Az OEP lesz az állami patikatulajdonos

A kormány az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) jelölte ki arra feladatra, hogy – amennyiben egyetlen gyógyszerész sem kíván/tud többségi tulajdont szerezni egy adott patikában – az állam elővásárlási jogát ott érvényesítse. A határozat a Magyar Közlönyben olvasható.

A döntés állítólag komoly meglepetést keltett az érdekeltek körében. A szaktárca eredeti javaslatában ugyanis vagy a GYEMSZI-hez, vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez telepítette volna a szóban forgó tulajdonosi jogokat. A Magyar Gyógyszerészi Kamara ezzel szemben a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.-t, vagy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t javasolta az elővásárlási jog gyakorlására.

Egyes szakértők szerint így olyan helyzet állhat elő, hogy az OEP tulajdonosként is érdekelt lesz olyan patikák nyereségességében, amelyeknek a jövedelmezőségét maga szabja meg a gyógyszerpiaci árszabályozással, illetve egyéb igazgatási döntésekkel, a versenytársakkal pedig már csak információs fölénye miatt is könnyen elbánhat – írta a Népszabadság.

Úgy tudni, a feladatra az OEP külön szervezeti egységet hoz létre.