és meghatározzák annak új irányait, feladatait.

A sajtó és a gyógyszerszakma feladata, hogy felhívja a lakosság figyelmét a veszélyekre. A laikusoknak is tudniuk kell, hogy a hazai gyógyszerellátási lánc szigorúan ellenőrzött, abból egyetlen doboz valódi gyógyszer sem kerülhet ki az alternatív csatornákba, vagyis minden interneten vagy utcán vásárolt készítménnyel az egészségüket veszélyeztetik. A legális úton forgalmazott gyógyszerrel szemben támasztott minimális elvárás az is, hogy a doboz felirata és az alkalmazási előirat is magyar nyelvű legyen. Az esemény sajtótájékoztatóján az is elhangzott: a Miniszterelnöki Hivatal a közeljövőben széles körű kampányt indít a hamisítványokkal kapcsolatban.
 
Ijesztő adatok

Egy nemzetközi tanulmány szerint tavaly – a felmérésbe bevont 99 országban – összesen 1513 gyógyszer-hamisítási esetet regisztráltak, ami csaknem negyedével haladja meg az egy esztendővel korábbi adatot.

A világon illegálisan előállított orvosságok piacát jelenleg mintegy 50 milliárd dollárra becsülik.

Az Európában lefoglalt hamisított gyógyszerek esetében a forrásországok listáját Svájc, India és az Egyesült Arab Emirátusok vezetik, a lefoglalt mennyiség 40, 35, illetve 15 százalékát adva.
 
Egy lehetséges megoldás

Egy, az Egyesült Államokban a közelmúltban megjelent statisztika szerint az interneten beszerzett orvosságok mintegy 62 százaléka hamisítvány, vagy legalábbis kifogásolható minőségű szer.

Bár Magyarországon már több mint másfél éve lehet interneten is gyógyszert rendelni, a különböző weboldalak kínálatát szervezetten senki nem ellenőrzi. Becslések szerint jelenleg mintegy 150 honlapon keresztül lehet hozzájutni a legkülönfélébb készítményekhez. Jellemezően leginkább a fiatalok rendelnek ilyen módon gyógyszert, leginkább nyugtató-, serkentő- és ajzószereket.

Az amerikai jelentés készítői a probléma megoldására, vagy legalábbis enyhítése érdekében azt javasolják, hogy az olyan népszerű keresőprogramok, mint a Google, a Yahoo és az MSN töröljék ki a kapott keresési eredmények közül a hamisított gyógyszereket árusító oldalakat. Ez a módszer egyszer már bevált: akkor a pornográf tartalmú honlapok elérését akadályozták ilyen módon.
 

Cikkek