A Sanofi-GSK vakcinája csak 2021 második felére lesz kész

Az időseknél egyelőre nem elég erős az immunreakció

A Sanofi és a GlaxoSmithKline (GSK) pénteken bejelentette, hogy a koronavírus ellen vakcinájuk csak 2021 második felére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet.

A gyártók előrejelzése szerint a vakcina 2021 harmadik negyedévre készülhet el, míg korábban azt jelezték, hogy a jövő év első felében beadják az engedélyeztetési kérelmet, és 2021-ben egymilliárd adagot már le is tudnak szállítani. Az Európai Unió 300 millió dózist rendelt meg 2021-re ebből az oltóanyagból.

A harmadik fázisú tesztelés eddigi eredményei a várakozásokon aluliak voltak. Bár a 18 és 49 év közötti korosztályban az immunreakció “megegyezik azon betegek reakciójával, akiknél nem jelentkezett a Covid-19-fertőzés”, az idősebb korosztályban nem kielégítő az immunválasz – hangsúlyozták a gyártók.

A laboratóriumok ezért jelenleg az antigén-koncentráció tökéletesítésére törekednek annak érdekében, hogy az idősebb korosztályban kielégítőbb legyen az immunreakció. Februárban további, második fázisú klinikai teszteléseket végeznek a finomított antigén-koncentrációval, melyet a közelmúltban már teszteltek emlősállatokon. A közlemény szerint ez utóbbi vizsgálat kimutatta, hogy “a vakcinajelölt védelmet biztosíthat a tüdőbetegségek ellen, és a vírus gyors eltűnését idézi elő az orrjáratokban és a tüdőben 2-4 napon belül”.

“Amikor nagy mennyiségű vírust fecskendeztünk beoltott állatokba, kiváló eredményeket kaptunk, és ez bizakodásra ad okot” – mondta a francia hírügynökségnek Thomas Triomphe, a Sanofi alelnöke. (MTI)