A gyógyszerek hatását módosító tényezők 

Tucatnyi terápiás buktató

A gyógyszerek hatása, mellékhatásai, azonos dozírozás mellett is jelentős eltéréseket mutathatnak az egyének szintjén. A módosulásokat belső és külső tényezők is okozhatják, közülük a legfontosabb tizenkettőt szedte csokorba szakértő szerzőnk. 

A belsô tényezôk közül, amelyeket nem tudunk befolyásolni, mindenek elôtt a be- teg életkorát kell figyelembe venni. 

1. Csecsemő- és gyermekkor Újszülötteknél a gyomor- és bélrendszerből való felszívódás kisebb mértékû, mint gyermek-, illetve felnőttkorban, ezért a szájon át történő gyógyszeradagolásnál ezt figyelembe kell venni. Ugyanakkor a lokálisan alkalmazott kenőcsök, orrcseppek, szemcseppek hatóanyaga újszülöttek esetében jobban felszívódik, ezért nem csak helyi, hanem általános hatásokat is kiválthatnak, sőt toxikusak is lehetnek. 

A vér-agy gát csecsemő- és gyermekkorban átjárhatóbb mint a felnőtteknél, ezért központi idegrendszeri hatásokat válthatnak ki olyan gyógyszerek, amelyek a felnőtteknél nem járnak ilyen következményekkel. Újszülötteknél a vesefunkció még éretlen, emiatt a vizelettel ürülő gyógyszerek hatása elhúzódó lehet. Érdekes, hogy gyermekkorban a paracetamol szulfát formájában ürül, míg felnőtteknél glükuronid alakban. Ezzel összefüggően a 6 év alatti gyermeknél ritkábban fordul elő paracetamol túladagolás miatti májkárosodás, mint felnőtteknél. 

2. Időskor
Idős korban a felszívódás lassúbb, a gyomorürülés csökken, sőt a gyomorsósav termelődés is kisebb mértékű. Emiatt a gyomorból felszívódó gyógyszerek hasznosulása gyengébb. Sajnos megfigyel- hető, hogy az idős emberek közül sokakat „rajta felejtenek” proton pumpa gátló, gyomorsav termelést csökkentő gyógyszereken, ami rontja az időskori savhiányos állapotot. 

Idős korban csökken az izomtömeg, a szervezet víztartalma alacsonyabb, nagyobb a zsírtartalom a testben, csökken a máj méregtelenítő funkciója és a vese kiválasztása is. Ezen okok miatt az alkal- mazott gyógyszerek hatása felerősödik, felezési idejük megnőhet. A problémát fokozza, hogy az idős emberek jellemzően nem isznak eleget, és ezzel tovább romlik a szervezet méregtelenítő képessége. 

Célszerû a többféle készítményt szedő idős betegnél rákérdezni, hogy mennyi folyadékot fogyaszt naponta, és nyomatékosan hangsúlyozni a vízivás fontosságát. Az idősek szervezete fokozottan érzékeny a központi idegrendszerre ható depresszánsokra. Egyesek ezek hatására izgatottá válnak, a kávétól pedig elálmosodnak. Sokan szednek véralvadásgátló szereket, ezeknek előrehaladott korban kifejezettebb a vérzékenységi hajlamot növelő hatása. 

3. Nemi különbségek
A nemi különbségek a kamaszkorban kezdenek kialakulni. A nőknél a gyomor-bélrendszeri felszívódás és az elimináció kisebb, mint a férfiaknál. A nőkben az alkohol-dehidrogenáz kisebb mennyiségû, ezért az alkohol lebontás lassúbb, mint a férfiaknál. A nőkben lassabban eliminálódnak a ß-blokkolók, szalicilátok, benzodiazepin és az ösztrogének is. 

4. Terhesség – szoptatás
A gyermekvállalásra való felkészülés, illetve a terhesség ideje alatt a gyógyszerek alkalmazása kerülendő. Amennyiben az anya betegsége miatt mégis nélkülözhetetlen a gyógyszeralkalmazás, akkor csak olyan hatóanyagok alkalmazása ajánlott, amelyekkel kapcsolatban kellő tapasztalat áll rendelkezésre, hogy nincs káros hatása a magzatra. Ugyanezek az elvek érvényesek a szoptatás idejére is. 

5. Genetikai különbségek
Az N-acetil-transzferáz mennyisége és aktivitása bizonyos populációkban eltérő. Vannak úgynevezett gyors acetilálók, pl. az eszkimók, japánok, és vannak lassú acetilálók, pl. a skandinávok, közel-keleti országok lakói. Az amerikaiak, európaiak vegyesen gyors, illetve lassú acetilálók. Azon hatóanyagok, amelyeknek a lebontása acetilálódás útján történik, a lassú típusba tartozóknál a hatások és a mellékhatások is felerősödnek. A szulfonamidok és a hydrobazin, valamint az isoniazid esetében van ennek terápiás jelentősége. 

6. Betegségek
A máj akut és krónikus betegségei a szerv méregtelenítő funkcióit jelentôsen rontják, lecsökken a hatóanyagok eliminációjának sebessége, megnő a felezési idő. Ennek következtében szokásos dózis adagolása mellett is túladagolási tünetek alakulhatnak ki.

A gastrointestinális betegségek is befolyásolják a gyógyszerek felszívódását. A gyomorszűkítő mtétek esetében például csökken a B12 vitamin felszívódása, és vérszegénység alakulhat ki. A bélszakasz eltávolító beavatkozások után a vitaminok felszívódása károsodik. 

A vese kiválasztó képességének károsodása a vizelettel kiválasztódó hatóanyagok, pl. aminoglikozidok, vancomycin eliminációját lassítja, a metabolitok toxikus vérszintet érhetnek el a szervezetben. A pajzsmirigy túlműködése fokozza, a hypothyreosis pedig csökkenti a gyógyszerek lebontását. 

Asztmás betegeknek nem szelektív ß-receptor blokkolókat nem lehet adni, mert rohamot provokálhatnak. 

7. Gyógyszerallergia
Allergiás reakciókat kiválthatnak hatóanyagok, segédanyagok is. Az allergiára jellemzô, hogy minimális gyógyszermennyiség is kiválthatja, szemben a toxikus mellékhatásokkal, amelyek dózisfüggően jelentkeznek. 

8. Tolerancia
A kábítószerek és más hatóanyag-csoportok esetében is megfigyelhető, hogy folyamatos adagolás mellett a szer hatása csökken. A tolerancia kifejezetten előnyös a mellékhatások szempontjából. 

Külsô tényezők egy része könnyen módosítható, mások kevésbé, ezek alakításában komoly szerepe lehet a páciensnek is. 

9. Foglalkozás
Akik a munkájuk során krónikusan kémiai anyagokkal érintkeznek, eltéréseket tapasztalhatnak a gyógyszerhatásokban. Az iparban használatos oldószerekkel (benzol, xilol, aceton, alkoholok) és a nehézfémekkel való rendszeres érintkezés rontja a gyógyszerek metabolizmusát. 

10. Táplálék
A grapefruitlé gátolja a májban és a vékonybélben a CYP3A4 enzimet, ennek következtében azon hatóanyagok, amelyek ezen az úton metabolizálódnak, nem tudnak eltávozni a szervezetbôl, és a plazmaszintjük többszörösére emelkedhet. Ide tartoznak a többi között a koleszterinszint csökkentôk, makrolid antibiotikumok, Ca-csatorna blokkolók. 

A tej, tejszármazékok kalciumtartalma a gyomorban reakcióba lép a tetracyclinekkel és a fluorokilonokkal, amellett meggátolja a felszívódásukat. 

11. Gyógyszer-közi interakciók
A hatóanyagok közötti kölcsönhatások létrejöhetnek a felszívódás, a megoszlás, a metabolizmus és a kiválasztás során is. Egy-egy adott hatóanyag ismert interakcióiról a készítmény alkalmazási elôirata alapján lehet tájékozódni. Fontos azonban, hogy az interakciók jelentőségét ne becsüljük sem fölé, sem alá. 

12. Compliance
A betegek együttműködése a gyógyszeres terápia sikerességének elengedhetetlen feltétele. Ezért alapvetôen fontos, hogy a beteg megértse és elfogadja, hogy miért szükséges számára az adott gyógyszer/gyógyszerek előírás szerinti alkalmazása. A compliance és az adherencia javításában a gyógyszerészeknek egyre nagyobb szerep kell jusson. 

Dr. Matejka Zsuzsanna
szakgyógyszerész