Csökkenő különbségek

Az OTC hirdetési piac 2022 júliusában

A nyár második hónapjában enyhén emelkedett az OTC termékek reklámozására fordított összeg a júniusi adatokkal összevetve. Míg a kategória legnagyobb hirdetője növelte az előnyét, a tízes toplista többi szereplője között szűkül az olló.

Havi összehasonlításban – a májusban tapasztalt jelentős, 20 százalékos bővülés után – a nyár első két hónapjában előbb egy nagyobbat fékezett (-10%), aztán egy kicsit gyorsult (+3%) az OTC termékek listaáron számolt hirdetési piaca. Júliusban, mint a stagnálás közeli helyzetet mutató hónapokban gyakran előfordul, a top 10 szegmens közül ugyanannyiban nőtt a költés, mint amennyiben csökkent. Az elmozdulások mértéke azonban nem is lehetne változatosabb.

A rangsort általában nagy fölénnyel vezető fájdalomcsillapítók és az immár harmadik hónapja a második helyen álló bőrgyógyászati készítmények termékcsoportja egyaránt 13 százalékkal csökkent, a negyedik legtöbb költést felmutató vérkeringés szegmens pedig mindössze 1 százalékkal. Az élmezőny alsóbb régióiban ezzel szemben találunk 108 százalékos (női problémák) és 211 százalékos (szemcseppek) bővülést is. A legérdekesebb pedig az allergia elleni szerekre költött reklámpénz alakulása: a júniusi, 99 százalékos visszaesést 4216 százalékos ugrás követte. (1. ábra)

Futottak még

Figyelemre méltó még a dinamikus emelkedés az emésztést javító szerek esetében (79%), illetve a másik oldalon az 55 százalékos mínusz a vitaminoknál. A toplistán kívüli egyéb szegmensek, melyek összesítve is csak a második helyre férnének oda, 9 százalékos csökkenést könyvelhettek el.

A médiatípusok szerinti bontás a szokásos képet mutatja, mely szerint a televízió (majdnem) mindent visz, így az itt elköltött pénzmennyiség ingadozása alapvetően meghatározza a teljes piac alakulását. Így lehetséges, hogy a többi felület – egy kivétellel – kisebb-nagyobb visszaesése ellenére a tévéreklámokra fordított összeg növekedése elegendő volt a szerény bővüléshez. (2. ábra)

A hirdetők élbolyában mérsékelt átrendeződést láthattunk júniushoz képest – a Wörwag Pharma, a Teva és a Béres helyére az Egis, a Simply You és a Naturprodukt lépett be. Az állandóságot a Sanofi OTC üzletága, az Opella Healthcare képviseli örökös első helyével, melyet a teljes piac csaknem egynegyedét kitevő reklámköltéssel képes tartani hónapról hónapra. A listavezető mögötti mezőny ugyanakkor sűrűsödik: a 2. és a 10. helyezett listaáras költése közötti szorzó már kevesebb, mint háromszoros. (3. ábra)

Fájdalomcsillapítók ötösfogata

A márkák toplistájának állandó szereplője az öt legnépszerűbb fájdalomcsillapító – Advil, Algoflex, Algopyrin, Cataflam, Voltaren –, ez most sincs másképp, és még egy hatodik hasonló készítmény (No-Spa) is csatlakozott hozzájuk. A legnagyobb ráfordítással hirdetett szerek gyártóit nézve szembetűnő a két nagy szereplő dominanciája: az Opella hat, a GSK három termékkel képviselteti magát, rajtuk kívül csak a Sandoz neve jelenik meg. (4. ábra)

A kiemelt termékcsoport ezúttal az allergia elleni szereké, amit a betegség tüneteinek szezonja és a reklámköltés már említett óriási növekedés egyformán indokol. Az Opella ezt a szegmenst is uralja az Allegra és a Rhinospray révén, míg a harmadik jelentős szereplő a GSK Otrivinje. (5. ábra)

Megjelent a Marketingpirula 2022. szeptemberi számában.