Szúrni vagy nem szúrni?

Ha a beteg tényleg megkérdezi kezelõorvosát, gyógyszerészét

A médiában, s ennek köszönhetõen a köztudatban számos, egymásnak ellentmondó információ kering az új típusú influenzával és az ellene kifejlesztett vakcinával kapcsolatban. Mit mondjon a gyógyszerész, ha tõle kér tanácsot a hozzá betérõ személy: beoltassa-e magát, vagy sem a H1N1 influenzavírus ellen?

 

Az új típusú influenzavírus törzs ez év tavaszán jelent meg az amerikai kontinensen, konkrétan Mexikóban, ahol az elsõ nagyobb arányú megbetegedéseket és haláleseteket okozta. A fertõzés ijesztõ gyorsasággal terjedt el a glóbuszon, s ennek eredményeképpen a WHO júniusban világjárványnak nyilvánította e vírusinfekciót. Képzeletbeli versenyfutás kezdõdött a kórokozó és az ellenanyagot fejlesztõ cégek között, s mostanra több ország illetékes egészségügyi szerve is engedélyezte a törzskönyvezett vakcina alkalmazását.
A hazai szkeptikusok azonban ennek sem tudtak maradéktalanul örülni. Amíg nem volt oltóanyag, azt kérték számon az illetékeseken, elsõsorban a kormányon; majd amikor lett, azt találták gyanúsnak. Hogyhogy ilyen hamar? – kérdezték. – Miért nem hagytak elég idõt a biztonságossági vizsgálatokra? Idõközben a járvány már északkeleti szomszédunknál is felütötte a fejét. Sokaknak az sem nyerte el a tetszését, hogy egy magyar cég volt képes mindarra, amire a nagy multinacionális vállalatok nem, vagy legalábbis csupán késve. Holott így gyorsabban és olcsóbban jutottunk hozzá a vakcinához, mintha külföldrõl kellett volna beszerezni, ráadásul a hazai oltóanyagból egy adag is elég a védettség kialakításához. Valahogy azt is természetesnek vesszük, hogy a kormány négymillió adag Fluval P-t térítésmentesen bocsát a rászorulók rendelkezésére, a további kétmillió adagnak pedig maximált árat szabott.
Ráadásul, ahogy az lenni szokott, a rémhírterjesztõk és a szenzációvadászok ez alkalommal is gyorsabbak és hangosabbak voltak, mint a hivatalos propaganda, amely az önkéntesen beadatható védõoltás szükségességét hivatott hangsúlyozni. A fejekben zavar és kétely támadt; a laikusoknál éppúgy tapasztalható a tanácstalanság, mint a gyógyítás felkentjei körében. Úgy tûnik, mintha a megkérdezett szakemberek sem mernének/tudnának egyértelmû választ adni a legfontosabb kérdésre. Éppen ezért, bármennyire meghökkentõ, nem okozott meglepetést az egyik hazai napilap felmérése, miszerint az embereknek kevesebb mint egyötöde tervezi, hogy beoltatja magát az új típusú influenza ellen.

 

Orosz rulett

Az ÁNTSZ úgy tudja, az új típusú influenza számlájára eddig mintegy 4500 haláleset írható. Európában 184-en haltak meg a fertõzés következtében, többségük a 25–64 évesek közül került ki, 47–60 százalékuk pedig a fokozottan veszélyeztetett csoportokból. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyszámú enyhe megbetegedés mellett ritkán, de számítani kell nagyon súlyos lefolyású kóresetekre is.
Az északi féltekén még csak most kezdõdik az influenzaszezon. A betegséget sok ember fogja elkapni, és bár a többségük várhatóan enyhe tünetekkel betegszik majd meg, 0,5–1 százalékuk feltehetõen kórházi kezelésre fog szorulni a súlyos lefolyás miatt.
Ezekben a hetekben a legtöbb ember fejében felmerül a kérdés: egyáltalán szükség van-e az új típusú influenza ellen védõoltásra? Ha nem akarjuk elkapni a betegséget, a válasz egyértelmûen igen. Persze el is lehet bagatellizálni a dolgot: a szezonális influenza is évrõl évre okoz haláleseteket, a nagy többség mégsem oltatja be magát ellene. Tegyük azonban hozzá, ezt a jövevényt, amit egyes szakemberek a spanyolnáthához hasonlítanak, még nem ismerjük. Ha nem is bizonyul végzetesnek a betegség, azt bizonyára sokan szeretnék elkerülni, hogy a kór napokra ledöntse õket a lábukról.
Márpedig az influenza megelõzésére a jelenleg rendelkezésünkre álló módszerek közül a védõoltás a leghatékonyabb, ám az új vírussal szemben a szezonális influenza elleni védõoltás nem hatásos. Az elõbbiek miatt az új vakcina alkalmazását valamenynyi mértékadó nemzetközi szakmai szervezet ajánlja.
Az oltással kapcsolatban számos rémhír kapott szárnyra. Ezek egyike, hogy az új vakcina mellékhatásai veszélyesebbek, mint maga a világjárványt okozó influenza. A biztonságossági vizsgálatok során csak igen kis százalékban tapasztaltak mellékhatásokat, amelyek túlnyomórészt lokális jellegûek voltak (bõrpír, viszketés, oltáshelyi duzzanat vagy kisebb fájdalom), és egy-két napon belül, kezelés nélkül elmúltak. Az általunk megkérdezett háziorvosnál az egyhónapos oltási idõszak alatt egyetlen oltott személy sem jelentkezett mellékhatásokkal.

 

Nem csupán magunk miatt

Az influenza elleni védõoltási program a teljes népesség szempontjából is nagy jelentõséggel bír, ugyanis a lakosság 60 százalékának vakcinációja már elegendõ ahhoz, hogy visszaszorítsuk vele az influenza terjedését. A populációs szintû védelem ez esetben azt jelenti, hogy az oltás azok számára is védelmet jelent, akik saját maguk nem oltottak, ugyanis a körülöttük élõ –
oltott – személyek nem fertõzik meg õket. A teljes népességen belül szép számmal vannak olyanok, akik nem olthatók (háromévesnél fiatalabb gyerekek, tojásérzékenyek stb.). Õk is fogékonyak a fertõzésekre, ám egyetlen esélyük az influenza kivédésére a populációs szintû védelem.
A népegészségügyi cél tehát az, hogy minél magasabb szintû átoltottságot érjünk el. Amennyiben ez nem történik meg, a kórokozók cirkulációja a populációban nem szorul vissza kellõképpen, és így idõrõl idõre újabb járványok fordulhatnak elõ.
Természetesen megtörténhet, hogy beoltott személy is megbetegszik influenzában. Nem ismerünk olyan oltóanyagot, amelyik az adott betegség ellen százszázalékos védettséget nyújtana. Azonban az, hogy az oltás százból csupán 70–80 influenzás megbetegedést véd ki, még nem jelenti azt, hogy a vakcina ne lenne hatásos. Azoknál, akik a védõoltás ellenére mégis megbetegednek, mindenképpen enyhébb lefolyásra lehet számítani.

 

A gyógyszertárat felkeresõ betegek ellátása

Az elmúlt hetekben a patikákba is eljutott az ÁNTSZ-nek az a tájékoztató anyaga, amelynek célja, hogy biztosítsa a gyógyszerészek számára az új influenzavírussal és a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos fõbb információkat.
Ebbõl (is) tudható, hogy H1N1-vírusfertõzés esetén a betegek influenzaszerû tünetekrõl számolnak be: a hónaljban mért testhõmérsékletük magasabb 38 °C-nál, emellett köhögnek és torokfájásra panaszkodnak. Egyes esetekben izomfájdalom, fejfájás, hidegrázás, hányás és hasmenés is elõfordulhat. Az ilyen betegnek célszerû telefonon keresztül felvennie a kapcsolatot a háziorvosával vagy a háziorvosi ügyelettel. Amennyiben az illetõ a doktor szerint nem igényel orvosi ellátást, tüneti kezelést segítõ gyógyszerek alkalmazására lehet szükség. Továbbá

• maradjon otthon egészen addig, amíg a láz és az egyéb tünetek el nem múlnak;
• ne menjen dolgozni vagy iskolába, betegségének ideje alatt kerülje a szoros személyes kapcsolatokat;
• lehetõség szerint használjon gyógyszertárakban kapható, úgynevezett „sebészi” maszkot;
• fokozottan tartsa be az általános higiénés szabályokat.

 

A gyógyszeres kezelés lehetõsége, az orvoshoz irányítás szempontjai

Influenza, és azon belül is az új típusú megbetegedés kapcsán fokozott figyelem szükséges:

• súlyos alapbetegség esetén;
• várandós nõknél;
• csecsemõknél;
• hirtelen rosszabbodó állapot esetén;
• ha hét nap után, vagy gyermekeknél öt nap után romlik a beteg állapota.

Az átlagosnál súlyosabb lefolyásra utaló, azonnali orvosi ellátást igénylõ tünetek:

• a légzésszám növekedése és a légzés felületessé válása, akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben;
• kifejezett nehézlégzés;
• cyanosis;
• véres vagy elszínezõdött köpet;
• mellkasi fájdalom;
• megváltozott tudatállapot;
• három napon túl fennálló magas láz;
• a vérnyomás csökkenése,
• gyermekeknél figyelmeztetõ jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság.

A specifikus antivirális kezelés – amit csak orvos indikálhat – korai (48 órán belül történõ) elkezdése az alábbi, súlyos megbetegedések kockázatának kitett csoportokba tartozó személyek influenzaszerû megbetegedése esetén javasolt:

• krónikus légzõszervi, szív- és érrendszeri, vese-, máj- és idegrendszeri betegségben szenvedõk;
• cukorbetegek;
• csökkent immunitású betegek;
• kórosan elhízottak (BMI > 40);
• várandós nõk;
• két éven aluliak.

 

Az influenza elleni oltóanyagok

A 2009/2010-es szezonban két különbözõ influenza elleni oltóanyag alkalmazása válik szükségessé. Az egyik a szezonális influenza elleni trivalens oltóanyag (Fluval AB). E vakcina elõállításához a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által a mostani szezonra és az északi féltekére ajánlott vírustörzseket használták fel. A háromévesnél idõsebb kockázati csoportba tartozó személyek számára 1,3 millió adag (Fluval AB), míg a három éven aluli gyermekek térítésmentes influenza elleni védõoltására tízezer adag oltóanyag (Fluarix) áll rendelkezésre.
A másik oltóanyag egy monovalens vakcina (Fluval P), a pandémiás influenza elleni védekezésre. Az új típusú influenzajárvány megelõzésére hatmillió adag Fluval P vakcina áll rendelkezésre, amibõl négymillió térítésmentesen használható fel. Ezeket az ÁNTSZ hálózatán keresztül osztják szét, és az alkalmazási elõiratban foglaltak szerint adhatók az országos tisztifõorvos által meghatározott célcsoportba tartozók számára. Akik nem jogosultak a térítésmentes oltóanyagra, azok a gyógyszertári forgalomban, receptre felíratva vásárolhatják meg a vakcinát a kétmillió adag térítéskötelesen biztosított készletbõl.
Néhány hete még problémát okozott, hogy a gyógyszertárak többsége csupán akkor rendelt a pandémiás influenza elleni vakcinából, amikor arra konkrét igény jelentkezett. Így a vásárlónak két-három napot kellett várnia, és a készítményért újra vissza kellett mennie a patikába. Információink szerint – a kormány ösztönzésére, illetve a szaktárca vezetõjének „intézkedése” eredményeképpen – az ellátás idõközben folyamatossá vált, a betegséget elkerülni szándékozók legrosszabb esetben is a maximált áron, 1930 forintért juthatnak hozzá a Fluval P-hez. A gyermekorvosoknál ennél is jobb a helyzet: az ilyen igényüket jelzõ szülõk gyermekét a recept felírásának mellõzésével, a gyermekorvosi rendelõben vagy az oktatási intézményben, térítésmentesen oltják be a vakcinával.
    
A témával kapcsolatban további, aktuális információk az alábbi honlapokon találhatók:

•    Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – www.antsz.hu
•    Országos Epidemiológiai Központ (OEK) – www.oek.hu
•    Pandémiás Prevenciós Bizottság – www.pandemia.hu
•    Országos Gyógyszerészti Intézet – www.ogyi.hu
•    Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) – www.who.int
•    Európai Betegségmegelõzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) – www.ecdc.europa.eu
•    Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság –  www.gyogygond.hu

 

Tóth Tamás