Félmilliárdos bírság párhuzamos importért

A GYEMSZI-OGYI ez év szeptember 30-án kelt határozatában ötszázmillió forint összegű pénzbírsággal sújtotta a Prompt Pharma Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t, és egyúttal a gyógyszer-nagykereskedő cég működési engedélyét is visszavonta. Hasonlóan szigorú szankcióra a hazai gyógyszerpiacon mindeddig nem volt példa.

A hivatal 2013. január 21.-én indított eljárást a vállalkozás ellen, és vizsgálata során megállapította, hogy a Prompt Pharma sorozatosan megsértette a párhuzamos importtevékenység tilalmát, illetve illegálisan forgalmazott nagy értékű onkológia-készítményeket, amivel súlyosan veszélyeztette a gyógyszerellátási lánc biztonságosságát.

A Prompt Pharma nem ért egyet a GYEMSZI-OGYI határozatával, s ezért október 3-án keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A nagykereskedő cég állítja: 2011 folyamán jóhiszeműen, a szabályoknak megfelelően szerzett be gyógyszereket külföldről, amelyeket 2012 elején külföldi vevőinek tovább értékesített. A GYEMSZI-OGYI több mint egy évvel ezután, 2013 márciusában hívta vissza e termékeket, arra hivatkozva, hogy az eredetük ismeretlen. A Prompt Pharma ezt követően állítólag értesítette vevőit az intézet termékvisszahívásról szóló határozatáról.

A felügyeleti hatóságnak 30 napja van ara, hogy felülvizsgálja a GYEMSZI-OGYI határozatát, és eldöntse, a Prompt Pharma folytathatja-e nagykereskedelmi tevékenységét.