Szabadalmat bukott Indiában a Novartis

Az indiai legfelsőbb bíróság elutasította a Novartis svájci gyógyszercég keresetét, amellyel szabadalmi védettséget kért a Glivec nevű rákellenes készítmény új változatához.

A bírósági ítélet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a generikus gyógyszergyártók tovább forgalmazhatják Indiában a Glivec olcsóbb verzióit. A gyógyszert eredetileg kifejlesztő Novartis viszont közölte, a határozat „aláássa a jövőbeni innovációt”.

A Novartis még 2006-ban kért szabadalmi védettséget a Glivec új, továbbfejlesztett verziójához. Az indiai szabadalmi hatóság azonban éppen arra a törvényre hivatkozva utasította el a kérelmet, amelynek célja megakadályozni, hogy a gyógyszeripari cégek újabb (húsz éven át érvényes) szabadalmakat nyerjenek, csupán kisebb módosításokat hajtva végre már meglévő készítményeken.

A krónikus mieloid leukémia és egyéb rákos megbetegedések kezelésére szolgáló Glivec havonta körülbelül 2600 dollárba (körülbelül 615 ezer forintba) kerül, míg a generikus verzió Indiában – a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán – már 175 dollárért (41 ezer forintért) is elérhető.

„A döntés sok életet menthet meg a fejlődő világban” – hangsúlyozta közleményében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet. „Nem arról van szó, hogy ezentúl Indiában nem adnak szabadalmi védettséget gyógyszereknek, de visszaszorítják azt a káros gyakorlatot, hogy egyetlen készítményhez több szabadalmat is igényeljenek” – fogalmazott Leena Menghaney, az MSF ügyvédje.  

A mostani ítélet precedensértékű, mert korábban a Pfizer és a Roche is fellebbezett az indiai legfelsőbb bíróságnál egyes gyógyszereik szabadalmi védettségének helyreállításáért – emlékeztetett az MTI. A Pfizer a Sutent rákellenes szer, a Roche pedig a Pegasys hepatitis C ellenes készítmény egy éve bíróságon elveszített szabadalmi védettségének helyreállításáért küzd.