Egészségfejlesztési irodák nyílnak

Összesen 58 egészségfejlesztési iroda (efi) kialakítására, egyenként 80 és 125 millió forint közötti támogatást kaptak kórházak, szakrendelők és önkormányzatok az ország különböző pontjain, ezen belül 18 hátrányos helyzetű kistérségben – írta a Világgazdaság.hu.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szerint az életmódbeli tanácsadásra szorulók ezekben az irodákban kaphatnak majd hatékony segítséget, amelyeknek emellett helyi egészségfejlesztési programokat is működtetniük kell. Munkájukat a tervek szerint az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) koordinálja majd.  

A pályázóknak öt éven át kell vállalniuk az irodák működtetését. Az Európai Uniótól elnyert 6 milliárd forint elvileg két évig fedezi az irodahálózat fenntartását, a harmadik évtől pedig elvileg a népegészségügyi termékadó hivatott fedezni az intézmények működését.

A már szétosztott 6 milliárd forinton túl további 1 milliárd forint uniós forrást biztosítanak a népegészségügyi intézményrendszer összehangolására, hatékonyságának javítására, az egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozására. Emellett 1,8 milliárd forint jut a népegészségügyi kommunikációra, amit az Országos Egészségfejlesztési Intézet nyert el. Úgy tudni, ebből állítják fel a 60 fősre tervezett egészségkommunikációs központot, és ebből működtetik a nemrég indult egeszseg.hu weboldalt is.

Dr. Selmeczi Kamill szerint tévedés azt hinni, hogy a leszakadó térségek lakosságát el lehet érni egészségnevelési kampányokkal, felvilágosító programokkal. Úgy pláne nem, ha az irodákban csupán 8 és 16 óra között fogadnak érdeklődőket A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy gondolja, a fenti összeget inkább a háziorvosi praxisok prevenciós fejlesztésére kellett volna fordítani, hiszen a gyógyító szakemberek azok, bizonyosan találkoznak az egészségi okokból leginkább veszélyeztetett emberekkel.

Fotó: www.minap.hu