Maradnak a gyógytermékek

Az uniós jogharmonizáció miatt április elsejétől elvileg megszűnne a „gyógyhatású termék” kategória. A hazai gyógytermék-ipar védelme érdekében azonban úgy felpuhult a jogszabály, hogy számos, már forgalomban lévő gyógytermék akár még évekig kapható lesz – írta a Világgazdaság.

A hagyományos növényi gyógyszerekről szóló, 2004-ben elfogadott uniós szabályozás szerint gyógyhatás csak gyógyszernek tulajdonítható, ezért a növényi összetevőket (is) tartalmazó készítményeket csak gyógyszerként vagy hagyományos növényi gyógyszerként lehet forgalomba hozni. A magyar jogrendbe 2005-ben beillesztett szabályozás szerint a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények gyártói 2011. március 31-ig kérhették a kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyhatású termékeik átminősítését, ami az új gyógyszer engedélyezésénél egy egyszerűsített és olcsóbb eljárást jelent.

Ennek ellenére jelenleg is zajlanak átminősítések. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található, folyamatosan módosuló lista szerint még mindig több mint 200 készítmény található a gyógytermék kategóriában, amelyeknek száma folyamatosan csökken (2007-ben még 372, 2010-ben 325, de tavaly is még 256 volt forgalomban).

Az OGYI tájékoztatása szerint azok a gyógytermékek, amelyek valamennyi sajátosságukat figyelembe véve besorolhatók a hagyományos növényi gyógyszerek kategóriájába, gyógyhatásra való hivatkozással legkésőbb április 1-ig forgalmazhatók. Azok viszont, amelyeknek nem történt meg az átminősítésük, az érvényes forgalomba hozatali engedélyük lejártáig, tehát akár még évekig is forgalmazhatók, függetlenül attól, hogy tartalmaznak-e növényi összetevőt. Esetükben a gyógyhatásra hivatkozás tilalma sem érvényesül.

Így hazánk eleget is tesz az uniós szabályoknak, meg nem is, elősegítve ezzel számos régi, ismert magyar gyógytermék – teakeverék, csepp, balzsam – „megmentését”. Egy másik „menekülő útvonalat” jelenthetett volna, ha a gyártók étrend-kiegészítőként hoznák forgalomba készítményeiket. Ez ugyan lényegesen egyszerűbb, mert csak bejelenteni kell a terméket, ám komoly visszalépés is, hiszen az étrend-kiegészítőknek végképp nem tulajdonítható gyógyhatás.