Humorral és animációkkal az érzelmekért

Az első félév legjobban teljesítő reklámjai a neuromarketing-kutatásokban

A Synetiq az év eleje óta közel 100 hazai OTC-reklámfilmet vizsgált meg. Az érzelmi reakciók alapján elmondható, hogy a nézők továbbra is értékelik az őket megszólító humort, a bevonó kérdéseket és a jól érthető animációkat. Bemutatjuk az e követelményeknek leginkább megfelelő 10 filmet.

Miközben a járványspecifikus reklámok szép lassan kikoptak a képernyőkről, számos új kampány tűnt fel. Ilyen volt a Béres Primomed-sorozata kisebb gyermekbalesetekkel, a Magne B6 „Bírom” kampánya a túlélni való szituációkkal vagy a Béres Csepp bezártsághoz kapcsolódó jeleneteit bemutató filmek. Utóbbi azért is érdekes, mert a járványhoz kapcsolódó helyzetek – otthoni edzés, home office kisbabával, online születésnap – a legtöbb ilyen jellegű kommunikációval ellentétben egy egész sorozaton keresztül jelentek meg.

A neuromarketing módszertanával megmért filmek közül az alábbiakban azokról lesz szó (nem a sikeresség sorrendjében), amelyek a leginkább be tudták vonni a nézőket, érzelmileg és tudatosan is a legkiemelkedőbben teljesítettek. Bár gyakran előfordult, hogy a túl sok példa vagy a nehezen érthető termékbemutatás a figyelem és a megértés csökkenéséhez vezetett, voltak animációs megoldások, amelyek képesek voltak megmozgatni a nézők érzelmeit, és megjelent néhány olyan régebbi copy, amely ismét sikeresnek bizonyult a 18-59 éves ABC státuszú közönség körében.

Milgamma – Szabad tánc (30s)

„A szabad mozgáshoz ép idegrendszer szükséges” – hangzik el a film elején. Noha sötét színeket és egy táncoló animáció segítségével bemutatott idegrost-károsodást láthatnunk, a figyelem a történet végéig stabil marad. Az idegrostok festéssel történő helyreállítása és az elhangzó terméknév képes volt megmozgatni a nézők érzelmeit, akik tudatosan is kiemelkedően pozitívan értékelték a reklámot.

Voltaren Emulgél – Idős házaspár (30s)

Annak ellenére (vagy éppen amiatt?), hogy a történet első 4 másodperce narráció nélkül zajlik, a nézők érdeklődve figyelték, mi történik. A történetben egy házaspárt láthatunk, akiknek fájdalom miatt majdnem le kellett mondaniuk egy futóversenyt. A sztori egészen a végéig érdekes volt a 18-59 éves nézők számára, és a legfontosabb termékbenefitek (gyulladáscsökkentő hatóanyag; közvetlenül a fájdalom helyén fejti ki hatását; gyorsítja a gyógyulást; akár 12 órás fájdalomcsillapítást biztosít) a packshottal együtt vonzók voltak.

Forrás: Synetiq

Béres – Nem vagy egyedül (50s)

Igen, egy 50 másodperces kisfilm is fenn tudja tartani a figyelmet, akár narráció nélkül is! A járványról és összefogásról szóló háttérzene kiválóan támogatta a vizuálokat, a képi világ és a dalszöveg az érzelmeket is megmozgatta, és annak ellenére, hogy a márkanév csak a film végén jelent meg, magas bevonódást, pozitív érzelmeket és összességében átlagon felüli tudatos eredményeket hozott.

Algoflex – Óvónő fejfájása (30s)

Azt gondolhatnánk, hogy óvodában sikítozó gyerekek és egy fejfájással küzdő óvónő nem tudja túl sokáig magasan tartani az érdeklődést. Az Algoflexnek márpedig sikerült, az egyértelmű sztorinak és a szimpatikus főszereplőnek köszönhetően, akinek megjelenésére a nézők pozitívan reagáltak. Az animáció érthető volt, a packshot jól vezette a szemet, a nézők pedig a történetet az elmúlt 1 év OTC-reklámjai közül a legrelevánsabbnak tartották.

Nurofen Rapid forte – Felgyorsult világ (25s)

Az erősen márkázott filmben (a történet egésze a márka színeire épül) erős a narráció és a vizuálok összhangja, így a figyelem fokozatosan növekedni tudott. Az animáció jól vezette a szemet, az elhangzott termékjellemzők (kétszer gyorsabb felszívódás és magas hatóanyagtartalom) és a márkanév vonzók voltak a nézőknek, az „éld az életed” mondat pedig érzelmi csúcspontot okozott. Az egyszerű történet azonban, bár releváns és a márkához illő volt a nézők szerint, csak átlagosan aktivizálónak bizonyult.

ACC – Hurutos család (30s)

Kevés reklámnál láthatunk olyan tökéletesen hullámzó érzelmi görbéket és stabil figyelmi szintet, mint itt. A köhögés miatt elmaradó programok témája igazán releváns volt a járványhelyzetben. Jóllehet a film több üzenetet is átadott, az egyértelmű szemléltetés és a tiszta narráció miatt ez nem okozott problémát. A főszereplő mellett az elhangzó márkanév is vonzó volt, ezt a nézők tudatosan is kifejezték a reklám megtekintése után.

Magnosolv – Stresszfaktorok (30s)

„Ha egyetlen… akkor gondoljon a Magnosolvra!”. A nézők gondoltak: tudatosan is erősen relevánsnak és aktivizálónak találták a filmet, bár a márkához szerintük csak átlagos mértékben passzol. A bemutatott stresszes pillanatok növekvő figyelmet indukáltak, amely a packshot megérkezésekor csúcsosodott, az ugráló kisgyermekek utáni második érzelmi csúcspontot pedig a terméknév elhangzása okozta.

Forrás: Synetiq

Algoflex – Izom+Ízület (25s)

A film kiválóan át tudta adni az izom- és ízületi fájdalmakkal járó érzéseket, ami a stabil figyelemben és az intenzív érzelmi hullámokban tükröződött. A nézők jól rezonáltak a főszereplőkkel, a megérkező termék jellemzői egyértelmű érdeklődést váltottak ki. A packshot a narráció és a képi világ összhangja révén tovább erősítette a megértést. A bemutatott problémák és a termékelőnyök pedig relevánsak, aktivizálók és a márkához illők voltak a válaszadók szerint.

Béres PrimoMed – Béres Primomed Image (30s)

A különféle sebekre és sérülésekre alkalmazható készítmény filmjében a felsorakoztatott helyzetekkel és problémákkal a nézők azonosulni tudtak, a kellemetlen érzéseket átérezték, a megoldásként érkező termék pedig fel tudta kelteni érdeklődésüket, és pozitív érzést váltott ki belőlük. Amellett, hogy az említett terméktulajdonságok elnyerték a tetszésüket, az „Elsősegély a sebápolásban” szlogent is vonzónak találták, mindez pedig átlagon felüli tudatos eredményeket hozott.

Vegnum Multi-D – Anyuka, zöldség-gyümölcs (30s)

Egy vitamindús, egészséges étrendre és életmódra buzdító reklámfilm, mely egyszerű kommunikációjával (mind vizuálisan, mind a narrációban) és a logóvá alakuló animációval az egész film alatt alapvonal körüli érdeklődést hozott. A nézők könnyedén azonosultak a bemutatott szituációval és az animációval is, a megértést pedig erősen támogatta a vizuális-verbális összhang, így tudatosan is jól teljesített a film.

Várhelyi Petra
Synetiq

A Synetiq egy csúcstechnológiájú neuromarketing cég, amely közvetlen betekintést nyújt célcsoportod gondolataiba, érzelmi reakcióiba. A standard havi mérések során EEG, szívritmusmérő, bőrellenállás-mérô és szemkövető kamera segítségével vizsgálják a kutatásban részt vevő, 18-59 éves, ABC státuszú tv-nézők érzelmi reakcióit az adott hónapban futó reklámokról. Az eredményeket a cégnél dolgozó médiaelemzők ezután másodpercről másodpercre elemzik, a több mint 1200 márka, 5500 vizsgált reklámjából nyert tapasztalatok és mintázatok alapján pedig következtetéseket és tanulságokat vonnak le. Legfőbb cél, hogy a vállalatok marketingkommunikációba fektetett magas költségei a lehetô legjobban megtérüljenek egy eredményes és hatékony reklám segítségével.
További információkért és a pontos termékkínálatért látogasd meg a weboldalt: www.synetiq.net

Megjelent a Marketingpirula 2021. szeptemberi számában.