Az OEP szerint sikeres volt a vaklicit

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által bevezetett vaklicitnek köszönhetően tavaly 7 milliárd forinttal csökkentek a lakosság receptköteles gyógyszerekre fordított kiadásai. Az OEP ezzel párhuzamosan 28 milliárd forintot spórolt meg az államnak – tudhattuk meg dr. Sélleiné Márki Máriától, az intézmény főigazgatójától az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

A vaklicitet 2011 második felében indították útjára, félévenként írják ki, így ez év április 1-jén immáron negyedik alkalommal hirdettek „eredményt”. A legutóbbi licit során több mint 700 termék ára csökkent, azonban paradox módon körülbelül száz készítményért így is többet kell fizetniük a betegeknek.

A vaklicitbe legnagyobbrészt olyan hatóanyagok tartoznak, amelyek a lakosság nagy része számára kínálnak jobb közérzetet. Például 2,5 millió beteg számára csökkentek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek árai – közölték az OEP illetékesei. Lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni többek között a koleszterincsökkentő készítményekhez, valamint az asztma vagy a depresszió elleni gyógyszerekhez.

„Az eddigi 4 vaklicites eljárásban 1305 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 35 százalékkal, de volt példa 79,3 százalékos csökkenésre is” – nyilatkozta Bidló Judit, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője.