A magi jelene és jövője

Presztízs, ráfizetés és elavultság a patikai laborokban

Miközben minden patikában kötelező, az előállításukhoz szükséges technológiai háttér a legtöbb helyen elavult, a szakmai presztízs miatt igenis szükség van a magisztrális készítményekre – vallja a patikusok egy jelentős része. Javaslatuk szerint kötelezés helyett csak ott kellene forgalmazni ezeket a szereket, ahol a szakmai elkötelezettség is megvan.

Míg a magisztrális készítmények a gyógyszertári forgalom 35 százalékát tették ki 1951-ben, alig tíz esztendő alatt, 1962-re ez az arány 10,6 százalékra esett vissza, jelenleg pedig – évente 7 milliárdos forgalmat hozva – jó, ha eléri az 1-5 százalékot. De vajon valóban van-e, kell-e, hogy szerepe legyen a magisztrális szereknek a patikai forgalomban? A szakmai válasz egyértelműen igen. Az viszont már nem ennyire egyértelmű, hogy érdemes-e minden egyes gyógyszertárban magit készíteni.

Motiváció nincs, ellenőrzés van

,,A legnagyobb gond, hogy törvényi kötelezettséggel nem lehet a minőséget és a szakmai hozzáállást befolyásolni. Ma ugyanis a legtöbb patikusnak ez csupán kényszer, nem fektetnek plusz költségeket, energiát abba, hogy ezeknek a készítményeknek a színvonalát javítsák, megfeleltessék a kor kihívásainak” – mondja Czigány Norbert, a bicskei Oroszlán Patika vezetője, aki szerint ma leginkább a külcsín a fontos: az, hogy az officina világos, modern és nyitott polcos legyen, miközben a háttérben lévő labor fejlesztésébe alig invesztálnak a patikák. A hatósági ellenőrzések kizárólag arra irányulnak, hogy vezetik-e a labornaplót, a kiszerelési naplót és a többi elképesztően fontos dokumentációt. Ellenőrzik azt is, hogy vagy van-e például hőlég sterilizátor, ami már 20 éve is elavult volt, de arra, hogy a használt eszközök, munkafolyamatok, csomagoló anyagok követik-e a jelen technikai színvonalát, az már senkit sem érdekel.
Éppen ezért gondolja Czigány Norbert és rajta kívül sok gyógyszerész, hogy nem minden gyógyszertárban kellene magisztrális készítményeket gyártani, csak ott, ahol megvannak a megfelelő technikai feltételek.

Kun Viktória

A teljes cikket elolvashatja a Pirulatrend 2015/2. számában