Egyből egyet?

Óriás-business a törpe-gazdaságban

Az idei esztendőben is jócskán lesz részünk változásokban, bizonytalanságokban, és lehetőségekben is. Dr. Vásárhelyi Csaba gyógyszerészként és patikaközvetítőként, vállalva a jövendölés hálátlan feladatát, a gyógyszertárak piaci helyzetét várhatóan befolyásoló változásokat veszi górcső alá.

Az erősödő kereslet éve volt 2014. Sokkal több potenciális vásárló jelentkezett nálam, mint ahány eladó gyógyszertár volt a piacon. Sorra vásárolták meg a felkínált patikákat, de a kereslet növekedése sem járt együtt az árak emelkedésével.

Patikahitel: 2014 jetije

Az utóbbi hónapok tapasztalata, hogy a kereslet lassan eltolódik a nagyobb forgalmú patikák irányába. Ez egyrészről a nagyobb pénzek megjelenésének, másrészről pedig a patikaműködtetés növekvő költségeinek köszönhető. Sokan próbálnak hitelhez jutni a vásárláshoz, de a feltételek miatt sok gyógyszertári vállalkozás nem hitelképes. A patikahitel-konstrukció a tavalyi év jetije volt. Mindenki hallott róla, de senki sem látta. Én magam sem találkoztam olyan kollégával, aki pénzt tudott felvenni ebben a konstrukcióban. A hírek szerint már könnyítettek az elérhetőségen, remélem így a fiatalabb kollégák számára is hozzáférhető lesz.

Sok a pénz, nagy a tét

Tény, hogy a gyógyszerpiacon nagyon sok pénz forog, jelentős része támogatás formájában. Az állami kontroll leginkább az állami tulajdon alatt tud érvényesülni, a hatékonyság persze egészen más kérdés. Mivel megszületett a jogszabály is, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem nemzetbiztonsági jelentőségű, ezért semmi akadályát nem látom, hogy miért ne kerülne állami kézbe a nagykereskedelem.
Logikus ezek után a kérdés, hogy a még tavaly év vége felé beharangozott változás jó lesz-e a patikáknak? Aki a nagykereskedelmet uralja, az uralja a kiskereskedelmet is, gondoljunk csak a kedvezmények adására és elvételére. A nagykereskedelem elsősorban a láncoknak tud súlyos veszteséget okozni a kedvezmények visszavételével, és lehet, hogy ez a lépés sokáig nem várat magára. A piacon még mindig többségben lévő független, egyik lánchoz sem tartozó gyógyszertáraknak szintén nem hozhat fellendülést az államosított nagykereskedelem, hiszen megszünteti a versenyt. Egyből egyet választ a patikus. Kinek jó ez?

Dr. Vásárhelyi Csaba

A teljes cikket elolvashatja a Pirulatrend 2015/1. számában