A hajszálerek védelmében

Vérzésekkel kapcsolatos tanácsadás a táránál

A vérzések, különösen ha nem ismert az okuk, nagy riadalmat válthatnak ki. Ha reggel piros szem tekint vissza a tükörből, véres az orrváladék, netán vörös folt jelenik meg a toalettpapíron, többen rögtön a legrosszabbra gondolnak. Számos esetben azonban könnyen orvosolható oka lehet a véres panaszoknak, és az érintett erek falának a megerősítése megoldást kínálhat a tünetek ellen.

A vöröses szemnek több oka lehet, a minor irritációtól kezdve a súlyos fertőzésekig. Az okok sok esetben nem súlyosak, és kezelhetők. Egy rosszul behelyezett kontaktlencse, a szembe került por egyaránt ijesztő megjelenésű szemhez vezethet. A szemöblítés vagy a műkönnyek használata, különösen azoké, amelyek a szaruhártya regenerációját támogató dexpantenolt is tartalmaznak, enyhülést hozhat.

A conjunctivitis, vagyis a kötőhártya-gyulladás is pirosas színű szemeket eredményez. A háttérben fertőzés (adenovírus, pneumococcus stb.) vagy allergiás folyamat is állhat, és az állapot ennek megfelelően kezelendő. Míg a vírusos és bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás kezelése orvosi kompetencia, addig az allergiás szemtünetek enyhítésére vény nélküli forgalomban is elérhető antihisztamin hatóanyagú szemcsepp.

Gyógyszermellékhatás (véralvadásgátlók, trombocitaaggregáció-gátlók esetében) is megmutatkozhat szembevérzés formájában, illetve alapbetegségek (például diabétesz) kísérője is lehet a szemben fellépő vérzés. Orvoshoz elsősorban akkor kell irányítani a beteget, ha a bevérzésen túl egyéb panaszai is vannak, például szemfájdalom, szemkönnyezés, látásromlás, szemhéjgyulladás, fejfájás vagy magas vérnyomás.

Rugalmatlan kapillárisok 

Gyakori, hogy a kapillárisok rugalmasságának csökkenése és a falaik áteresztőképességének megváltozása miatt lesz a szem egy adott területe belövellt, és akár 1-2 hétbe is beletelik, mire a vérfolt eloszlik, eltűnik.¹ Sok esetben erőlködés, cipekedés, székrekedés, hányás vagy szülés hatására alakul ki a bevérzés. Ebből látható, hogy a kapillárisok gyengesége a szemben is megmutatkozhat.

Bevérzett szemnél előnyös hatású lehet a kapillárisok működésének, funkcióinak a támogatása. A vitaminok közül a C-vitamin alkalmazható a kisebb, kapillárissérülések okozta vérzések kezelésére. A C-vitamin egyrészt elősegíti az endotelsejtek proliferációját, másrészt serkenti a kapillárisképződést. Az aszkorbinsavon kívül a természetes eredetű vagy félszintetikus flavonoidok alkalmazása javasolható. A bioflavonoidok (például a rutozid) csökkentik a kóros permeabilitást, a folyadék érpályából való kilépését, ezzel javítják a kapillárisfunkciót. In vitro vizsgálatok alapján az aszkorbinsav és a rutozid kombinált alkalmazása mindkettő hatásait fokozhatja. Rutozid jelenlétében ugyanis mérséklődhet az aszkorbinsav lebomlása vagy javulhat az újrafelhasználása.²

Vérfoltos zsebkendők

Az orrvérzésnek vannak fokozatai, lehet kicsit véres az orrváladék orrfújáskor, szivároghat a vér az orrból, de akár erős vérzés is előállhat. Orvosi ellátásra akkor van szükség, ha az orrvérzés a fejet vagy az arcot érő trauma, sérülés után jelentkezik, az orrba idegen test került, mérgező anyagot lélegzett be a beteg, a vérzés nagyon erős vagy 20 perc alatt sem áll el, esetleg az orrvérzés gátolja a légzést.

Az orvosi ellátás előtt enyhén előre kell dönteni a fejet (hátrahajtani tilos!), és a csontos rész alatt két ujjal össze kell szorítani az orrot. A kisebb, rövid időn belül múló orrvérzés otthoni körülmények között is ellátható, azonban így érdemes utánajárni a lehetséges kiváltó oknak. A sérüléseken, traumákon kívül felső légúti fertőzések, daganatok, véralvadási problémák is okozhatnak orrvérzést.

Banális okok

Sok esetben azonban csupán az áll a háttérben, hogy száraz a belélegzett levegő vagy az előírt időtartamnál hosszabb ideig használt egyhuzamban a páciens nazális dekongesztánst, és orrnyálkahártya-károsodás alakult ki nála. A kisebb orrvérzések különösen gyakoriak a 10 év alatti gyermekeknél, akik gyakran piszkálják az orrukat, illetve a 45 év fölötti korosztálynál, a magasabb vérnyomás és az erek rugalmasságának csökkenése miatt.³

Az orrvérzés gyakran környezeti hatásokkal és rossz szokásokkal függ össze. A kellően nedvesen tartott orrnyálkahártya hozzájárul ahhoz, hogy ritkább legyen az orrvérzés. Ez szükség esetén párologtatással, a dohányzás mellőzésével, előírásszerű gyógyszeralkalmazással, és ha van választási lehetőség, akkor az orrnyálkahártyával kíméletes nazális készítmények preferálásával érhető el.

Az orr- és orrmelléküregeket bélelő nyálkahártya erekkel sűrűn átszőtt terület, ráadásul ezek az erek vékonyak és viszonylag sérülékenyek. A kisebb, kapilláris eredetű orrvérzések kezeléséhez és megelőzéséhez kedvező hatású ezeknek az ereknek a támogatása, a vékony érfalak rugalmasságának a növelése. Az orrnyálkahártya kapillárisainak a megerősítésében szerepet kaphat például a rutozid és a C-vitamin már említett kombinációja.²

Aranyérproblémák

Az aranyeresség tünetei közé tartozik a vérzés is, amely már előrehaladottabb stádiumokban (III. és IV.) lép fel. Az aranyerességgel járó, sok esetben ijesztő vérzés (esetenként vércsepegés vagy -spriccelés) kapcsán kiemelendő, hogy az aranyerekből eredő vér jellemzően nem keveredik a széklettel, a vér általában a WC-papíron vagy a WC-csészén fedezhető fel, a színe pedig rendszerint világos, élénkpiros. Ha azonban a vér színe sötét, netán feketés, jelentős mennyiségű, és/vagy feltételezhetően a végbélnyílást megelőző bélszakaszról származik, akkor sürgősen orvoshoz kell irányítani a beteget.

Annak ismeretében, hogy az aranyérpanaszok hátterében a vénák falának elégtelen funkciója áll, az aranyeresség tüneteinek, köztük az aranyeres vérzésnek az orvoslásában is fontos szerepet kapnak az úgynevezett venoaktív hatóanyagok. Ilyenek – egyebek között – az orálisan alkalmazott bioflavonoidok (diozmin, heszperidin, rutozidok), illetve a kalcium-dobezilát.⁴

Folt a mosdókagylóban

Az emberek körülbelül 90 százaléka tapasztal élete során fogínyvérzést, amely szinte minden esetben a nem megfelelő szájhigiéniával függ össze. Az ínyen, a fognyaknál megtelepedő és plakkot képző baktériumok gyulladásos folyamatot indukálnak, így megnő az erek áteresztőképessége. Ez elsősorban fogmosáskor vagy rágáskor vezet vérzéshez. 

Enyhébb esetben az ínygyulladás (gingivitis), súlyosabb esetben pedig a már csontpusztulással és foglazulással is járó súlyos fogágybetegség (parodontitis) okoz ínyvérzést. Hormonális hatások miatt a vérzés terhesség alatt erősebb lehet.

Magától értetődően a rosszul illeszkedő műfogsor is vezethet irritációhoz, vérzéshez. Ritka esetben véralvadási problémák, gyógyszermellékhatás (véralvadásgátló szedése) is okozhatja az íny vérzését. A leukémiások ínye is vérezhet intenzíven. Általános tanácsként adható a betegeknek az, hogy fokozottan figyeljenek oda a szájhigiéniára. Az alapos fogmosáson és a fogselyem használatán túl antiszeptikus szájöblögetők is javasolhatók. A vitaminok közül a C-vitamin adagolása, illetve a K-vitamin bevitele járulhat hozzá az ínyvérzés csökkentéséhez.⁵

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás
¹ Common causes of red eyes; https://www.medicalnewstoday.com/articles/316179#treatment; 2023.07.18.
² www.ogyei.gov.hu; gyógyszerinformációk
³ https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13464-nosebleed-epistaxis; 2023.07.17.
⁴ [1] Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a krónikus vénás betegség ellátásáról; érv. 2024. dec. 10.
⁵ What You Need to Know About Bleeding Gums; https://www.healthline.com/health/bleeding-gums#other-causes; 2023.07.18.

Megjelent a Pirulatrend 2023. szeptemberi számában.