Légüres térben az abortusztabletta

A GYEMSZI-OGYI ez év május 17-én regisztrálta Magyarországon az abortusztablettát. Ez a lépés elkerülhetetlen uniós tagállami kötelezettség, ami azonban úgy látszik, még nem jelent egyet a készítmény tényleges alkalmazásával.

A szer nemzetközi engedélyezési eljárása ugyan már lezárult, nálunk azonban az alkalmazás kockázata és a hosszú távú mellékhatások továbbra is – inkább ideológiai, mint szakmai – vita tárgyát képezik, így mind ez idáig sem a termék OEP által történő befogadása, sem a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő bevezetése nem történt meg.

Ugyanakkor az egészségügyi jog szerint hazánkban már ma is alkalmazható tabletta a terhesség megszakítására. Az államtitkárság így csupán a készítmény társadalombiztosításba történő befogadását akadályozhatja meg, az érintett nők teljes áron, tb-támogatás nélkül most is igényelhetik ezt a fajta beavatkozást.

Az említett készítmény műtét nélkül teszi lehetővé a terhesség-megszakítást, ám kizárólag felügyelet mellett, intézményi körülmények között alkalmazható, patikában nem lehet kapni.