Gyógyító erő a föld alól

Kovaföld, bentonit és iszap

Ősi, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló anyagok, amelyekben szó szerint dagonyázni lehet. Mire és miként használható az agyag, az iszap és a kovaföld, ha a cél az egészség megőrzése?

A szilícium az oxigén után a földkéreg második leggyakoribb eleme, egyben a humán szervezet harmadik leggyakoribb nyomeleme. A bőr, a haj és a körmök „tápanyaga”, mely különféle szilíciumos patikaszerek, köztük kovaföldes készítmények formájában is bejuttatható a szervezetbe. A kovaföld fehér, enyhén szürkés színárnyalatú, gipszszerű, szagtalan por. Noha a nevében föld, valójában fosszilizált algákból áll.

Jó a bőrnek, hajnak

A szilíciumos szerek, így a kovaföld hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják.¹ ² A szilícium szükséges az optimális kollagénszintézishez, a hidroxiláló enzimek aktiválásához, ily módon képes hozzájárulni a bőr rugalmasságának biztosításához. A hajszálak magasabb szilíciumtartalma pedig a hajhullás csökkenésével és a haj fényesebbé, élettelibbé válásával hozható kapcsolatba.

123rf.com

A kovaföld nemcsak belsőleg alkalmazva szépít, hanem abrazív hatása révén is. Bőrmegújító, a bőr elhalt hámsejtjeit lehántó „exfoliatív” készítményekben is ott lehet, illetve több fogtisztító, fogfehérítő készítmény összetevője.² Mint láttuk, a kovaföldes készítmények elsősorban per os vagy külsőleg használandók. Nem árt az óvatosság! A kovaföld porának belélegzése ugyanis légúti irritációt, tartós, nagyobb dózisokban való inhalációja pedig szilikózist és egyéb légúti megbetegedéseket okozhat.²

Egyfajta agyag

Földrajzból azt tanultuk, hogy az agyag finomszemcsés (0,02 millimétert meg nem haladó szemcseméretű) összetevőkből álló üledék. Kevesebben tudják, hogy az agyagnak, illetve bizonyos típusainak akár gyógyászati haszna is lehet. Az agyagásványoknak több típusa van, például a kaolin és a bentonit. Utóbbi élelmiszerekben, kozmetikumokban, sőt gyógyszerekben is megtalálható, és interneten is beszerezhető szürkés, sárgás vagy barnás színárnyalatú, lisztszerű ásványi por formájában. Az Európai Gyógyszerkönyv szerint a bentonit „természetes agyag, nagyarányú montmorillonittartalommal, tulajdonképpen egy hidratált alumínium-szilikát, amelyben az alumínium- és a szilíciumatomokat egyéb atomok, például magnézium vagy vas helyettesíthetik”.

A bentonit sokoldalú felhasználását két fő tulajdonsága teszi lehetővé. Nagyon jó a vízmegkötő képessége – vízben akár eredeti térfogatának a 12-szeresére is duzzadhat –, és viszkózus állagú szuszpenziókat, szolokat vagy géleket képez, 8-15 százalékos töménységben. A másik, hogy képes a felületén a legkülönfélébb molekulákat, köztük mérgeket és a mikroorganizmusok toxinjait is megkötni.³ ⁴

Szépülés bentonittal

A bentonit több hidratáló krém alkotóeleme, és úgy tűnik, hogy használata hozzájárul a dermatitis tüneteinek mérsékléséhez. Emellett támogathatja a bőrsérülések, bőrfekélyek gyógyulását, az akné kezelését. Sokan bentonitos munkavédelmi kenőcsöt használnak, mert ha ezzel kenik be a kezüket, csökken az esélye annak, hogy egyes toxikus anyagok felszívódjanak a bőrön át. A bentonit naptejekben, fényvédő készítményekben is jelen lehet, fizikai elven működő fényvédőként. Az agyagpor matt, fénytelen hatást kölcsönöz a bőrnek, így bőrhibák, pattanások elfedésére is alkalmas, de akár hajpakolásokban is alkalmazható.

Nedvszívó és szagmegkötő tulajdonsága miatt izzadásgátló készítményekben is előfordul.³ ⁴

A bentonit a hasmenéses esetek 97 százalékában (vírusos eredetű, valamint ételmérgezés okozta esetekben) hatásosnak bizonyulhat. Emellett irritábilisbél-szindróma (IBS) esetén is előnyösen befolyásolhatja a bélműködést – a hatás nem azonnali, hanem körülbelül 8 hetes adagolás után lép fel.⁴ Vannak források, amelyek szerint a gyomorfekély kezelésében is bevethető a bentonit, elsősorban a nyálkahártyához jól tapadó, azt bevonó jellege miatt.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos az „agyagevés”, de kellő mennyiségű szakirodalom áll rendelkezésre, amely a bentonit biztonságosságát igazolja. Nem szívódik fel a gasztrointesztinális traktusból, nem jut be a vérkeringésbe, így a bentonitot nem-toxikus és nem-irritáló anyagnak tekintik. Esetleges túladagolásáról és annak következményeiről kevés adat áll rendelkezésre, leírták azonban például azt, hogy egy hároméves kislánynál, aki túl sok bentonitot kapott, súlyos káliumhiány alakult ki.³ 

A dagonyázás tényleg hatásos

Ha iszapkezelésről beszélünk, értelemszerűen nem mindegy, hogy kellemes érzetet nyújtó wellness-szolgáltatásról vagy gyógyító célú beavatkozásról van-e szó. Szakszerű alkalmazás esetén az iszap valóban gyógyíthat. Főként a csípő-, a térd- vagy a kézízületek gyulladásos fájdalmával, nehéz mozgathatóságával járó osteoarthritis tüneteinek enyhítésére alkalmas a gyógyiszap, a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett.

Az iszap finom szemcséjű kőzettörmelék, színe az összetételétől és származási helyétől függően a fehéres szürkétől a sötétbarnáig változhat. A gyógyiszapok alapanyagát tavak, hőforrások üledékéből nyerik vagy vulkanikus gyógyföldekből állítják elő.⁵ Magyarországon hat államilag elismert gyógyiszap érhető el, a Csongrád-Csanád megyei Marosi, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kolopi, a Hajdúszoboszlói Városi Gyógyfürdő gyógyiszapja, a Zala megyei alsópáhoki „Georgikon” természetes tőzeggyógyiszap, az osztrák Neydharting gyógyiszap, valamint a Zala megyei alsópáhoki „Szent András” természetes gyógyiszap.

Az iszappal történő gyógyítás alapja annak magas ásványianyag-tartalma, nagy hőtároló képessége és az iszapra jellemző lassú hőátadás. A 10-20 perces iszappakolásos kezeléseket általában heti néhány alkalommal végzik, több héten át. Az érintett testrészekben hozzájárulhat az ízületek, izmok merevségének oldódásához, a gyulladásos folyamatok csillapodásához, a fájdalom csökkenéséhez. Az iszapkezelések kedvező hatásait ma már klinikai vizsgálatok eredményei is alátámasztják.

Más, mint a gyógyvíz

Egy 2020-ban közölt vizsgálatban azt számszerűsítették, hogy miként hatnak az iszapos kezelések a térd-osteoarthritises betegek állapotára. A hatásosság megítéléséhez az egy hónapos iszapkezelés után a betegek járási sebességét, mozgástartományát, valamint az öt leüléshez és felálláshoz szükséges időt vették figyelembe. A kezelések hatására az iszappal is kezelt betegek jobban teljesítettek valamennyi teszt során, mint a kontrollcsoportba tartozók.⁵ Az iszapkezelés ugyanakkor nem keverendő össze a gyógyvizes fürdőkkel, és azt is fontos tudni, hogy iszapkezeléseket általában helyileg alkalmaznak, nem teljes testen.

Látható, hogy a kovaföldes, agyagos vagy iszapos kezelések számos panasz esetén lehetnek kedvező hatásúak. Noha nehezen standardizálható szerekről van szó, több esetben – az ősi tapasztalatokon túl – vizsgálatok is alátámasztják a hatásosságukat és jó tolerálhatóságukat.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Forrás
[1] Araújo LA et al. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016;91(3):331-335.
[2] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-diatomaceous-earth#2; 2022. szept. 8.
[3] Moosavi M. Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iran J. Public Health 2017;46:1176-1183.
[4] Clay; www.rxlist.com ; 2022. szept. 9.
[5] Varzaityte L. et al. The effect of balneotherapy and peloid therapy on changes in the functional state of patients with knee joint osteoarthritis: a randomized, controlled, single-blind pilot study. Int. J. Biometeorol. 2020;64:955-964.

Megjelent a Pirulatrend 2022. októberi számában.