Felpörgették a cégek a CSR-projekteket

 Kommunikációs trendek 2020 végén

A járvány első hulláma alatt a cégek láthatóan nagy hangsúlyt fektettek a megváltozott körülményekre való reagálásra: online egészségügyi programok, erőteljesebb CSR, támogató reklámok jelentek meg. A fogyasztói szokásokkal átalakult a marketingkommunikáció is. De hogyan változott mindez 2020 végén, amikor tombolt a második hullám, ám az élet nem állt meg?

A cégek marketingkommunikációjában az első hullámra adott intenzív reakció az idő előrehaladtával lassan eltűnt, visszaálltak a hétköznapi kommunikációra. Elmaradoztak az együttérző, “köszönöm” üzenetekre koncentráló reklámok, és ugyan még mindig sokszor jelent meg járvány, már nem feltétlenül ez volt a fókuszban. Mivel a számokat ebben a helyzetben is hozni kellett, nem csoda, hogy idővel minden cég megpróbált visszatérni a régi kerékvágásba, és alkalmazkodni az új normákhoz, a kezdeti meglepetéseket leküzdve.

Online jelenlét

Mivel a legtöbb ember jelenleg is otthonról dolgozik, valamint a legtöbb tevékenység online platformokra terelődött, egyre nagyobb arányban érhetők el a célcsoportok a képernyők előtt. Ebből adódóan szükségessé vált az online kommunikáció megerősítése. A legnagyobb gyógyszercégek közösségimédia-felületeit vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbben aktívan ki is használják ezeket a felületeket, ám megmaradtak az egészségtámogató, általános tartalmú üzeneteknél. Néhány köszönöm-reklám ugyan megjelent e felületeken, elsősorban inkább álláshirdetésekkel, általános egészségügyi tanácsadással és tájékoztatással kapcsolatos tartalmakkal találkozhattunk. A karácsonyi kommunikációban a bejegyzések rendszerint kiemelték, hogy az idei karácsony más lesz, mint a többi.

Tv-reklámok

Ahogy előző számunkban írtuk, a második hullám már felkészülten érte a marketingosztályokat, a kommunikáció ekkor visszaállt a járvány előttire. A televíziók képernyőjét ellepték a D-vitamint és a köhögés elleni szereket reklámozó filmek, valamint nagyobb hangsúlyt kaptak a tüdőerősítő termékek. A filmek nagy része azonban olyan, mintha mi sem történt volna: a piac kreatív, sokszínű és változatos. Nagyrészt a korábbi járványspecifikus kommunikációt elhagyó reklámokkal találkozhatunk.

Adni jó

Jelentős hangsúlyt kapott ugyanakkor a CSR-tevékenység. A gyógyszergyártók már az első hullám alatt is odafigyeltek rá, jó példa erre a Sanofi “Út az egészséghez” programja, melyet a járványhoz alkalmazkodva digitális felülettel egészítettek ki. A közösségi médiában különféle gyakorlatokat, egészségvédelmi információkat osztottak meg. Ilyen volt továbbá a Béres Mozgás programja, melyet a Béres Egészségklub online felületen indítottak, otthon elvégezhető gyógytornasorozatok formájában. Az év vége felé aztán feltűntek új kezdeményezések.

TEVA

A TEVA már az év első felében egy külön gyártósort állított át kézfertőtlenítőkre. Az így legyártott termékekből akkor 800 litert ajánlott fel Debrecenben működő intézményeknek és szervezeteknek. Később pedig kézfertőtlenítő pontokat hozott létre olyan kiemelt debreceni rendezvényeken, mint a Debreceni Virágkarnevál.

Béres

A Béres Gyógyszergyár az általános iskolákban és gimnáziumokban tanító pedagógusokat Béres Cseppel ajándékozta meg. A vállalat az őszi szünet alatt több mint 81 ezer készítményt juttatott el a tankerületi központokba. „Vállalatunk dolgozói nevében fejezem ki elismerésemet és megbecsülésemet a pedagógusok iránt, akik a jelenlegi járványhelyzetben is odaadóan és fáradhatatlanul végzik a gyermekek, a fiataljaink tanítását. Atyám nyomdokán haladva, sok évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatom, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb és leghatékonyabb módszer a megelőzés, melynek kiemelkedően fontos eszköze a szervezet ellenálló képességének erősítése, immunrendszerünk karbantartása. Ehhez kívánunk támogatást nyújtani készítményünkkel, mely az őszi szünet után minden pedagógushoz eljut” – idézi a cég sajtóközleménye Béres Józsefet. Korábban is láttunk már hasonló akciót a vállalat részéről: májusban a Zsaruellátó segítségével 1500 üveg Béres Cseppel és 12 ezer Béres Egészségmagazinnal támogatták az Országos Mentőszolgálati Alapítványt.

Sanofi

A Sanofi a gyógyszertári forgalomnak szánt influenza elleni oltásait ingyenesen elérhetővé tette, ezzel is erősítve a leginkább veszélyeztetettek védettségét, mondván, ennek a jelenlegi helyzetben elsőbbséget kell élveznie. “Összefogásra és együttműködésre van szükség ahhoz, hogy minél kisebb megrázkódtatással vészeljük át az idei influenzaszezont” – jelentette ki Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője.

Egységben az erő

A világ két legnagyobb vakcinagyártója, a Sanofi és a GSK összefogott, hogy közösen fejesszenek oltóanyagot. Hasonló gesztus volt itthon, amikor a Béres Alapítvány, a Hungaropharma, valamint a Richter és az Egis közösen segítették adománnyal a Budai Irgalmasrendi Kórházat. A cégek mindössze négy nap alatt biztosították egy hordozható ultrahangos készülék beszerzését a kórház számára.

123rf.com

„A jelenlegi pandémiás helyzetben, mely a hazai egészségügyi ellátó rendszerre óriási feladatot ró, kötelességünknek érezzük, hogy a krízishelyzetben lehetőségeinkhez mérten segíteni tudjunk” – mondta Bogsch Erik, a Richter elnöke. “A hazai gyógyszeripar és gyógyszerellátás meghatározó szereplőinek társadalmi szerepvállalása a hazai egészségügy működése szempontjából meghatározó jelentőségű, mely felelősséget is jelent egyben. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel, és örömünkre szolgál, hogy ezúttal egy ilyen összefogás keretében tudunk kritikus helyzetben segíteni” – olvasható a Béres sajtóközleményében. A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal azt emelte ki, hogy amellett, hogy a vállalat a gyógyszerellátás folyamatosságának biztosításában vállal szerepet, a közös célok érdekében az egészségügy szereplői mindig képesek és készek az összefogásra. Hasonlóan nyilatkozott Hodász István, az Egis vezérigazgatója: „A koronavírus-járvány elleni védekezésben a betegek folyamatos gyógyszerellátásának biztosítása mellett az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját védőeszközök és fertőtlenítőszerek átadásával is segítjük, így szívesen támogattuk e jó ügy gyors megvalósulását is.”

A járvány második hulláma tehát reklámok és marketingkommunikáció területén nem hozott már nagy változást, ám az együttérző üzenetek, és a folyamatos támogató hangulat láthatóan továbbra is erősen jelen van. Bár a filmekből eltűntek a köszönöm-üzenetek, egymás támogatása és a segítő gesztusok hangsúlyosabbak lettek az év végére.

Várhelyi Petra

Megjelent a Marketingpirula 2021. februári számában.