Egis: visszaverték, de így sem járt rosszul

Nagy várakozás előzte meg az amerikai Actavis (korábban Watson Pharmaceuticals Inc.) és az AstraZeneca közötti, a Crestor koleszterinszint-csökkentő rozuvasztatin-cink tartalmú változatával kapcsolatos per kimenetelét. Utóbbit az Egis fejlesztette ki, és abban rejlik a különlegessége, hogy a rozuvasztatint nem kálciummal (mint az AstraZeneca által gyártott Crestor), hanem cinkkel kombináltan alkalmazza. Az Egis fejlesztésére évekkel ezelőtt figyelt fel a Watson, és be kívánta vezetni a terméket az amerikai piacra, amiből az Egis − az elemzői várakozások szerint − méretéhez képest hatalmas profitra tehetett volna szert. Az originátor AstraZeneca viszont szabadalombitorlás miatt pert indított, és az ügy ez év március 25-én peren kívüli egyezséggel zárult – írta a  Napi Gazdaság.

A megegyezés az Actavis számára lehetővé teszi, hogy már a Crestor szabadalmi védettségének lejárta, 2016. július 8-a előtt 67 nappal megjelenjen rozuvasztatin-kálcium, vagy rozuvasztatin-cink tartalmú termékével az amerikai piacon. A lejárat előtti bő két hónap bevételének 39 százalékát azonban át kell engednie az AstraZenecának.

Mivel a peren kívüli megállapodás sikerében az Egis terméke is jelentős szerepet játszott, az Actavis 2016-ban egyszeri összeget fizet a magyar gyógyszergyárnak, ami nagyságrendileg elérheti, vagy akár meg is haladhatja az Egis éves nettó eredményének felét – ami a tavalyi nyereségből kiindulva mintegy tízmilliárd forintnak felel meg.