Kockázatok és piaci hatások

A csomagküldés betiltásáról pró és kontra

November utolsó napján az országgyűlés megszavazta a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítását, mely szerint „üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető”, így január 1-jétől vény nélkül kapható gyógyszereket sem szabad csomagküldés útján eljuttatni a vevőkhöz.

Valószínűleg még rendeletmódosítás is következik, de az már biztos, hogy az év végéig a patikáknak át kell gondolniuk, mit tartanak a webáruházukban: ha nem tudják maguk vállalni a házhoz szállítást, gyógyszernek minősülő terméket nem árulhatnak.

Felelősség nélkül

Hankó Zoltán, a kezdeményező Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke – aki lapunk előző számában reagált a jogszabály-módosítással kapcsolatos aggályokra – a parlamenti szavazás másnapján az Mgyk.hu-n közzétette a kamara indokait, illetve álláspontját az új helyzetről. Eszerint a testület egyebek mellett helytelenítette, hogy a webpatikákat, melyekért „a működtető gyógyszertárak vezetői kizárólagos szakmai és betegbiztonsági felelősséggel tartoznak”, a franchise-láncok és a velük szerződött futárcégek saját fejlesztésű és irányítású rendszerekbe szervezik.

123rf.com

Az, hogy ezekbe a rendszerekbe gyűjtik a megrendelők adatait, illetve „bármilyen felelősség nélkül, kényelmi igényekre hivatkozva” csomagküldés formájában végzik a kézbesítést, a kamara szerint gyógyszerbiztonsági, betegjogi és adatvédelmi kockázatot jelent. Mindez pedig akár már középtávon az Amazon Pharmacy gyakorlatának hazai megjelenéséhez vezethetne, ami veszélyeztetné az „országosan egységes, területileg kiegyensúlyozott” gyógyszerellátó rendszer megmaradását és működőképességét.

A kamara úgy látja, hogy a változással a betegek megvédhetők a nem ellenőrzött minőségű gyógyszerektől és gyógyszerellátási szolgáltatásoktól, továbbá garantálható a gyógyszert használók személyes és egészségügyi adatainak biztonsága.

Lesz, aki vállalja?

A jogi környezet változása az önálló webáruházak mellett több nagy fejlesztést is érint a piacon, így a Phoenix Pharma nagykereskedő Szimpatika Webtér nevű, ősszel bemutatott platformját. Kaló Tamás, a cég vezérigazgatója kérdésünkre azt mondta, a platform fejlesztését folytatják, hiszen gyógyszeren kívül egyéb termékeket ezután is lehet majd csomagban küldeni a betegeknek, és van igény arra a szolgáltatásra is, hogy a vevő a gyógyszertárban veszi át a rendelt gyógyszerkészítményt. „Ha van olyan patika, amely bevállalja a házhoz szállítást, a rendszer azt is támogatja” – tette hozzá.

Kaló Tamás érthetőnek nevezte, hogy miután a koronavírus-járvány alatt az online értékesítés korábbi növekedési üteme felgyorsult és ezzel új helyzet állt elő az internetes gyógyszer-kereskedelemben, valamiképpen reagál erre a szabályozás. „Azonban fontosnak tartottam volna, hogy a törvénytervezet benyújtása előtt készüljön egy hatástanulmány, amely bemutatja a csomagküldés gyógyszerbiztonsági tapasztalatait, illetve a lakossági igényekre vonatkozó adatokat. Most ugyanis úgy tiltották meg az OTC-gyógyszerek csomagküldését, hogy a gyógyszerbiztonsági kockázatairól nincsenek információk. Miközben például a kistelepülésen élőknek ez egy fontos alternatíva a városba utazással szemben” – mondta a Phoenix Pharma vezérigazgatója.

Meglepő időzítés

Kaló Tamás megjegyezte, gyógyszerbiztonsági szempontból összevethető az internetes csomagküldés és a benzinkúton történő árusítás, mert mindkét esetben nem szakmabelitől veszi át a gyógyszert a vevő – nem is szólva a nemrég megszületett kisboltrendeletről. „Csomagküldés esetén ráadásul a gyógyszertári átadás és a beteg általi átvétel között sokkal rövidebb idő telik el, akár egy óránál is kevesebb. Nem világos tehát, hogy a gyógyszerbiztonság itt miért sérülne inkább, mint az egyéb létező lehetőségek esetében” – vetette fel. Az időzítést nehezen érthetőnek nevezte, mondván, most nagy jelentősége van annak, hogy fel kell-e szállni tömegközlekedési eszközökre, be kell-e menni más emberek közé a gyógyszertárba. „Legalább a járvány végét meg kellett volna várni, és úgy talán átgondoltabb is lett volna a módosítás.”

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a változás miként hat majd a piacra. Sokan tartanak attól, hogy illegálisan működő szolgáltatók megpróbálják kielégíteni a létező igényt, azaz lesznek emberek, akik más opció híján az online feketepiacon vásárolnak majd gyógyszert. A patikák emellett bevételt veszíthetnek oly módon is, hogy azok, akik alapvetően az OTC-szerek miatt használták a gyógyszertári webshopokat, de vettek ott mást is, az étrend-kiegészítőt vagy a kozmetikumot máshol vásárolják majd meg. Jövőre ez is kiderül.

Megjelent a Pirulatrend 2021. decemberi számában.