Csak egy kis szúrás

Kötelező oltások és ajánlások 2017-ben

Egyre gyakrabban beszélnek az emberek a védőoltásokról, egyre inkább bekerül a köztudatba, hogy bizonyos fertőzések ellen felnőttkorban is lehet ily módon védekezni. A téli időszakban például az influenza ellen. Az állam sokat költ mind a gyerekeknek szánt oltásokra, mind az emlékeztető vakcinákra, nem is beszélve az ajánlott, ám nem támogatott szerekről. Összegyűjtöttük, mi az aktuálisan ajánlott protokoll, ami a betegeknek javasolható.

Hazánkban a vakcinációval megelőzhető „gyermekbetegségek” elleni védettséget a kellő időben adott védőoltások biztosítják. Egyes vakcinák már több évtizede szolgálják a megelőzést, de más betegségek ellen is folyamatosan piacra kerülnek új készítmények. A gyermekkori oltásokat esetenként felnőttek is kaphatjákha erre orvosi rendelvény érkezik.

Védőoltások felnőtteknek

Influenza elleni védőoltás
Az influenzát vírusfertőzés okozza, jellegzetes tünetei a láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság és hidegrázás. Lappangási ideje 1-4, maximum 7 nap. Általában szövődmény nélkül, magától gyógyul, az influenza miatti halálozást szinte kizárólag a bakteriális felülfertőződés okozza. Az influenza ellen oltandók a 60-65 éven felüliek, valamint a speciális kockázati csoportok tagjai (krónikus betegek). Az ellene adható vakcina két influenza-A és egy influenza-B vírust tartalmaz, ezeket a WHO évente jelöli ki, az epidemiológiai viszonyok figyelembevételével. Újraoltása évente indokolt.
Készítmények: 3Fluart, Vaxigrip, Vaxigrip Tetra

Súlyos pneumococcus fertőzés
Az őszi-téli légúti fertőzések főként a nyálkahártya védekezőképességét gyengítik, így újabb és újabb kórokozók képesek megtelepedni rajta, ezek közül az egyik a pneumococcus, amely leggyakrabban középfülgyulladást és lebenyes tüdőgyulladást okoz. Azon esetekben javasolt, amelyekben az influenza elleni vakcináció is javasolt.
Készítmények: Pneumovax 23, Prevenar13

Hepatitisek (HAV, HBV)
A Hepatitis A okozta vírusos májgyulladás elleni oltást célszerű beadatni a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteknek, a kockázati csoportok tagjainak (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), de különösen a fejlődő országokba utazóknak. A Hepatitis B vírus okozta fertőző májgyulladás elleni oltás javasolt a veszélyeztetetteknek (pl. egészségügyi dolgozók), az intravénás kábítószerrel élőknek, homoszexuálisoknak, májbetegeknek, vérrel-, vérkészítményekkel gyakran kezelteknek, valamint a fertőzöttekkel szoros kontaktusban levőknek. A magas fertőzöttségű területre utazóknak szintén ajánlott az oltás.
Készítmények: Havrix 1440, Avaxim, VAQTA, EngerixB és HBVAX PRO és kombinált: TWINRIX

Tavasz – nyári encephalitis (kullancs-encephalitis) elleni védőoltás
A kullancs terjesztette agyvelőgyulladást egy vírus okozza, szezonális megbetegedés, a kullancsok érési ciklusának megfelelően, április-májusban és augusztus-szeptemberben tapasztalható halmozódása. A maradandó szövődmények miatt javasolt a védőoltás, az oltóanyagok 99 százalék feletti védelmet adnak.
Készítmények: Encepur, FSME-Immun inject

Diphtheria (torokgyík) – tetanus (merevgörcs) – [pertussis (szamárköhögés) és IPV]
Az oltással biztosított immunitás szinten tartása érdekében a fejlett országokban tervezik a lakosság 10 évenkénti, rendszeres, emlékeztető oltását. Az oltóanyag célszerűen tetanusz elleni komponenst is tartalmaz majd, ezáltal egyszerűsíthető lesz a sérültek tetanusz elleni védelme is.
Mivel a nyugati országokban a még nem oltott csecsemők között növekedik a pertusszisz esetek száma, amely valamelyik szülő elhúzódó, nem jellegzetes, bronchitisnek vélt köhögésével hozható kapcsolatba. Emiatt felnőttkorban is célszerű a pertussis immunitás megerősítése.
Készítmények: Adacel, Boostrix, Boostrix polio és Dultavax

Meningococcous meningitis /Invazív meningococcus
A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, hazánkban évente 50-70 esetet jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés (szepszis) képében. Az oltás az európai országban ajánlott csecsemőknek és fiatal felnőtteknek. A meningococcus C ellen védelmet nyújtó konjugált oltóanyagok a Menjugate, NeisVac, Meningitec, a B szerocsoportú meningococcus ellen védelmet ad a Bexsero.
Készítmények: Menveo, Nimenrix,  Menjugate, NeisVac, Meningitec és Bexsero

Humán papillomavírusok (HPV)
A humán papilloma vírusok családja rendkívül nagy, a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodnak. A „nem rákkeltő” HPV típusok jóindulatú, de makacs elváltozásokat okoznak, a HPV „rákkeltő” típusai daganatos elfajulást is képesek létrehozni. Az oltás minden 10. életévét betöltött lánynak, nőnek javasolt, de 9 év fölött fiúknak, férfiaknak is.
Készítmények: Silgard – HPV 6, 11, 16, 18 ellen; Cervarix – HPV 16, 18 ellen, Gardasil9  – HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 ellen
Az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban mindenképpen érdemes megkérdezni a házi gyermekorvost, illetve a háziorvost.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma négyféle oltóanyag közbeszerzésére írt ki pályázatot 2017-ben, a GlaxoSmithKline Kft. (GSK) és a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. került ki győztesen. Az oltóanyagok beszerzése három évre szól, összértéke 5,9 milliárd forint. A GSK 1,4 milliárd forintért gyártja majd  a kombinált diftéria-tetanusz-szamárköhögés oltóanyagokat a serdülők és felnőttek emlékeztető oltásához (összesen 220 ezer adagot), a serdülőknek készülő hepatitis B-oltóanyagot 2,1 milliárd forintért. A kombinált kanyaró, rubeola és mumpsz élővírus-vakcinákért a GSK 1,071 milliárd forintot kér. A kombinált diftéria, tetanusz és szamárköhögés emlékeztető oltás gyártását hatévesek számára a Hungaropharma nyerte, 1,3 milliárd forintos összértékben.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>