Fogyni bármi áron?

Allergiás reakciókat válthatnak ki a hamis fogyókúrás készítmények

Hazánkban folyamatosan nô a kereslet az étrend-kiegészítôk iránt – mutat rá a HENT tavaly készített, legfrissebb kutatása. Számottevô növekedés tapasztalható a 18 és 22 év közötti korosztály körében: míg 2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, addig ez az arány 2019-re 46,7 százalékra emelkedett. Az adatokból az is jól látszik, hogy tavaly a válaszadók több mint háromnegyede (76,5%) tisztában volt azzal, hogy az étrend-kiegészítôk a hagyományos étrend-kiegészítését szolgálják (pl. vitaminokkal, ásványi anyagokkal), ami közel 10 százalékpontos emelkedést jelent a 2018-as eredményhez képest.

A fiatalokat célozzák
A HENT egy idei – a fiatalok hamis termékekkel kapcsolatos attitûdjét vizsgáló – felmérése szerint a 18 és 26 év közöttiek 39 százaléka találkozott már valamilyen hamis étrend-kiegészítôvel. A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatal felnôttek közel 70 százaléka (67%) az internetet, 56 százalékuk pedig azon belül is a közösségi médiát tartja a hamisítvány-forgalmazások legnépszerûbb csatornájának. A hamisított vagy nem ellenôrzött forrásból származó fogyókúrás szerek különösen nagy veszélyt jelenthetnek az egészségre, hiszen megfelelô minôségellenôrzés hiányában tényleges összetételükrôl aligha lehet megbízható információhoz jutni. Alkalmazásuk esetén csupán a jobbik eset, ha az ígért testsúlycsökkenés elmarad.

Elôfordulhat, hogy az illegális termék olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nincsenek feltüntetve annak jelölésén, így akár olyan mellékhatások megjelenéséhez vezethetnek, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A fel nem tüntetett összetevôk, ráadásul az arra érzékenyeknél, súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak, ezért a halálos kimenetel sem zárható ki.

„Bizonyos, fogyást támogató készítmények, megfelelô diétával és mozgással kombinálva, valóban megoldást jelenthetnek a testsúlyproblémákkal küzdôk számára, azonban mindenképp éljünk a gyanúval, ha egy online hirdetés egy eddig ismeretlen „csodatablettát” kínál számunkra.

Fotó: 123rf.com

Az étrend-kiegészítők nem esnek át bevizsgálási eljárásokon
A jogszabályi elôírások ugyanis egyértelmûek: tilos olyan állítások használata, amelyek a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utalnak.” – emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese. „A megbízható fogyókúrás termékek megkülönböztetését nehezíti, hogy a jelenleg piacon lévô ilyen típusú készítmények túlnyomó többsége étrend-kiegészítônek minôsül: az étrend-kiegészítôk pedig a jelenlegi uniós gyakorlatnak megfelelôen forgalmazás elôtt nem esnek át bevizsgálási folyamaton, a gyártónak csupán bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.”

Garancia a minőségre
Sajnálatos módon a súlyos, esetenként halálos mellékhatások miatt piacról kivont hatóanyagok (pl.: szibutramin) jelenleg is megtalálhatóak az illegális internetes forgalmazásban, amelyek komoly veszélyt jelentenek a fogyni vágyók egészségére, életére! – figyelmeztet Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítô Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Gyógyszer-nagykereskedôk Szövetsége, valamint a Magyarországi Étrend-kiegészítô Gyártók és Forgalmazók Egyesülete által életre hívott Biztonságos Étrend-kiegészítô Program legfôbb célja az, hogy a fogyasztók kizárólag garantált minôségû termékekhez jussanak hozzá.

A program összetett minôségtanúsítási szabályzatának segítségével biztosítható, hogy a részt vevô gyógyszertárakba csak hamisítás-mentes, ellenôrzött hatóanyag-összetételû, biztonságos, a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetô étrend-kiegészítôk kerüljenek. Országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott a kezdeményezéshez, akik vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen termékeket, amelyek részt vesznek ebben a programban. 