Kényes kérdések

Készítmények a hüvelyflóra védelmére

A hüvely védelmi funkcióját csak normál hüvelyflóra esetén tudja ellátni. Élettani esetben a hüvely nyálkahártyáját tejsavtermelő Lactobacillusok milliárdjai népesítik be, melyek a hüvelyi miliőnek savas pH-t biztosítva védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, így a kis számban jelenlevő, illetve a környezetből bejutó kórokozó baktériumok nem képesek a hüvelyben elszaporodni. Az érzékeny egyensúly felborulását a „jó” és „rossz” mikroorganizmusok arányának megváltozása jelzi, amit számos tényező válthatki. A jelentkező hüvelyi panaszok kezelésére, valamint az egészséges hüvelyflóra helyreállítására azonban számos készítmény sikerrel alkalmazható.

A normál hüvelyflóra felborulását idézi elô minden olyan tényezô, ami a hüvelyi pH megváltozását és a tejsavbaktériumok nagymértékû pusztulását eredményezi. Ide sorolható az antibiotikumos kezelés vagy a túl gyakori hüvelyöblítés, de kiváltó tényezô lehet a fogamzásgátló szerek, a stressz vagy betegség okozta hormonszegény állapot is. A hüvelyflóra egyensúlyát veszélyezteti továbbá a rossz higiénia, a nem megfelelô öltözködés, a fokozott szexuális aktivitás, valamint a dohányzás és alkoholfogyasztás.
Az egyensúly felborulása rendszerint bakteriális vaginózis formájában nyilvánul meg, ami a hüvelyi panaszok mintegy 40-50 százalékának hátterét adja. A jellemzô tünetek között szerepel az emelkedett pH-jú (5,0-7,0), fehéres-sárgás színû, kellemetlen szagú hüvelyváladék képzôdése, a hüvely nyálkahártyájának gyulladása, fájdalma, égô érzés a hüvelyben, valamint a hüvelyszárazság.
A tünetek jelentkezésekor fontos, hogy a beteg orvoshoz forduljon. A diagnózis felállítását követôen rendszerint antibiotikumos terápiára kerül sor, melynek fontos kiegészítôje a hajlamosító tényezôk felismerésén és megszüntetésén kívül a hüvely normál baktériumflórájának és savas pH-jának a visszaállítása. Ez utóbbi célt elôsegítendô, a hüvelyi panaszok enyhítésére számos készítmény kapható a patikákban, melyeket hüvelyben alkalmazandó gél, krém, intim mosakodó, hüvelykapszula vagy -tabletta formájában forgalmaznak. Ezek a termékek rendszerint az orvostechnikai eszköz vagy kozmetikum kategóriájába sorolhatók, de találunk köztük gyógyszernek nem minôsülô gyógyhatású készítményt is. A bennük található anyagok jótékony hatásukat különbözô módokon fejtik ki, ami csoportosításuk egyik alapját adja.

A hüvely savas pH-jának visszaállítása
A hüvelyflóra egyensúlyának felborulásakor a hüvelyben levô tejsav megfogyatkozik, és a közeg pH-ja lúgosabbá válik. Ez kedvez a patogén mikroorganizmusok elszaporodásának, melyek az egészséges hüvely savas körülményei között nem lennének tartósan életképesek. Ezért a hüvelyi pH-t savasabbá alakító kémiai anyagok a kórokozók életfeltételeit rontva gátolják azok további elburjánzását, és hozzájárulnak a fiziológiás hüvelyi baktériumflóra kialakulásához. Ilyen célt szolgál a készítményekben a tejsav, a citromsav, illetve a bórsav, ez utóbbi egyúttal fertôtlenítô hatással is rendelkezik. Hasonlóan savas karakterû az aszkorbinsav, amit azonban elsôsorban antioxidáns tulajdonsága miatt alkalmaznak a hüvelykészítményekben.

A tejsavtermelő baktériumok pótlása – probiotikumok
Az arányaiban lecsökkent hüvelyi tejsavbaktérium-populáció számának helyreállítására több, a fiziológiás hüvelyflóra szerves részét képezô baktériumtörzset is használnak a készítményekben. Ide sorolható például a Lactobacillusacidophilus, a Lactobacillusrhamnosus és a Lactobacillusreuteri. Ezek a Gram-pozitív baktériumok a hüvely 37°C körüli hômérsékletén, savas körülmények között (pH < 5) életképesek, és a hüvelyhám glikogénjét tejsavvá alakítva tartják fenn a számukra kedvezô, ugyanakkor a kórokozó baktériumok és gombák számára kedvezôtlen hüvelyi miliôt. A Lactobacillusoknak a hüvely nyálkahártyájára való eljuttatása történhet a készítmény (hüvelykapszula, hüvelytabletta) lokális alkalmazásával, de per os beviteli úton is (kapszula), amely esetben a tejsavbaktériumok az emésztôcsatornán keresztül felszívódva jutnak el a hüvelybe. Ezeket a készítményeket vagy megelôzés céljából, vagy pedig az antibiotikum-terápia kiegészítéseként, illetve azt követôen ajánlott alkalmazni. Fontos, hogy a készítményeket ne használjuk egyszerre az azonos beviteli kapun keresztül (lokálisan vagy per os) alkalmazott antibiotikum-tartalmú készítménnyel, hanem használatuk között teljen el néhány óra, vagy pedig a probiotikumot csak az antibiotikumos kezelés vége után kezdjük el használni.

A tejsavtermelő baktériumok táplálása – prebiotikumok
A hüvelynyálkahártyát benépesítô Lactobacillusok a hüvelyhámban levô glikogén, illetve különbözô mono- és diszacharidok (például laktóz, szacharóz) fermentációjával nyerik az életben maradásukhoz szükséges energiát és állítanak elô közben tejsavat. Ezért bizonyos, a hüvelyflóra regenerálását megcélzó készítmények glikogént, oligo- és monoszacharidokat, valamint laktózt tartalmaznak, melyek jó táptalajt biztosítanak a hüvelynyálkahártyát újrakolonizálóLactobacillusoknak. Az ilyen célra használt laktóztartalmúprebiotikumok a lokális alkalmazásból (például hüvelytabletta) adódóan biztonsággal alkalmazhatók tejcukor érzékenység fennállása esetén is.

Harc a hüvely patogén kórokozói ellen
A patogén mikroorganizmusok a hüvelyflóra egyensúlyát csak akkor tudják felborítani, ha képesek a hüvely nyálkahártyáján megtapadni. Ebben a baktériumoknak a csillóikon található adhezinek nyújtanak segítséget. Napjainkban forgalomban vannak olyan készítmények, melyekben található úgynevezett 2QR-komplex gátolja a patogén baktériumoknak a hüvelynyálkahártyához való adhézióját. Ez a hatóanyag növényekbôl izolált poliszacharidok elegye, melyet 1998-ban szabadalmaztatott a holland BioClin cég az Amszterdami Szabadegyetem Orvosi Karának Molekuláris Sejtbiológiai Tanszékével közösen végzett kutatást követôen. A hatóanyag számos opportunista invazív patogén mikroorganizmusra nézve specifikusan fejti ki hatását, és nem befolyásolja negatívan a normál hüvelyflórát alkotó Lactobacillusokat.

Baktericid hatás
A hüvely nyálkahártyáját megbetegítô mikroorganizmusokkal szembeni harc másik alkalmazott eszköze a patogén baktériumok szaporodásának gátlása, illetve elpusztítása. Ilyen célból a hüvelyi készítményekben az antiszeptikus hatású klórhexidint, illetve ezüst-ionokat alkalmaznak elsôsorban, de éppúgy megemlíthetô a növényi eredetû teafa illóolaj is, ami terpinén-4-ol tartalmának köszönhetôen bizonyítottan antimikróbás hatású. A készítményeket lokálisan a hüvelyben alkalmazzák krém, mosakodó, hüvelykapszula vagy kúp formájában.

Tüneti kezelés
A hüvelynyálkahártya gyulladása, az ehhez társuló fájdalmas, égô érzés és viszketés a hüvelyi fertôzések gyakori, bár nem minden esetben jelentkezô tünetei. E tünetek kezelésére a hüvelykészítményekben gyakran alkalmaznak gyulladáscsökkentô hatású gyógynövényeket. A körömvirág (Calendulaofficinalis) triterpénalkohol-tartalmának köszönhetôen bizonyítottan csökkenti a nyálkahártyák gyulladását, míg a benne található karotinoidoknak sebgyógyító, az illóolajoknak pedig antimikróbás hatást tulajdonítanak. A nyugat-indiai aloé (Aloebarbadensisvagy Aloe vera) nagyszámú külsôleges alkalmazású készítményben megtalálható, és széles körben használják a bôr és nyálkahártya gyulladásának csökkentésére, valamint sebgyógyításra. A hatásért felelôsnek az aloé gélben található glikoproteineket tartják. Az aszkorbinsav, valamint a többnyire tokoferol-acetát formájában alkalmazott E-vitamin antioxidáns tulajdonságuk révén járulnak hozzá a hüvelynyálkahártya gyulladásos tüneteinek enyhítéséhez.

A hüvelyszárazság csökkentése
A hüvelyszárazság hátterében sokféle tényezô állhat, melyek közül csak egy a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása. Tekintve, hogy a hüvelynyálkahártyát el nem szarusodó mirigyhám béleli, a hüvely valójában sohasem teljesen száraz, helyesebb itt inkább relatív szárazságról beszélni. A nyálkahártya víztartalmának növelésére a hüvelyben számos hatóanyag használható, melyeket krém, gél vagy intim mosakodó készítmények formájában alkalmaznak. Vízmegkötô tulajdonságáról ismert a glicerin, ami ozmotikus aktivitása révén képes a hüvelyi nyálkahártya felszíni rétegeiben a víz mennyiségét növelni. A glicerinhez hasonlóan a bôrben is megtalálható természetes hidratáló elem a hialuronsav, melyet a stabilabb nátrium-hialuronát formájában alkalmaznak a készítményekben. A kaprilil-glikol egy növényekbôl kivont vagy mesterségesen elôállított vízmegkötô tulajdonságú anyag, amit gyakran használnak együtt tartósító összetevôkkel, mert növeli azok antimikróbás hatását. A pantoténsav (B5-vitamin) a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin, ami amellett, hogy fontos szerepet játszik az idegrendszer mûködésében, hozzájárul a bôr és nyálkahártyák egészségéhez is. Kozmetikumokban vízmegkötô és bôrpuhító tulajdonsága miatt használják. A trimetilglicin néven is ismert betain erôs hidratáló és irritációt csökkentô hatással rendelkezik, számos kozmetikumban megtalálható.
A felsorolt hatóanyagok eltérô módon fejtik ki jótékony hatásukat, és járulnak hozzá az egészséges hüvelyflóra kialakításához, megôrzéséhez, védelmének növeléséhez. Számos gyógyhatású készítmény tartalmazza ezek különféle kombinációit, melyek sikerrel alkalmazhatók a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulásakor alkalmazott antibiotikum-terápia kiegészítéseként, vagy pedig megelôzés céljából.
Dr. Csábi József
gyógyszerész