A rákgyógyszerek befogadása nehéz 

Olykor jobb üzlet a gyártónak visszavonnia a kérelmét

A Healthware Tanácsadó Kft. idén nyáron áttekintette azokat az új, jellemzően innovatív gyógyszeripari technológiákat, amelyek támogatásba való befogadását már kérelmezték, de végső döntés még nem született róluk. Az alábbi összegzés ezek közül csak azokra tér ki, amelyek esetében az elbírálás ideje – idén júliusban – meghaladta a szokásos 90 napos időtartamot. 

A Healthware által vizsgált idôpontban 35 cég 56 brandjének 28 indikációra beadott 91 kérelme volt elbírálás alatt. Az érintettek között a legaktívabb a Novartis és a Janssen-Cilag volt 8-8, a Nestlé 7 és a Pfizer 6 beadvánnyal. A kérelmezôk legtöbbje 100%-os indikáció alapú, illetve 100%- os tételes támogatásra várt. (1. táblázat) 

Az ATC fő csoport szerint vizsgálva: a befogadásra várók majdnem felét (a kérelmek 49%-át, a brandek 45%-át) a daganatellenes és immunmoduláns szerek adták. Nyomukban a cardiovascularis rendszerre hatók részesedése 11 és 13%, míg a vér és vérképzôszervek gyógyszereié 9 és 11%. (Részletesebben: 2. táblázat.) 

A Healthware szakemberei a megállapításaik kapcsán felidézték a befogadási folyamatot is. Az első szakaszban – melyet az Nemzeti Egészségügyi Alapkezelô (NEAK) felügyel – a dosszié beadását követően a beadvány értékelése történik az egészség-gazdaságtani irányelv mentén, melyrôl egy értékelést írnak, az orvosi, egészség-gazdaságtani, és a költségvetési hatás során figyelembe vett szempontok alapján. Ezt követôen a végső döntést egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által koordinált bizottság hozza meg. 

A folyamatban lévő eljárások időrendjét tekintve az elemzők a következőket állapították meg: 

  • A kérelmek 58% több mint 90 napja vár a végső döntésre.
  • A kérelmek 60%-nál pozitív a NEAK által adott előzetes elbírálás.
  • A vizsgált termékeknél a teljes folyamat átlagos átfutási ideje 289 nap (min.-max.: 94 és 878 nap).
  • A NEAK döntés meghozatalának átlagos átfutási ideje 221 nap (min.-max.: 24 és 605 nap).
  • Az EMMI döntés meghozatalának átlagos átfutási ideje 86 nap (min.-max.: 35 és 278 nap). 

Ezek kapcsán emlékeztetnek arra is, hogy a 2018. január 1-jén életbe lépett új jogszabály szerint az elbírálásának 365 napon belül meg kell történnie a NEAK részérôl. Ezt az azóta beadott kérelmek esetében sikerült is tartani. (3. táblázat) 

De ugyanakkor megjegyzik, hogy a gyakorlatban a kérelmezők gyakran megszüntetik a folyamatban lévő eljárásokat a 365. nap körül, elkerülendő az elutasítást. Ennek az a magyarázata, hogy ebben az esetben a betegek egyedi méltányosság keretén belül megkaphatják a támogatást a szükséges terápiára. Jelenleg elérhető adatok alapján 15 olyan esetet találtak, amikor a kérelmezők a 365. nap előtt nem sokkal megszüntették az eljárást.