Influenza vs. koronavírus

Teszt-körkép

A koronavírus-teszt fejlesztése legalább annyira fontos, mint a megfelelő vakcina megtalálása, hiszen nem mindegy, hogy milyen gyorsan és milyen hatékonysággal tudják a vírust kimutatni a fertőzöttek szervezetében. A mintavételt végzők kapacitása is véges, a járvány viszont rohamléptekben terjed, ráadásul nyakukon az influenzaszezon is.

Fotó: 123rf.com

Újfajta PCR-teszt elővizsgálatban

CE jelet kapott az AzureSeq-200 egylépéses koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztje – jelentette be az Omixon Biocomputing Kft. Az AzureSeq-200 CE IVD egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaz a virális RNS detektálására a mintában lévő RNS kivonása nélkül. Ez az első egylépéses módszer, amelyet egyrészt ebben a működési módban validálták, másrészt nem igényel zárt rendszert.

A magyar kft. ezt a terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik az Európa, Közel-Kelet és Afrika régióra. Az Omixon az AzureSeq-200 CE IVD tesztet teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá és más laboratóriumi PCR eljárásokkal hasonlította össze. ”A klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes (több órát tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humánerőforrást is, emellett reagensigényes és költséges. A reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre leszállítani az ehhez szükséges anyagokat. Az említettek  miatt óriási szükség  van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás. A tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények teljes mértékben (100%) megegyeztek a klasszikus PCR-vizsgálatok eredményeivel. Ha ezt bevezetjük, akkor a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni” – nyilatkozta dr. Vásárhelyi Barna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

“Míg az Omixon alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejleszt, a jelenlegi pandémiás helyzetben szükségét éreztük, hogy innovációs képességünkkel hozzájáruljunk a helyzet mielőbbi normalizálásához. Az innováció itt nem áll meg, hamarosan jön az influenza szezon, amikor már egy koronavírust és influenzát megkülönböztető tesztet tervezünk készíteni. A laboratóriumoknak így semmi többletmunkát nem kell végezni. Az influenza kimutatása is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene ” – nyilatkozta  Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.

Antigénalapú gyorstesztek összehasonlító vizsgálata

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdte az antigénalapú gyorstesztek összevetését, összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel. Ezek a gyorstesztek kellően érzékeny és valós adatokat szolgáltatnak, használni fogják azokat a gyorsabb diagnózis felállításához. Az összehasonlító vizsgálatok célja, hogy azt a gyorstesztfajtát válasszák ki, amely érzékenységében legjobban megközelíti a PCR-tesztekét.
Az eredmények értékelését követően diagnosztikus célra, a járványügyi védekezés egyik fontos eszközeként használják majd az antigénalapú gyorsteszteket Magyarországon.

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők is, amely 97 százalékos hatékonysággal működik – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Az általuk használt gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt. A PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon. A mentők eddig már több mint 100 ezer tesztet végeztek el.

Ellenőrzik a PCR-tesztek hatósági árának betartását

A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket. A  egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet azoknak, akiknél ezt a járványügyi előírások meghatározzák. Az a szolgáltató, amelyik nem tartja be a szabályokat, akár több millió forintos büntetést is kaphat. ”Csak együtt, összefogással fékezhetjük meg a koronavírust, ezért is lenne megengedhetetlen, hogy bárki nyerészkedni próbáljon a teszteken„ – mondta Schanda Tamás, az ITM  parlamenti és stratégiai államtitkára.

A koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére leginkább alkalmas PCR-tesztek elvégzése szeptember 21. óta hatósági árhoz kötött. A mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében igénybe vevőktől legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek a szolgáltatók. A jogszabály hatályba lépése óta a piacon PCR-tesztet kínáló vállalkozások sokféleképpen alakították ki, módosították gyakorlatukat. A fogyasztóvédelmi hatóság az ITM elrendelése alapján országosan vizsgálja a hatósági ár betartását, a fogyasztók tájékoztatását.

Ha a szakemberek azt tapasztalják, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására kötelezik a céget. Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások – például kiszállás, hétvégi mintavétel – miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről. Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel. Az ITM várhatóan a napokban összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat.

A britek is bevásároltak a gyorstesztekből
Az elmúlt néhány hétben mindinkább egyértelművé vált, hogy a kifejlesztés alatt álló gyorstesztek között vannak olyanok, amelyek nagyon hatékonyan ki tudják mutatni, hogy valaki fertőzött-e vagy sem, és ez azt jelenti, hogy már a télen lehetségessé válhat emberéletek és munkahelyek megmentése – jelentette be Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke.
A brit kormány máris több milliónyit vásárolt ezekből a szűrőkészletekből, amelyek akár 15 perc alatt eredményt mutathatnak. A brit kórházakban már használják is ezeket, a következő néhány hétben pedig elkezdődik országos terjesztésük és próbájuk.

Nagy-Britanniában több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van ” kilátás”. E gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni, és ez lehetővé teszi, hogy csak azok vonuljanak karanténba, akiknek tesztje pozitív, mások viszont visszatérhetnek normál életvitelükhöz.

A kormányfő elmondta, hogy a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program november elején elkezdődhet, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is. Boris Johnson meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra.

Nincs egyedül e derűlátó véleményével: jóllehet a rövid távú járványügyi előrejelzések még meglehetősen komorak, a tudósok azonban már a középtávú kilátásokat is egyöntetű optimizmussal ítélik meg. A járvány jelenlegi szakaszában, a mostani fertőződési számok alapján még nem lehet eltekinteni az általános érvényű korlátozásoktól.

Szigorú korlátozások Németországban

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt megduplázódik – mondta Angela Merkel kancellár november elején a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A folyamat feltartóztatásához “közös erőfeszítésre” van szükség, “ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből”. A korlátozások célja az “akut egészségügyi szükségállapot” elkerülése. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy a kapcsolatkutatással foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Ha nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ami gyorsan súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet – mondta Angela Merkel.

A EU 100 millió eurót mozgósít gyorstesztek vásárlására

A koronavírus terjedésének megfékezése céljából az Európai Bizottság a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlásához és eljuttatásához a tagállamok számára 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forint) mozgósít – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az intézkedéscsomag meghatározza a nemzeti és regionális tesztelési stratégiák kialakításához szükséges kulcsfontosságú elemeket. Egyebek mellett az információáramlás javítására, a hatékonyabb és gyorsabb tesztelés biztosítására, a határokon átnyúló járványfigyelő alkalmazások teljes mértékű kihasználására és az alapvető gyógyászati kellékek biztosítása összpontosít.

Közös megközelítésre és a hatékony tesztelés előmozdítására van szükség. A bizottság ezért felszólította a tagállamokat, hogy november közepéig nyújtsák be a tesztelésre vonatkozó nemzeti stratégiájukat. A biztonságos és hatékony oltóanyagok kifejlesztése és alkalmazása érdekében az uniós bizottság megállapodásra irányuló tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval annak érdekében, hogy a vakcinák rendelkezésre bocsáthatók legyenek mind az európaiak, mind a világ többi polgára számára.

Annak érdekében, hogy a tagállamok könnyebben és olcsóbban férhessenek hozzá a koronavírus megelőzéséhez, felderítéséhez és kezeléséhez szükséges eszközökhöz, a bizottság a vámok és az áfa ideiglenes felfüggesztését kiterjeszti a nem uniós országokból származó orvosi eszközök behozatalára is. Azt javasolták továbbá, hogy a kórházaknak és az orvosoknak ne kelljen megfizetniük az áfát a koronavírus elleni küzdelemben használt oltóanyagok és tesztkészletek után.