Ingyenes fogamzásgátló tinédzser lányoknak – Franciaországban

Ez év április 1-jétől térítésmentessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti lányoknak Franciaországban. Az úgynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, ami az említett korosztályban az évi 12 ezret is eléri. A kamaszlányok innentől egy orvosi vizsgálatot követően, recepttel és szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával, ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban.

A fogamzásgátló pirulákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a tinédzser lányok egy jelentős része eddig azért nem élt vele, mert jelentős kiadást jelentett volna számukra az évi 40-60 euró. A kiskorúak számára egyébként a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, ám ilyen intézmény csupán néhány nagyobb városban található.

A kiskorúak számára felírt fogamzásgátlók 65 százalékos támogatása 2011-ben 6 millió euróba került az államnak. Francois Hollande államfő tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő ígérete volt a magas színvonalú és ingyenes fogamzásgátlás biztosítása a kiskorúak számára. A kormány becslése szerint a 100 százalékos támogatás további 5 millió eurós kiadást jelent. Szintén április 1-jétől a művi terhesség-megszakítás is ingyenessé vált Franciaországban. Minden nő számára, ami ugyancsak jelentős változás, hiszen eddig csak a 15 és 18 év közötti lányoknak nem kellett fizetniük az abortuszért, a nagykorú nők esetében a társadalombiztosító a beavatkozás költségének 70 százalékát fizette. (MTI)