Így változnak a gyógyszertárak

Patikakörkép: a lokációtól a belsőig

A koronavírus-járvány alatti és utáni gyógyszertári forgalmi trendekről már több elemzés készült, mi is közöltünk ilyet (Pirulatrend, 2022. február). De vajon maguk a gyógyszertárak milyen változásokon mentek keresztül az utóbbi időben? Hogyan alakult a működő gyógyszertárak száma, milyen tendenciák figyelhetők meg? Cikkünkben erre keressük a választ a KSH, az OGYÉI és az IQVIA adatai segítségével.

Magyarországon jelenleg 2340 közforgalmú gyógyszertár működik. Közülük nagyjából 100 kórház vagy rendelőintézet területén található, de a többségük utcáról bejáró forgalmat szolgál ki. Ha 15 éves távlatban nézzük, 2006 és 2010 között, a liberalizációs intézkedések után, csaknem 500 új gyógyszertárral bővült a piac, így 2010-ben több mint 2500 közforgalmú gyógyszertár működött Magyarországon.

Az elmúlt 10 év azonban lassan csökkenő tendenciát mutat, az utóbbi 3 évben pedig a szám stagnálni látszik 2350 körül. A fiókgyógyszertárak jelentősen nem fogyatkoztak az utóbbi évtizedben, a számuk 650. A kórház, rendelőintézet területén lévő, de lakossági forgalmat is bonyolító patikák száma sem csökkent, a KSH adatai szerint 2020-ban 77 ilyen működött.

Területi elhelyezkedés

A forgalmi adatok elemzéséből kiderül, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt és után Budapest forgalmi súlya csökkent, a vásárlások egy része vidékre, illetve az agglomerációba tevődött át az otthoni munkavégzés terjedése miatt. A gyógyszertárak számát tekintve azonban egészen 2021 végéig nem történt jelentős változás a közép-magyarországi régióban. A 2010 óta megszűnt több mint 150 gyógyszertár vidéken, főként Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön hagyott maga után űrt.

2021-ben a legtöbb gyógyszertár Budapesten és Pest megyében működött, a legkevesebb (34) pedig Nógrádban. Az egy gyógyszertárra jutó lakosok száma alapján viszont a legtöbb patika Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna megyében, míg a legkevesebb Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében van.

Csökken a függetlenek száma

Az elmúlt években folyamatosan nőtt azon gyógyszertárak száma, amelyek csatlakoztak valamilyen hálózathoz, legyen az franchise-lánc vagy lazább, beszerzési társulás, esetleg marketingközösség közös akciós újsággal. A teljesen független szereplők aránya évről évre csökken: tavaly csak a gyógyszertárak 23 százaléka volt ilyennek tekinthető, noha ugyanez az arány 4 évvel korábban még 33 százalék volt. Ezzel szemben a különféle együttműködéseket (közös marketing, beszerzés) választó patikák aránya tavaly meghaladta az 55 százalékot, és az elkövetkező években ez az arány várhatóan növekedni fog.

Belső kialakítás

Magyarországon a gyógyszertárak több mint felében 20 négyzetméternél kisebb a vásárlótér alapterülete, közel egyharmaduk pedig 20 és 50 négyzetméter közötti nagyságú vásárlótérrel üzemel. Az ennél is nagyobb területű patikák aránya mindössze 5 százalék. A 2018-as számokkal összevetve látható, hogy az elmúlt években minimális mértékben csökkent a vásárlótér összes területe a gyógyszertárakban. A gyógyszerkiadó ablakok száma a patikák közel háromnegyedében 2 vagy 3. Nagyon kevés esetben működik 5 vagy annál több tára.

Míg a gyógyszerkiadó ablakok száma nem csökkent az elmúlt években, folyamatosan nő azon gyógyszertárak száma, amelyekben szabadpolcokat alakítanak ki. Tavaly a gyógyszertárak közel harmada üzemelt ilyen rendszerben, míg 2018-ban ez az arány csak 25 százalék volt. A szabadpolcok mellett a patikák több mint felében volt külön kozmetikai részleg is.

A szabadpolcokon a kihelyezett termékeket jellemzően terápiás területek vagy márkák, ritkábban gyártók szerint vagy abc-sorrend alapján csoportosítják. (6. ábra) A leggyakrabban előforduló termékkategóriák a szabadpolcokon a vitaminok, majd a babaápolási és bőrápolási termékek következnek.

Magyarország piacvezető gyógyszeripari szolgáltatója

Az IQVIA a világ egyik legnagyobb egészségügyi technológiai vállalata, amely 30 évnyi tapasztalattal rendelkezik a magyarországi gyógyszerforgalmi adatok gyűjtésében és feldolgozásában. Adatgyűjtési tevékenysége mellett technológiai szolgáltatásokkal, elemzésekkel és tanácsadással nyújt támogatást a gyógyszeripar valamennyi szereplőjének. A patikai vezetők a piaci adatok követése, elemzése és tervezése révén javíthatják a felkészültségüket a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Megjelent a Pirulatrend 2022. júliusi számában.