Helyettesíteni vagy kiegészíteni?

Uniós vita a betegtájékoztatók formátumáról

Az Európai Unió megteheti az első lépést afelé, hogy ne legyen kötelező a közösség egész területén betegtájékoztatót tenni a gyógyszeres dobozokba. A fogyasztóvédőknek nem tetszik az ötlet.

Az uniós gyógyszerszabályozás átalakításának tervezete a tagországokra bízná a döntést arról, hogy a jövőben a gyógyszerek betegtájékoztatója papíralapú maradna, vagy elektronikusan lenne csak elérhető, esetleg mindkét módon megjelenne. Az Európai Bizottság által még április közzétett javaslat ebből a szempontból felveti az egyenlő hozzáférhetőség kérdését.

A papír korlátai

Az Európai Unióban jelenleg minden gyógyszercsomagolásnak tartalmaznia kell egy betegtájékoztatót, amely tudományosan jóváhagyott információkat tartalmaz a termékről. Ha egy ország úgy döntene, hogy fölösleges minden dobozhoz többoldalas ismertetőt mellékelni, előállhatna az a helyzet, hogy a készítményekkel kapcsolatos, adott esetben súlyos kockázatok elkerüléséhez szükséges tudnivalók csak online állnának rendelkezésre.

Az elképzelés nem új: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már 2020-ban kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy a digitális platformok milyen lehetőségeket teremtenek a termékinformációk elektronikus terjesztésére. Az uniós hatóság azzal érvelt, hogy a digitalizálással kiküszöbölhetők a papíralapú változatok korlátai – lehetővé tenné, például az információk más elektronikus egészségügyi rendszerekkel, így az e-receptekkel és az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokkal való összekapcsolhatóságát.

Fotó: 123rf.com

A digitalizálás előnyei

A digitális megoldás előnyeit hangoztatta Sophie Dagens, a Medicines for Europe nevű, generikus gyártókat tömörítő szervezet szakértője is. Azt mondta, „az elektronikus termékinformációk a keresési funkciók révén és kapcsolódó videók segítségével bővíthetnék a fogyasztók ismereteit”. Hozzátette, bizonyos esetekben még egyértelműbb előrelépést jelentenének, hiszen a betegeknek az egészségügyi szakemberek által beadott termékekhez, például a vakcinákhoz most sem jár papíralapú betegtájékoztató.

Marie Vande Ginste és Nathalie Lambot közös, „Elektronikus betegtájékoztatók kísérleti projektje belga és luxemburgi kórházakban” című tanulmányukban a digitális verziók egy további, elsőre nem egyértelmű hasznára hívják fel a figyelmet. Azt állítják, hogy az elektronikus betegtájékoztatók bevezetése enyhíthetné a gyógyszerhiányokat, hiszen a termékinformációk esetleges frissítése többé nem követelné meg a készletek visszahívását.

Mindez valóban jól hangzik, a javaslat mégis vegyes reakciókat váltott ki az érdekeltek körében. A bírálók szerint minimum megfontolandó, felvállalható-e az átállás azon következménye, hogy az internet-hozzáférés, a működő digitális eszköz és a használatához szükséges készség közül bármelyik hiánya megfosztja a gyógyszerhasználót a kritikus információtól. Ez nemcsak azért aggasztó kilátás, mert az Eurostat 2021-es adatai szerint az európaiaknak csak 54 százalékának vannak alapvető digitális ismeretei (vagyis rengeteg embernek már egy QR-kód beolvasása is túl nagy feladat lehet). Hanem azért is, mert egy térerő nélküli helyszín vagy egy lemerült telefon is előidézhet megoldhatatlan helyzetet.

Nyomtasson a patika?

Ancella Santos Quintano, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Irodája (BEUC) egészségpolitikai vezetője az Euractiv.com kérdésére aggasztónak nevezte, hogy az Európai Bizottság esetleg néhány éven belül úgy dönt, teljesen megszabadul a papírtól. „A digitális tájékoztatásnak nem kiváltania, hanem kiegészítenie kellene a papíralapú betegtájékoztatókat” – magyarázta Quintano, arra utalva, hogy a szabályozás tervezetének egy pontja megengedi, hogy a testület később ilyen értelmű módosítást vezessen be.

Sophie Dagens állítja, hogy az iparági szereplők hajlandók kompromisszumot keresni. „Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy minden beteg számára megoldást találjunk, hogy senki ne maradjon le. Ebbe beleértjük a jogot a nyomtatott információhoz” – mondta, és emlékeztetett rá, hogy a világon már vannak olyan országok, ahol a papíralapú tájékoztató nem alapfelszerelés, de aki kéri, annak az egészségügyi szakemberek vagy a gyógyszerészek kinyomtatják.

Ezen elképzelés sem tetszik azonban mindenkinek. A gyógyszerész szakma brüsszeli érdekképviseletét ellátó szervezet, az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportja úgy véli, egy ilyen rendszer komoly fennakadásokat okozna a munkafolyamatokban és ésszerűtlen mértékű pénzügyi terhet róna a patikákra, továbbá olyan felelősséget is, amelyet ma a gyógyszergyártók viselnek.

G. P.