Egyenrangúval „házasodna” a Valeant

Kanada legnagyobb gyógyszergyártója, a Valeant Pharmaceuticals tovább kutatja egy egyenlő felek közötti egyesülés lehetőségét, ám addig sem mond le a kisebb akvizíciókról – árulta el egy konferencián J. Michael Pearson, a vállalat ügyvezető igazgatója. Szakértők szerint az egyik potenciális jelölt a generikumgyártó Actavis lehet, amelynek piaci árát 13 milliárd dollárra taksálják.

Talán meglepő, hogy a cég a Bausch&Lomb közelmúltban történt, 8,7 milliárd dollár értékben lezajlott felvásárlását követően sem ül nyugodtan a babérjain. A magyarázat valószínűleg az lehet, hogy a Valeant forgalma más sikeres ügyleteknek – többek között a Medicis felvásárlásának – köszönhetően ebben az évben 40 százalékkal nőtt, vagyis van miből tovább terjeszkedni.

Pearson ezzel párhuzamosan 10-15 százalékos létszámleépítést jelentett be a vállalatnál, ami körülbelül 200 korábbi Bausch&Lomb munkatárs elbocsátásával (is) jár. Ezzel és az egyéb szinergiák kihasználásával a Valeant a tranzakcióból több mint 800 millió dollár megtakarításra számít.