Kis fekete háromszög kerül az új gyógyszerekre

Ez év szeptember 1-jétől – egy új uniós jogszabály hatálybalépését követően – a csúcsára állított fekete, egyenlő oldalú háromszög jelöli majd azokat az új gyógyszereket, amelyek esetleges mellékhatásairól az engedélyeztetés után is további adatgyűjtés szükséges – közölte az Európai Bizottság.

A jel semmi esetre sem jelenti azt, hogy ezek a készítmények ne volnának biztonságosak, hiszen átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson. Minőségükhöz, biztonságosságukhoz és hatékonyságukhoz sem férhet kétség, ám hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások. Ezért ezeket a termékeket a piacra kerülést követően is figyelik az illetékes hatóságok. A fekete háromszög nem a csomagoláson jelenik meg, hanem a készítményekhez mellékelt betegtájékoztatón.

A jelet minden olyan terméken el kell helyezni, amely 2011. január 1. után engedélyezett hatóanyagot tartalmaz, vagy amelyet jellegéből fakadóan a piacra kerülés után is tanulmányozni kell. A jelnek az engedélyezést követően öt évig kell majd a termékeken szerepelnie.

(MTI)