Csökkentett kockázatok

Az IQOS módosított kockázatú termékként értékesíthető

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) – a világ egyik legfontosabb egészségügyi hatósága – úgy határozott, hogy az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta. Ezzel véget érhet egy lényegében ideológiai töltetű vita és lezárulhat a kizárólag a korlátozásra, valamint tiltásra épülő ártalomcsökkentési politika korszaka.

Az FDA lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modified risk tobacco product – MRTP) történő értékesítését. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés kiadása alkalmas a közegészség előmozdítására.

„Az IQOS a hagyományos cigarettától teljesen eltérő termék, mert használata során nem történik égés, így füst sem képződik” – emelte ki Tommaso Di Giovanni, a PMI globális kommunikációért felelős alelnöke.

A PMI álláspontja szerint a dohányzás visszaszorítására kizárólag alkalmazott tiltás és korlátozás nem elég hatékony eszköz, és nem is áll összhangban azzal, ahogyan más területeken a kormányok az ártalomcsökkentést megközelítik. A döntés azt bizonyítja, hogy az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta, és jobb választás azon felnőttek számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem hagyják abba a dohányzást.

A mostani elbírálás ezen termékek MRTP pályázatára vonatkozik és lehetővé teszi a gyártó számára ezen termékek, az alábbi információk feltüntetésével történő forgalmazását az Egyesült Államokban:

  • Az IQOS rendszer hevíti a dohányt és nem égeti azt
  • Ez jelentősen csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét
  • A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az Ön szervezetének káros és potenciálisan káros anyagoknak való kitettsége jelentősen csökken, ha a hagyományos cigarettákról teljes egészében az IQOS rendszerre vált.

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint az IQOS kedvező hatással lehet a népegészségre, figyelembe véve mind a dohánytermékek használóit, mind azokat, akik környezetében fogyasztanak dohánytermékeket.

A tanulmányok igazolták, hogy amennyiben a fogyasztó teljes mértékben áttér a hagyományos cigarettáról az IQOS dohányhevítéses rendszerre, úgy jelentősen csökkenti a szervezete 15 specifikus káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagnak való kitettségét.

Fotó: 123rf.com

Az FDA szorosan követi majd azt, hogy miként használják a fogyasztók az IQOS-t, hogy kihasználják-e a termékekben rejlő lehetőségeket és nem okoznak a fiatalok körében megnövekedett használatot. Fontos megjegyezni, hogy ezen termékek nem kockázatmentesek, így azon emberek, különösen a fiatalok számára, akik még nem dohányoznak, a legjobb, ha sem ezt, sem más dohánytermékeket nem kezdenek el fogyasztani.

Az FDA most kiadott döntése négy év múlva lejár, így a vállalatnak majd újra kérelmeznie kell azt az FDA-től, hogy ennek birtokában tovább használhassa majd a mérsékelt kitettségről szóló, változatlan tartalmú tájékoztatást a forgalmazás során.

Mi az az IQOS

Az IQOS dohányhevítéses rendszer az IQOS elektronikus hevítőt tartalmazza, ami nikotin tartalmú aeroszolt állít elő a papírba töltött dohányrudak hevítésével. Az IQOS legfeljebb mintegy 320 °C-ra hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön. Ezzel szemben a hagyományos cigaretta égési hőmérséklete körülbelül 600-850 °C közötti, amely akár a 900 °C-ot is meghaladja a füst belélegzése és kifújása közben.

Módosított kockázatú dohánytermék

A „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés minden olyan dohányterméket jelent, amelyet a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmazott dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából értékesítenek, vagy forgalmaznak.