Kormányzati kulcsterület lehet az egészségügy

A magyar egészségügy reneszánsza lehet a következő évtized – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a szervezet idei december 7-i nagyszabású egészségügyi konferenciája kapcsán. A Gyógyuló egészségügy rendezvényre mindenkit várnak, akik meg akarják ismerni az ágazat véleményvezéreit.

Szerző: Nézőpont Intézet

– Immáron negyedik alkalommal szervezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy konferenciát. Miért tartja fontosnak, hogy ebben a témában tartsanak nagyszabású rendezvényt?
– A következő évtized kormányzati kulcsterülete lehet az egészségügy, a kórházépítéstől a népegészségügyön át a magánszolgáltatók szerepének tisztázásáig. Egy kormányzati munkát segítő think tanknek mindent el kell követnie, hogy a friss gondolatokat összegyűjtse, a helyzetet elemezze és a jövőterveket bemutassa. A konferenciánk ezt a munkát fogja elvégezni.

– Dr. Kásler Miklós miniszter; Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára; Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója – hogy csak néhány politikai döntéshozót említsek a konferencia előadói közül. A szereplőket nézve az esemény kiváló lehetőséget nyújt a magyar egészségügy aktuális helyzetének felmérésére. Miért fontos még a konferencia, és kiknek ajánlja a részvételt?
– A rendezvényünk első sorban döntéshozóknak szól, akik meg akarják ismerni az ágazat véleményvezéreit, irányítóit és gondolkodóit. Ezen kívül mindenérdeklő szakmabelit várunk, aki az érdekes gondolatok mellett régi barátaival szeretne ismét találkozni vagy új kapcsolatokat létrehozni. Tudjuk, hogy a konferenciáknak legalább olyan fontos része a kávészünet, mint az előadások.

– Mi lesz a konferencia menete? Milyen témaköröket érintenek?
– Az Ön által már említett három nyitóelőadás után három kerekasztal-beszélgetésen lesz a hangsúly, amelyet minden esetben egy-egy előadás fog bevezetni. A gyógyszerpiaccal, a digitális egészségüggyel és a magán és állami szolgáltatók viszonyrendszerével fogunk foglalkozni. Szeretnénk meghonosítani továbbá egy újszerű műfajt is, a sikertörténeteket bemutató villámelőadásokat.

– A konferencián Ön mutatja be a Nézőpont Intézet egészségüggyel kapcsolatos kutatását. Mondana pár szót erről?
– A Nézőpont Intézet klasszikus mestersége a közvélemény-kutatás, az ezzel kapcsolatos tudásunkat szeretnénk megcsillantani rendezvényünkön. Célunk, hogy kiegyensúlyozott képet mutathassunk az egészségügy helyzetének társadalmi megítéléséről. Sajnos a politika az elmúlt években jelentősen befolyásolta a véleményeket, ezért különösen nehéz a valós képet felvázolni.

– Hogy látja a magyar egészségügy helyzetét? Mi a jelenlegi irány, ami elősegítheti a gyógyulását?
– Ahogy említettem már, a következő évtized a magyar egészségügy reneszánsza lehet. Komoly források, tapasztalt vezetők, s világos kormányzati szándék ritkán található meg egyszerre, de most ez a helyzet. Igaz ugyan, hogy a reform szót, s a szakpolitikai vitákat kerüli a kormány, de ettől még a reform és a szakpolitikai viták is folyamatban vannak.

– A konferencia egyik blokkjában az egészségügy sikertörténeteit bemutató előadások szerepelnek a programban, tudna elöljáróban említeni egyet közülük?
–A hetvenéves mentőszolgálaté ilyen: a megújult infrastruktúra, a modern kommunikáció és az állami szerepvállalás sikeres modellje. Tudtommal európai kuriózum az egységes nemzeti mentőszolgálatunk, amelyet talán nem is becsülünk eléggé.

– Ön szerint mely pontokon lenne szükség még változtatásokra? Hogy segítheti elő a Gyógyuló egészségügy konferencia ezt a folyamatot? Mit vár a rendezvénytől?
– Egy konferencia természetesen nem oldja meg az előrelépések mellett is meglévő gondokat-bajokat. A tájékoztatás, eszmecsere és kapcsolatépítés révén viszont hiszem, hogy az ágazat döntéshozói biztosabb alapokon láthatnak neki a 2019-es évüknek. Néha egy gondolatébresztő félmondat, egy rég nem látott ismerőssel folytatott beszélgetés vagy egy magas szintű vezető világos elköteleződése többet jelent, mint a sokoldalas programtervek. Sőt, az első feltétele a másodiknak, s hiszem, hogy a konferencián az elsőből lesz bőven.

A Gyógyuló egészségügy konferencia első kézből nyújt szakmai információt a hazai egészségügy aktuális helyzetéről, az állami és magánegészségügy kapcsolatáról és a gyógyszeripari kilátásokról.

Tekintse meg programunkat a http://nezopontintezet.hu/gyogyuloegeszsegugy/ oldalon, itt tud jelentkezni is.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>