Egészség a zsebben

Magyar fejlesztésű egészségügyi alkalmazások

Az egészségtudatosság terjedésével és a rendelkezésre álló technikai lehetőségek robbanásszerű bővülésével egyre fontosabbá válnak a testünk állapotát felmérő berendezések és applikácók. Az Egyesült Államokban már százmillió felett jár az egészségügyi mobilapplikációkat használók száma. Magyarországon még nem ennyire elterjedtek ezek a megoldások, viszont számos sikeres hazai fejlesztés is született ezen a piacon.

Az öndiagnózis terjedése természetesen veszélyeket is rejt magában: ahogyan jellemzô volt, hogy a páciensek az interneten talált leírások alapján diagnosztizálták, esetleg kezelték is magukat, a „kütyük” és applikációk újabb eszközt adnak a kezükbe, amellyel vissza is lehet élni. Nem beszélve az olyan, eleve megtévesztésre épülô megoldásokról, mint például a telefon fényét „gyógyításra” használó applikációk. A PwC néhány évvel ezelôtti felmérése szerint az orvosok mindössze negyede bátorította a betegeket a mobil egészség (mHealth) típusú alkalmazások használatára, míg több mint tizedük kifejezetten és aktívan ellenezte ezt. A felmérés szerint az orvosok csaknem fele (42%) érzi aggasztónak, hogy ezek az eszközök növelik a betegek függetlenségét. Érdekes, hogy a generációs különbségek ezúttal másképp alakulnak mint ahogy várnánk: a technológiától általában kevésbé idegenkedô fiatal korosztály jobban aggódik a betegek nagyobb önállósága miatt, mint az idôsebb, régebb óta praktizáló orvosok.

„Magyarországon azért lehet potenciál ezekben a szolgáltatásokban, mert az egészségügy jelenlegi helyzetén viszonylag kis ráfordítással tudnának javítani. Azokban az országokban, ahol egyébként is magas az ellátás színvonala, tudatosak a betegek, nem számít akkora forradalomnak az ilyen típusú szolgáltatások bevezetése” – mondta a kutatás kapcsán Barsi Éva, a PwC Magyarország cégtársa.

Segítséget nyújtanak
A Magyarországon népszerû applikációkat böngészve az a tendencia rajzolódik ki, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét megkönnyítô, illetve a vészhelyzetben segítséget nyújtó alkalmazások a legnépszerûbbek. (Letöltésszámokat csak androidos applikációkra adnak meg, az Apple esetében kizárólag az értékelés nyilvános. A felhasználói értékeléseket – ötpontos skálán – az applikációk neve mögötti zárójelben tüntetjük fel.)

A betegek számára az orvosi nyelvezet továbbra is komoly titkokat rejt. Ezt bizonyítja, hogy a legnépszerûbb alkalmazások között ott találjuk 50 és 100 ezer közötti letöltéssel az Origo által fejlesztett Laborlelet Kisokost (Android: 4,5, Apple: 4,5), melynek célja, hogy a segítséget nyújtson a felhasználók számára a kórházi laborleletekben szereplô orvosi kifejezések, adatok megértéséhez. Ha már értik a kifejezéseket, az xHealth Kft. hasonlóan népszerû Laborom alkalmazásával (Android: 3,9, Apple: 3) naplózhatják és követhetik a vércukorszint és a vérnyomás adatait, a testsúlyt, a diétát, de az inzulinadagolás mértékét is. A gyógyszerezésben pedig a ZsebNôvér (Android: 4,3) segít: gyógyszer-, vitamin, inzulin- vagy akár fogamzásgátló kúrák menedzselésében, de alkalmi bevétek kezelésére is használható. Ezt szintén 10-50000 ember választotta.
A másik nagy terület, ahol a magyar felhasználók segítséget keresnek, a vészhelyzeti segítségnyújtás. Az 50-100 000 letöltéssel rendelkezô alkalmazások csoportjába tartozik ebben a körben az Országos Mentôszolgálat és a WEBBeteg.hu egészségportál együttmûködésében kifejlesztett Elsôsegély – Mit tegyek? mobilalkalmazás (Android: 4,5, Apple: 5), ami gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentôk megérkezéséig. A Magyar máltai Szeretetszolgálat hasonló célú szoftverét, az Ambulance/Mentô alkalmazást (Android: 4,5) 10-50 000 közötti felhasználó töltötte le. A Vészhelyzet Esetén (ICE) (Apple: 3,5) pedig akkor segít, ha a felhasználó maga kerülne bajba: az applikáció tárolja a legfontosabb adatait, mint a vércsoport, gyógyszerallergia, gyógyszerezés, kezelôorvos és családtagok elérhetôsége.

Női dolgok
A naplózásos mobilalkalmazások családjába tartoznak a nôi ciklushoz, valamint részben az anyasághoz kapcsolódó applikációk is. A nemzetközi WomanLog (Android: 4,5, Apple: 4,5) egy menstruációs és termékenységi naptár,, melynek 5-10 millió közötti letöltôje között szép számmal szerepelnek magyar hölgyek is. Magyar megfelelôje a Pharmapromo Kft. Hölgynaptár alkalmazása (Android: 4,3, Apple: 3,5), amely 10-50 000 felhasználó között jár jelenleg. Hasonló nagyságrendben töltötték le a Bayer neve alatt futó Ciklusnapló – Egészségügyi naptár hölgyeknek alkalmazást, illetve a H2Online Kft. Anya leszek! applikációját is (Android: 4,0, Apple: 3,5), amely a várandósság során segít a kismamáknak.

Állami segítséggel
A mobilalapú egészségügy egyik nagy vívmányává válhat az állami és európai uniós támogatással épülô MeNTA – Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás (Android: 3,7, Apple: 4). Ennek elsô fázisában az alapmodulok érhetôek el: az egészségügyi törzsadatok rögzítése, a sürgôsségi kártya és az egészségnaplók használata. Vezethetô a kalóriabevitel, a fizikai aktivitás, a testtömeg-, vérnyomás- és vércukorértékek. Megnyílik a tudásbázis, a gyógyszerkeresô és a gyógyszer-emlékeztetôk rendszere. A második fázisban a betegéletút megjelenítése, egyéni egészségtervek beállítása és különbözô telemedicinális eszközök támogatása válik majd lehetôvé. A felhasználók megoszthatják személyes adataikat háziorvosukkal, szakorvosaikkal. Kapcsolat épül a központi szolgáltatásokhoz, valamint megnyílik az út a külsô fejlesztések felé. A szolgáltatás tesztüzemére egyelôre toborozzák a kipróbálókat, ennek megfelelôen a letöltôk száma Androidon 1000-5000 között van.
Szintén jelentôs összefogás áll a Medigen alkalmazás (Android: 3,8, Apple: 3,5) mögött, amelyet mintegy 10 000 felhasználó mellett 1000 háziorvos és 400 gyógyszertár is alkalmaz. A Medigen nem csak a gyógyszer-információk elérésében segít, de lehetôvé teszi, hogy okosvény használatával gyorsan, kényelmesen elküldjék a gyógyszerésznek a patikában megvásárolni kívánt termékek körét, aki azt össze is készítheti a beteg megérkezéséig.

Nemzetközi sikerek felé
A magyar piacon sikeres alkalmazások közül néhányat más régiókban, vagy akár a világpiacon is bevezetnek. A Laborom már elérhetô angol, arab, dán, holland, finn, német, indonéz, norvég, portugál, spanyol és svéd nyelven, az Elsôsegély – Mit kell tennem? applikációból pedig brazíliai portugál és orosz nyelvû változat készült. A Lungscreen tüdôszûrô alkalmazás, melynek hatására már több beteget meg is operáltak, a magyar, német és angol mellett már spanyol, olasz és kínai verzióban is elérhetô. Az adatbázisukban megtalálható az összes magyar, német és amerikai szûrôközpont is szerepel, fejlesztôi pedig együttmûködnek a Római Egyetemmel és a Yale Egyetemmel is.
Szintén a nemzetközi piacot célozza a dr. Meskó Bertalan nevével fémjelzett, a bizonyítékokon alapuló gyógyítást támogató Webicina.com, amely a közösségi média forrásait, alkalmazásait válogatja manuálisan orvosi témákra, betegségekre osztva, 17 nyelven.

Alkalmazások szakembereknek
Mint a Webicina.com példája is mutatja, a laikusok és betegek mellett az egészségügyi szakemberek számára is készülnek alkalmazások. A Pharmindex mobilalkalmazását (Android: 3,4) a letöltô néhány ezer orvos többsége napi rendszerességgel használja, leginkább a gyors tájékozódás érdekében: pl. BNO-kódok, adagolás, mellékhatások keresésére.
A szintén hazai fejlesztésû InSimu Patient alkalmazás pedig segít kockázatmentesen és a jelenleginél sokkal jobb eredménnyel tanítani az orvosi diagnosztikát, így javítva a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. Az orvostanhallgatók és a fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövôbeli klinikai hivatásukra. A forradalminak nevezett fejlesztést Amerikában, a Microsoft Imagine Cup fejlesztôi világverseny World Citizenship kategóriájában bronzéremmel díjazták.
Csillag Zoltán