Idén még egy Neuropathia Centrum nyílik a Wörwag Pharma támogatásával

Ebben az évben már tizenkettőre nő azoknak a vizsgálati helyeknek a száma az országban, ahol a diabétesz következtében kialakuló idegkárosodást kezelik. A vidéki nagyvárosokban és Budapest több kerületében található Neuropathia Centrumokat a Wörwag Pharma támogatásával alakították ki, és látták el diagnosztikai eszközökkel. A német családi gyógyszervállalat 1993-ban, éppen 20 éve alapította meg magyarországi leányvállalatát. Ebben az időben a neuropathia szinte ismeretlen betegség volt. A Wörwag Pharma ezért országos szintű képzést indított az orvosok számára, és bevezette az azóta is használt diagnosztikai eszközöket, amelyek megkönnyítik a neuropathia felismerését.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30 százalékát, azaz hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A betegség a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé. Az időben diagnosztizált neuropathia jókor elkezdett kezelése lényegesen hozzájárulhat a végtag-amputációk számának csökkentéséhez.

A Wörwag Pharma támogatásával kialakított vizsgálati helyeken két évtized alatt csaknem 32 ezer neuropátiás beteget diagnosztizáltak Magyarországon. Ennek tudatában a cég tovább folytatja a neuropathia szűrésével foglalkozó vizsgálati helyek kialakítását, és a szakemberek folyamatos képzését. Az áprilisban megnyitott Debreceni Egyetemi Centrum után idén még egy Neuropathia Centrum elindítását tervezi a vállalat, méghozzá Pécsett, ahol ugyancsak az Egyetemi Neuropathia Centrumban fogadják majd a betegeket. A cég hosszú távú tervei között, 2020-ig további 10-15 centrum megnyitása szerepel. Az egyes centrumok kialakítása egyenként 3 millió forintba kerül, a már működő 11 centrum fenntartása, az orvosok képzése pedig évente 33 millió forintos költségvetésből valósul meg.