A járvány megváltoztatta a gondolkodást

Fontosak a védőoltások és a gyógyszer-innováció

Növekedett a tudományos és innovatív megoldások elismertsége a koronavírus-járvány hatására: a magyarok többsége fontosabbnak gondolja a védőoltásokat és az új fejlesztésű gyógyszereket, valamint a gyógyszeripari innovációt – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

A megkérdezettek több mint kétharmada szerint, a koronavírus okozta megbetegedés hatásos ellenszerét kizárólag szigorú tudományos szabályokat betartva lehet kifejleszteni, és csak kevesen gondolják, hogy az új vírus kezelésére léteznek házi gyógymódok is.

Ugyanakkor nem az új típusú koronavírus okozta megbetegedés a legrettegettebb kór. Sokkal veszélyesebb betegségek gyógyításában történt komoly áttörés az elmúlt évtizedekben, az új fejlesztésû készítmények egyre többeknek jelentenek új esélyt a gyógyulásra.

A koronavírus-járvány nemcsak a mindennapi viselkedésünket befolyásolja, hanem azt is, ahogyan a betegségek gyógymódjaira tekintünk. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete országos reprezentatív kutatásának eredményei alapján, a járvány hatására egyértelmûen a tudományos megoldások irányába billent a mérleg.

Fontosnak tartják a védőoltásokat
A koronavírus-járvány is bebizonyította, hogy a modern társadalmak számára a meglévô gyógyszerkincs, és a folyamatos gyógyszeripari innováció az egyik legnagyobb érték. A kutatási adatok alapján a lakosság többsége számára is egyértelmû, hogy a tudományosan megalapozott, innovatív megoldásoknak nincs alternatívája a komoly betegségek kezelésében – mondta dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

A kutatásban megkérdezettek többsége (55%) a koronavírus-járvány hatására fontosabbnak vagy sokkal fontosabbnak gondolja a klinikailag tesztelt, megelôzô védôoltásokat.

Hasonlóképpen vélekednek az emberek az új fejlesztésû, korábban nem gyógyítható betegségekre kifejlesztett készítményekrôl: ezeket az innovatív terápiákat szintén fontosabbnak tartja a többség (52%) a vírushelyzet hatására.

Tovább növekedett a gyógyszeripari innováció értéke
A megkérdezettek szerint a pandémia hatására növekedett a gyógyszeripari innováció értéke: többségük (64%) egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány súlyos egészségügyi-gazdasági hatásai megmutatják, mennyire fontos a gyógyszeripari innováció az új kórokozók elleni küzdelemben.

Az emberek közel háromnegyede a tudományosan megalapozott megoldások híve: 73,4 százalék ért egyet azzal, hogy a koronavírus okozta megbetegedés hatásos ellenszerét kizárólag a szigorú tudományos szabályokat betartva lehet kifejleszteni, és mindössze 17,6 százalék gondolja, hogy a koronavírus okozta megbetegedés gyógyítására biztosan léteznek házi gyógy-
módok is.

Az innováció érték, az új gyógyszer esély
Nem a koronavírus okozta megbetegedés ugyanakkor ma a legrettegettebb kór, ennél sokkal veszélyesebb betegségeket is ismerünk, amelyek gyógyításában komoly áttörés történt az elmúlt évtizedekben. Az új fejlesztésû készítmények egyre hatékonyabbak lesznek.

Az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai, pszichiátriai, anyagcsere- és tüdôbetegség, AIDS) az innovatív gyógyszereknek köszönhetôen vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetôvé. Így mind az életminôség, mind a várható életkor korábban elképzelhetetlen mértékben nôtt. Az innováció érték, az új gyógyszer pedig egyre több beteg számára jelent valódi új esélyt az életre, a gyógyulásra. 