Tiltott étrend-kiegészőket kerestek

Országosan összehangolt akció keretében keresték a közegészségügyi felügyelők azokat az étrend-kiegészítő készítményeket, amelyek forgalmazását az egészségügyi hatóság korábban megtiltotta. Az úgynevezett utóellenőrzést az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelte el; ennek során 864 helyszíni hatósági ellenőrzést végeztek el a járási hivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai.

Az elmúlt évben, illetve 2013 első két hónapjában csaknem 60-féle étrend-kiegészítő készítmény forgalmazását tiltotta meg az egészségügyi hatóság. A termék piacról történő kivonásának oka lehet, ha megállapítást nyer, hogy az veszélyezteti a fogyasztó egészségét. Így például úgynevezett új élelmiszer szerepel az összetevői között, amit európai uniós szinten nem engedélyeztek; gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz; illetve összetétele alapján nem ítélhető meg a közegészségügyi kockázata.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013. március 18. és 22. között országos utóellenőrzési akciót rendelt el, hogy megvizsgálják: valóban leszedték-e a polcokról azokat a termékeket, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Emellett arra is figyeltek, hogy az üzletekben ne lehessen olyan termék, amelyek forgalmazását korábban megtiltották. A járási (fővárosi/kerületi) kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek munkatársai összesen 864 darab helyszíni hatósági ellenőrzést folytattak le, többek között kereskedelmi egységeket, bioboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat kerestek fel.

A számok azt mutatják, hogy az ellenőrzések magas számához képest az étrend-kiegészítőket árusító üzletekben viszonylag kis számban találtak szabálytalanságot a közegészségügyi felügyelők. Ezzel szemben a tapasztalatok tükrében elmondható, hogy az interneten keresztül, bizonytalan, vagy egyáltalán nem azonosítható forrásból beszerzett készítmények esetében már közel sem ilyen kedvező a helyzet.