Kezdődjön az egészségügyi forradalom!

A pandémiás helyzet kikényszeríti a reformokat

A koronavírus-járvány megmutatja az egészségügyi rendszerünk gyengeségeit, egyszersmind lehetőséget kínál arra, hogy hosszú évek óta halogatott lépéseket tegyünk most meg – állítja a Roche Magyarország ügyvezető igazgatója. Irma Veberic szerint fantasztikus látni, milyen teljesítményekre képes a gyógyszeripar a válságos időkben, de nagyon aggasztja, hogy mi vár majd ránk a most elhanyagolt területeken, ha egyszer elmúlik a krízis.

Korábban évekig vezette a Roche szlovén leányvállalatát. Miben különbözik leginkább a két ország gyógyszerpiaca?

Az egészségügyi ellátás javításához különbségek helyett hasonlóságokban kell gondolkodnunk. Úgy látom, a COVID-19 egy teszt a világ összes egészségügyi rendszere számára. Most meg kell találnunk a legalább az Európai Unió országai számára közös megoldásokat. Nézzük, mit tehetünk a járvány ellen: hasonló lehetôségeink lesznek a vakcináktól a gyógyszerekig. Ez egész Európában egyenlôséget teremthet a terápiákhoz való hozzáférés tekintetében, és csökkentheti a Magyarország és más államok közötti távolságot.

A Pharma Boardroomnak adott tavalyi interjújában azt mondta, a magyar egészségügyi rendszer “jelenlegi formájában fenntarthatatlan”, és határozott kormányzati stratégia kell ennek megváltoztatásához. Pontosan milyen intézkedéseket lát szükségesnek?

Jelenleg két fő kihívást látok a társadalom előtt: a klímaváltozást és az egészségügy gondjait. Ez Magyarországra is igaz. Régóta beszélek a magyarországi egészségügy fenntarthatóságának dilemmájáról. A COVID még nyilvánvalóbbá tette a fenntarthatatlanságot itt, és az egész világon. Pedig ha őszinték vagyunk magunkhoz, el kell ismernünk, hogy a kihívások, amelyekkel most szembesülünk, nem újak. Hosszú évek óta kerülgetjük a megfizethetőség, fenntarthatóság és hozzáférés problémaköreit. De eddig csak marginális változtatásokat, meg költségcsökkentő intézkedéseket voltunk képesek elérni, megoldásokat nem. A világ egyik legnagyobb egészségügyi vállalatának egyik vezetőjeként ez nagyon elkeserít. A COVID-19 ébresztő mindannyiunknak: megmutatja az egészségügy fontosságát, valamint az eddigi hozzáállásunk korlátait és gyengeségeit. A mostani generációkon áll, hogy megragadjuk-e ezt a lehetőséget, és jobbá tesszük-e a rendszert a következő generációk számára, hogy aztán ők azt mondhassák: 2020 volt a második egészségügyi forradalom kezdetének éve.

Azt is említette az interjúban, hogy a kapcsolat a kormánnyal folyamatosan javul. Miben érhető ez tetten a hatóságokkal való együttműködés során?

A kapcsolatunkat a kormánnyal egyértelműen erősítették a járvány miatt indult egyeztetések. Elismerésre méltó az Operatív Törzs nyitottsága annak megvitatására, hogy hogyan tudunk segíteni. Büszke vagyok, egyebek mellett, a kollégáink önkéntes munkájára az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben vagy a rászoruló gyerekeknek adott számítógép-adományainkra. Örülnénk, ha más témákban is látnánk azt a nyitottságot, amit az Operatív Törzs és az OGYÉI részéről tapasztaltunk a lehetséges gyógymódokról való beszélgetések során.

NÉVJEGY

Irma Veberic a Ljubljanai Egyetemen szerzett gyógyszerész diplomát, később a bostoni Harvard Business Schoolon tanult üzletvitelt. Karrierjét egy patikában kezdte, majd 1996-ban orvoslátogatóként helyezkedett el a Roche szlovéniai leányvállalatánál. Számos pozícióban dolgozott a társaságnál, mielőtt 2010-ben ügyvezető igazgató lett. 2017-ben vette át a magyarországi Roche-leány vezetését.

Melyek a jelenleg Magyarországon befogadásra váró legfontosabb Roche-készítmények? Mikorra remélik, hogy támogatást kaphatnak?

Azt javaslom, hogy a magyar gyógyszertámogatásról mindenki igyekezzen úgy gondolkozni: hogyan lesznek átlátható, kiszámítható és fenntartható szabályaink. Ilyen rendszert kell építeni egy fenntartható, a betegek érdekeit szolgáló egészségügy számára. Több termékünk is vár támogatási döntésre: egy, a szklerózis multiplex kezelésében használatos gyógyszer, egy másik az inhibitorokkal nem rendelkező hemofíliás betegek indikációjában. A HER2-pozitív emlőrák terápiájára alkalmas gyógyszereink csak az áttétes esetek kezelésére részesülnek támogatásban, pedig más emlőrákos páciensek is megkaphatnák. Ezeken a területeken szeretnénk olyan megoldást találni a finanszírozóval, hogy minden beteg a legmodernebb, hatásos terápiákkal gyógyulhasson.

Milyen az egyes üzletágak súlya egymáshoz képest a magyarországi leánycég működésében?

A pharma üzletág 28 gyógyszerét 150 különböző intézményben használják, öt kórházi terápiás területen. Tavaly 10 357 beteget kezeltek velük. Eközben 64 klinikai vizsgálatunk futott 6 terápiás területen, 720 páciens részvételével. Ezekre 1,6 milliárd forintot fordítottunk, ami 4,4 milliárdos megtakarítást jelentett a magyar gyógyszerkasszának. A partner laboratóriumokban napi 43 ezer, azaz évente 16 millió tesztet végeznek el a Roche megoldásaival. És 2019 végén itt nyitottuk meg a Roche Európai Farmakovigilancia Központját, mely 29 ország számára nyújt szolgáltatásokat. Ez az egység magasan képzett új munkaerőt képez, és meghatározó szerepe van az adatok gyűjtésében és elemzésében.

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány a cég tevékenységét a hazai klinikai vizsgálatok terén?

Nagyon jól vészeltük át a járvány hatásait, hála a munkatársaink heroikus munkájának. És nemcsak ők, hanem a kórházakban dolgozó orvosok, nővérek és más alkalmazottak is mindent megtesznek, hogy a lehetőségek szerint haladhassanak a vizsgálatok. Ugyanakkor a covidos betegek miatt sok a korlátozó intézkedés a kórházakban.

Az onkológiai terápiák piacvezető vállalataként mennyire látják aggasztónak, hogy jelenleg szinte minden a járványról szól? Érezhető, hogy más területekre nem irányul elegendő figyelem?

Magyar adataink nincsenek, szlovén számokat viszont ismerek, ezek szerint ott a január óta eltelt időszakban egyharmaddal kevesebb rákbeteget diagnosztizáltak, mint az előző év hasonló periódusában. Ami eléggé aggaszt, ha a következő évre gondolok. Akkor derül majd ki, valójában mekkora volt a járvány ez irányú hatása.

A Roche az Ateával és a Regeneronnal is együttműködik koronavírus-terápiák kifejlesztésében. Mit gondol, a gyógyszereknek milyen szerepük lesz a vakcinák mellett a COVID-19 elleni harcban?

A vakcinák nélkülözhetetlenek a megelőzéshez, de a terápiák is fontosak. Nagyon örülök annak, hogy sok cég egyesítette erőit a megoldás érdekében. Három különböző típusú gyógyszerünk lehet. A Regeneronnal közös antitestkoktélunk épp most kapta meg a sürgősségi engedélyt az amerikai gyógyszerfelügyelettől. Fennáll az esélye, hogy ha a vírus mutálódik, rezisztenssé válik, ezért egy működő terápia mellett védelem kell az antitest-rezisztencia ellen. Gyógyszerészként fantasztikus látni, milyen gyorsan le tudtuk szűkíteni a lehetőségeket két antitestre, miután felvetődött, hogy egy kombináció lenne a jó megoldás. Ezer antitesttel kezdtük a szűrést, abból lett 200, aztán 4 potenciális jelölt, és a mostani kettő már a klinikai vizsgálatok fázisában jár. Igazi reveláció volt ezt látni. Három indikációban tesztelünk: megelőzés, járóbetegek és fekvőbetegek kezelése. Aztán van egy közvetlen hatású vírusellenes szer, mely a vírus polimeráz enzimjét célozza. Végül ott vannak az immunmodulánsok, ilyen az Actemra nevű gyógyszerünk.

Hosszú távon milyen hatása lehet a járványnak a globális gyógyszeriparra?

A járványhelyzet kikényszeríti a reformokat az egészségügyben. Arra kellene ösztönöznie minket, hogy Magyarországon is a személyre szabott egészségügyi ellátás felé mozduljunk el. Megvannak az ehhez szükséges építőkockák. Meg kell teremtenünk az adatalapú, a betegnyilvántartásokra, genomikai profilalkotásra, új generációs szekvenálásra fókuszáló perszonalizált gyógyítást. Úgy kell ellátást nyújtani, hogy az a betegnek és a rendszernek is megfelelő legyen. Az uniós országok átlagban a GDP-jük 8,5 százalékát költik egészségügyre, míg Magyarország csak 5 százalékot. De ami még inkább aggasztó, hogy ennek az egyötödét is rossz hatékonysággal. Muszáj megtalálni a módot a hatékonyság javítására. A váltás az értékalapú egészségügyre csak együttműködéssel lehetséges. A kormánynak, az iparágnak és a közvéleménynek is megvan ebben a maga szerepe. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a felelősség ott van a vállunkon, egyenként és közösen is. Mi minden erőnkkel azon leszünk a következő hónapokban, hogy egy asztalhoz ültessünk szakértőket, orvosokat, betegeket, a kormányzat és a magánszféra képviselőit. Nemcsak beszélgetni az egészségügy jövőjéről, hanem konkrét megoldásokat, lépéseket felvázolni. Ígérem, hogy ha rólunk hallanak, érezhető lesz az elkötelezettség és az elhivatottság aziránt, hogy jobban működő és fenntarthatóbb rendszert alkossunk. Az én szememben a jövő egészségügye személyre szabott megoldásokat kínál minden egyes páciensnek. Őszintén hiszem, hogy ennek elérése még a mi életünkben reális, ha sikerül e cél szolgálatába állítani a rendelkezésre álló adatokat és technológiát, valamint a jogi szabályozást.

(Megjelent a Marketingpirula 2020. decemberi számában.)