Költségvetési intézményként működnek tovább az állami kórházak

Amennyiben a törvényjavaslatot az Országgyűlés is elfogadja, a 2012 folyamán kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak a jövőben költségvetési intézményként tevékenykednek tovább. Az intézkedés egyik célja, hogy az önkormányzatokhoz hasonlóan, egyszeri konszolidáció révén kezelhetők legyenek az e körben felhalmozódott hitelek és egyéb, nem szállítói kötelezettségek.

Az átalakulás mintegy 18 ezer dolgozót érint, akik így közalkalmazotti státuszba kerülnek – amennyiben továbbra is az érintett betegellátó intézményben kívánják folytatni munkájukat. Az új fenntartó minden munkavállalót átvesz, akiknek alapilletménye, illetménykiegészítése és rendszeres illetménypótlékainak együttes összege nem lehet alacsonyabb a korábbi társaságnál 2013. január 1-jén érvényes, jogszabály, kollektív szerződés és munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél.

A működési forma változása nem érinti az intézmények vezetését, szakmai tevékenységét, területi ellátási kötelezettségét és finanszírozási szerződéseit.