A hatékony interjú művészete

Az első személyes találkozás egy pályázóval

HR-témákkal foglalkozó rovatunkban a Greensearch tanácsadó cég ügyvezető-tulajdonosának írásait közöljük. Legutóbb arról volt szó, hogy mit érdemes kérdezni egy állásinterjú első telefonos előszűrése során. Most pedig elérkeztünk a személyes találkozáshoz: hogyan építsünk fel egy ilyen beszélgetést a jelöltekkel?

Személyes beszélgetésre azokat hívjuk be, akik nemcsak megfelelőnek tűnnek a keresett pozícióra, de maguk is valós érdeklődést mutatnak a lehetőség iránt. Sajnos előfordul, hogy valakit az adott pozíció nem igazán érdekel, de azt reméli, ha személyesen megismerjük, akkor ajánlunk neki valami mást. Az esetek többségében ez nem működik.

A cv nem dísznek van

Mint minden tárgyalás előtt, első az alapos felkészülés. Nem kell megtanulni az önéletrajzot, de fussuk át, jelöljük be, hol lenne kérdésünk, miről hallanánk bővebbet. Adjunk megerősítést, ha úgy gondoljuk, a jelölt valamiben előnyben van más pályázókkal szemben.

123rf.com

Bátran menjünk végig a kérdéseken, melyeket mindenkinek felteszünk, de az egyedi dolgokra is kérdezzünk rá. Az alapkérdések: Miért azt tanulta, amit? Milyen cégeknél fordult meg, mekkora csapatban dolgozott, volt-e beosztottja, napi feladatai, felelősségi köre, hatásköre? Miért váltott állásokat? 40 év feletti jelölteknél az első munkahelyek már kevésbé relevánsak, ilyenkor azt kérhetjük, hogy foglalja össze, mit tanult ezekben az években.

Motiváció, célok

Miután szakmailag megismertük, próbáljuk megtalálni a motivációját egy újabb váltásra, ehhez érdemes jobban megismerni. Hol és milyen pozícióban, feladatkörben képzeli el magát egy váltás után? Mit érez szakmailag, emberileg erős pontjainak és miben szeretne még fejlődni? Hosszú távon mit szeretne elérni szakmai téren?

Vannak még specifikus kérdések, melyeket kötelezően át kell beszélnünk a jelöltekkel, a konkrét feladatokhoz kapcsolódók. Itt is két részre osztjuk a kérdéseket: van, ami K. O. kritérium, azaz ha a válasz nem megfelelő, nem tudunk továbblépni. Azonban akadnak kérdések, amelyekre nem feltétlenül elvárás a pozitív válasz. Fontos tisztázni a pontos fizetési igényt. Nem mindegy, hogy valakit már eleve a piaci bérek felett vagy alatta fizetnek.

A fizetési csomagnál beszéljünk meg minden elemet, aprónak tűnő részletek se vesszenek el. Mi a jelenlegi fix havi bruttó bére, van-e bónuszra lehetőség, azt mikor és mi alapján kapja meg? Milyen egyéb eszközöket biztosít a cége most, és mit szeretne a jövőben kapni: telefon, laptop, autó? Van-e a cégnél cafeteria, mennyi az összege, mire lehet fordítani, bármi egyéb juttatást kap-e az alkalmazott? Így el lehet kerülni azt a szituációt, hogy 3 körön végigmegyünk a jelölttel, majd a végén azt mondja egy ajánlatunkra: most, hogy mindent végigszámolt, nem éri meg neki a váltás.

Ezek vagyunk mi

Miután megvolt a szakmai életút, rá lehet térni arra, hogy mit tudunk ajánlani. Itt már jóval részletesebben beszélünk a cégről, a pozícióról, mint a telefonos előszűrésen. Elmeséljük a cég történetét, termékeit, szolgáltatásait, felépítését, bemutatjuk a cégkultúrát, a jövőbeli terveket, illetve hogy szerintünk miért lehet érdekes csatlakozni ehhez a csapathoz, melyek azok az erősségei a szervezetnek, amelyek miatt jó itt dolgozni.

A pozícióról ugyanazt érdemes elmondani, amit a jelölttől kérdeztünk a saját korábbi feladatairól, munkahelyeiről. Miért keresünk embert, mi a pozíció pontos elnevezése, kinek riportol, van-e beosztottja, hányan dolgoznak hasonló munkakörben, mekkora csapatban dolgozik majd az illető, kikkel kell szorosan együttműködnie cégen belül és kívül? Mi a keresett munkakört végző konkrét napi feladata, hatásköre, felelőssége? Milyen célokat kell elérni a belépés után, van-e karrierlehetőség cégen belül, mennyi utazással jár a pozíció, mennyi home office-ra van lehetőség, mettől meddig tart a munkaidő?

Más vasak a tűzben

Ne felejtsünk el feltenni két kérdést még a végén: mennyi a jelölt felmondási ideje, illetve van-e másik pályázata valahol. Gyakran megesik, hogy a felmondási idő kitöltését nem követelik meg. A máshol való pályázást pedig azért is érdemes tisztázni, mert meg lehet tudakolni, a többi pályázatához képest hova sorolja a cégünket.

Végezetül a fizetési csomagról: nem szokták a részének tekinteni, mégsem elhanyagolható a foglalkoztatási forma. Alkalmazott, esetleg vállalkozó? Ha alkalmazott, határozott vagy határozatlan idejű a szerződés? Ezek is lényeges dolgok, ha nem tisztázzuk őket, talán emiatt lép valaki vissza az utolsó pillanatban, és akkor mindenki elpazarolt időnek fogja tartani az addigiakat.

Deák Andrea
ügyvezető, Greensearch

Megjelent a Marketingpirula 2021. szeptemberi számában.