Az elmúlt fél év legmagasabb gyógyszerforgalmát hozta a szeptember

A viszonylag alacsony nyári forgalom után szeptemberben újra 50 milliárd Ft felé közelít a hazai támogatott vényköteles gyógyszerek eladási volumene

A koronavírus első hullámához hasonlóan a második hullám is gyógyszerforgalmi kiugrással jár együtt, de márciusi forgalomtól egyelőre messze elmarad a szeptemberi érték. 2020 márciusában több mint 59 milliárd volt a hazai patikák vényköteles gyógyszerforgalma, míg szeptemberben ez az érték 47,6 milliárd Ft. 

A Covid első hullámában mért gyógyszerforgalmi kiugráshoz képest a gyógyszerkategóriák vizsgálata is jelentős eltérést mutat. Míg tavasszal – többek között – az inzulinkészítmények, savlekötők, asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint a vérnyomás és koleszterincsökkentők forgalma nagyon megugrott a többi termékhez képest, addig a szeptemberi emelkedés jóval egyenletesebb, a legtöbb terméktípusnál hasonló növekedés tapasztalható. A márciusi kiugró értéket jelentős részben az előrehozott vásárlások hozták. Azon termékek forgalma növekedett a legjobban, amelyek használatának elhagyása azonnali panaszokat, vagy egészségügyi veszélyt okoz. Ezzel szemben szeptemberben már kevésbé jellemző a bizonytalanság, hanem általános óvatosság jellemzi a gyógyszervásárlókat. „A hazai lakosság teljesen másképp állt hozzá a koronavírus második hullámához, és ez a gyógyszerforgalmi adatokban is egyértelműen megmutatkozik” – mondja Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs szakértője. 

A szeptemberi érték azonban ezzel együtt is kimagaslóan magasnak számít, a hónapban mért forgalom az elmúlt fél év legmagasabb, és az elmúlt két év harmadik legmagasabb értékének számít. Az ősz első hónapjában támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 11,5 százalékkal haladja meg az augusztusi értéket, valamint 8,3 százalékkal előző év azonos időszakát. A 2020-as év eddig eltelt háromnegyedét egyben nézve a forgalom 5,9 százalékkal haladja meg 2019 azonos időszakát, tehát összességében is tapasztalható a növekedés, de nem olyan kiugró, mint azt a járvány első hullámánál sejteni lehetett.

A regionális adatokat vizsgálva elmondható, hogy egyszerre van jelen a forgalomban a nyári szabadságok kifutása, és a városoktól távolmaradás. A szeptemberi forgalom változása augusztushoz képest a fővárosban volt a legmagasabb, közel 17 százalékos emelkedéssel, de az előző év azonos időszakához mérten Budapest a sereghajtók között van. 2019 szeptemberéhez mérten minden megyében és Budapesten is nőtt a forgalom, de Budapesten csupán 4,3 százalékkal, ami nagyságrendileg csak a fele az országos növekedésnek.

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (2020. augusztushoz képest)

MEGYE 2020-09
Budapest 16,7%
Győr-Moson-Sopron 14,6%
Pest 12,4%
Zala 12,2%
Bács-Kiskun 11,2%
Borsod-Abaúj-Zemplén 11,1%
Fejér 10,7%
Szabolcs-Szatmár-Bereg 10,7%
Baranya 10,3%
Nógrád 10,0%
Békés 9,9%
Hajdú-Bihar 9,9%
Csongrád 9,8%
Jász-Nagykun-Szolnok 8,7%
Somogy 8,1%
Tolna 8,1%
Heves 7,3%
Vas 7,3%
Veszprém 7,2%
Komárom-Esztergom 5,5%

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

 

Gyógyszerforgalom változása regionálisan (2019. szeptemberhez képest)

 

MEGYE 2020-09
Somogy 15,4%
Pest 12,9%
Győr-Moson-Sopron 11,9%
Zala 11,6%
Fejér 11,0%
Heves 10,9%
Szabolcs-Szatmár-Bereg 10,7%
Veszprém 10,4%
Békés 9,8%
Vas 9,0%
Nógrád 9,0%
Jász-Nagykun-Szolnok 8,0%
Csongrád 7,9%
Hajdú-Bihar 7,3%
Bács-Kiskun 7,1%
Tolna 6,9%
Komárom-Esztergom 6,5%
Borsod-Abaúj-Zemplén 6,4%
Budapest 4,3%
Baranya 3,4%

Forrás:NEAK, Analitika:Hiflylabs

A termékcsoportokat vizsgálva is elmondható, hogy minden kategóriában egyértelmű növekedés látszik. Szeptemberben a legnagyobb növekedést augusztushoz mérten a Systémás fertőzésellenes szerek produkálták, ebbe a kategóriába tartoznak többek között az antibiotikumok, vírusellenes szerek és gombaölők. A kategória szeptemberi növekedése több mint 27 százalék augusztushoz mérten. Ez várható is volt az ősz és az iskolaszezon beköszöntével, hiszen a koronavírus mellett a szokásos felső légúti betegségek is elkezdtek terjedni az évszaknak megfelelően. A fertőzésellenes szerek mellett a nagy súlyú gyógyszerkategóriák egyaránt 10 százalék körüli növekedést produkáltak. A daganatellenes szerek, a vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, és az inzulinkészítmények is hozták egyenletesen a 10 százalék körüli növekedést.   

Gyógyszerforgalom változása terméktípusonként (2020 augusztushoz képest)

Terméktípus YoY
A – TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE 10,4%
B – VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK 10,3%
C – CARDIOVASCULARIS RENDSZER 9,7%
D – BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK 17,1%
G – UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK 21,6%
H – SYSTEMÁS HORMONKÉSZÍTMÉNYEK, A NEMI HORMONOK ÉS INSULIN KIVÉTELÉVEL 15,8%
J – SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK 27,3%
L – DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK 9,4%
M – VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER 13,9%
N – KÖZPONTI IDEGRENDSZER 11,9%
P – PARAZITAELLENES KÉSZÍTMÉNYEK, FÉREGŰZŐK ÉS REPELLENSEK 20,9%
R – LÉGZŐRENDSZER 11,6%
S – ÉRZÉKSZERVEK 17,6%
V – EGYÉB 71,9%

 

A szeptemberi növekedés ellenére a hazai gyógyszerfogyasztás európai viszonylatban messze nem számít kiemelkedőnek. Az OECD adatai szerint – vásárlóerő paritáson mérve – az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás Magyarországon 13%-kal elmarad az OECD átlagtól, és ezzel a fogyasztási lista alsó harmadában szerepel. A gyógyszervásárlási szokások jelentős különbségeket mutatnak országonként, de régión belül sem egyenletes a gyógyszerfogyasztás. A hazai gyógyszerforgalom mértéke például jóval elmarad a szomszédos Szlovákiától vagy éppen Csehországétól, de meghaladja Luxemburg vagy éppen Hollandia egy főre jutó gyógyszerfogyasztását.