Védjeggyel az egészséges életmódért

„Egészségbarát” néven új, a lakosság egészségnevelésére irányuló, éttermekre, szállodákra, fogyasztási cikkekre és egyéb, az egészséget elősegíteni vagy rombolni egyaránt tudó szolgáltatásokra kiterjeszthető program indult az Egészségügyi Minisztérium, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága és a Lilly Hungária Kft. együttes támogatásával.
    A program lényege maga az „egészségbarát” védjegy, amit a különböző élelmiszerek, éttermek vagy szállodák akkor használhatnak, ha megfelelnek az Egészségügyi Minisztérium szakembereiből, dietetikusokból, szakorvosokból és egészségfejlesztőkből álló bizottság által támasztott kritériumoknak. A program létrehozóinak célja, hogy az „egészségbarát” címke biztosíték legyen a lakosság minden rétege számára: az adott helyen a körülmények, és a fogyasztott élelmiszerek sem károsak az egészségre. Mostanra az éttermekre vonatkozó kritériumrendszer készült el.
    A program további célja, hogy elősegítse a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását Magyarországon. Egy „egészségbarát” vendéglátóipari egységben például egyáltalán nem szabad rágyújtani; emellett az oda betérő vendég arra is készüljön fel, hogy nem talál sót az asztalon (a pincértől lehet kérni); hogy az étlapon minden étel és ital mellett feltüntetik annak kalóriatartalmát, illetve hogy az adott kalóriamennyiséget mennyi futással vagy egyéb sporttevékenységgel lehet ledolgozni. A vendég érkezésekor felszolgált víz pedig a napi folyadékbevitel optimális szintjét hivatott elősegíteni.
    A program elindításához az Egészségügyi Minisztérium négy, a Lilly Hungária Kft. 17 millió forintot adott, ám a szervezők szerint az „egészségbarát” kritériumrendszer a bevezetést követően már képes lesz megtermelni a szükséges költségeket, hiszen a program piaci szereplőket vesz rá a bizonyos szabályok betartása mellett elnyerhető védjegyhasználatra.
 
Forrás: Magyar Orvos

 

„Egészségbarát” néven új, a lakosság egészségnevelésére irányuló, éttermekre, szállodákra, fogyasztási cikkekre és egyéb, az egészséget elősegíteni vagy rombolni egyaránt tudó szolgáltatásokra kiterjeszthető program indult az Egészségügyi Minisztérium, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága és a Lilly Hungária Kft. együttes támogatásával.
    A program lényege maga az „egészségbarát” védjegy, amit a különböző élelmiszerek, éttermek vagy szállodák akkor használhatnak, ha megfelelnek az Egészségügyi Minisztérium szakembereiből, dietetikusokból, szakorvosokból és egészségfejlesztőkből álló bizottság által támasztott kritériumoknak. A program létrehozóinak célja, hogy az „egészségbarát” címke biztosíték legyen a lakosság minden rétege számára: az adott helyen a körülmények, és a fogyasztott élelmiszerek sem károsak az egészségre. Mostanra az éttermekre vonatkozó kritériumrendszer készült el.
    A program további célja, hogy elősegítse a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását Magyarországon. Egy „egészségbarát” vendéglátóipari egységben például egyáltalán nem szabad rágyújtani; emellett az oda betérő vendég arra is készüljön fel, hogy nem talál sót az asztalon (a pincértől lehet kérni); hogy az étlapon minden étel és ital mellett feltüntetik annak kalóriatartalmát, illetve hogy az adott kalóriamennyiséget mennyi futással vagy egyéb sporttevékenységgel lehet ledolgozni. A vendég érkezésekor felszolgált víz pedig a napi folyadékbevitel optimális szintjét hivatott elősegíteni.
    A program elindításához az Egészségügyi Minisztérium négy, a Lilly Hungária Kft. 17 millió forintot adott, ám a szervezők szerint az „egészségbarát” kritériumrendszer a bevezetést követően már képes lesz megtermelni a szükséges költségeket, hiszen a program piaci szereplőket vesz rá a bizonyos szabályok betartása mellett elnyerhető védjegyhasználatra.
 
Forrás: Magyar Orvos