Korosztályos kockázatok

Időseknél veszélyes kölcsönhatások

Az idén is frissítették az Amerikai Geriátriai Társaság útmutatóját, amely segítheti a gyógyszerészeket, hogy megóvják betegeiket a kor előrehaladtával általában növekvő rizikótól.

Fotó: 123rf.com

Számos tanulmány igazolja, hogy a 65 éven felüli betegek különösen veszélyeztetettek
a nem kívánt gyógyszerhatások (ADR-ek) kialakulása szempontjából. Az ADR-ek – csakúgy, mint a jelentős hányadukért felelős gyógyszer-kölcsönhatások – legfontosabb
kockázati tényezői az időskor és a halmozott gyógyszeralkalmazás.

Rizikót szül a kor
Számos betegség kialakulásának valószínűsége nő a kor előrehaladtával, így nem meglepő, hogy a polifarmácia legnagyobb mértékben az idősebb korosztályt érinti. Az életkorhoz társuló farmakokinetikai és farmakodinámiás változások tovább fokozzák a gyógyszerekkel kapcsolatos nem kívánt következmények kialakulásának esélyét.

A testösszetételben, valamint a kiválasztó szervrendszer működésében bekövetkező
változások, interakciók jelenléte nélkül is számos hatóanyag esetében hajlamosítanak
a gyógyszertoxicitás kialakulására, a szervezet fiziológiás átalakulásának üteme és így a veszélyeztetettség mértéke azonban jelentős egyéni variabilitást mutat. A társbetegségek (pl. diabétesz) jelenléte szintén befolyásolja a rizikót.

Interakciók a Beers-listán
Az idős betegek ellátásának javítása és a biztonságosabb gyógyszerválasztás elősegítése céljából születtek meg azok az ajánlások, melyek az ezen betegcsoport számára potenciálisan nem megfelelő terápiákat foglalják össze. Az egyik legismertebb ilyen iránymutatás az Amerikai Geriátriai Társaság által kiadott Beers-kritériumok. Ezt a klinikai döntéshozatal támogatása mellett az ellátás minőségének értékelése céljából is széleskörűen alkalmazzák. Az interdiszciplináris szakértői konszenzussal kidolgozott ajánlásokban a 2015-ös frissítés során tüntettek fel először gyógyszer-interakciókat, melyek köre a közelmúltban megjelent 2019-es kiadásban tovább bővült. A Beers-kritériumok között olyan kölcsönhatások kaptak helyet, melyek a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján időseknél egyértelműen káros következményekkel hozhatók összefüggésbe. Mivel ezen gyógyszer-kombinációk kedvezőtlen előny-kockázat aránnyal rendelkeznek a terápiás alternatívákhoz képest, együttadásukat lehetőség szerint el kell kerülni.

Az eredeti publikációban a kockázatok csökkentésére irányuló rövid ajánlás, valamint az evidencia szint és az ajánlás erőssége is megtalálható. A 2019-es frissítés során a szerzők két ópioidokat érintő interakció beemelése mellett döntöttek, reflektálva a túladagolás fokozott rizikóját alátámasztó, valamint a mind gyakoribb együttes alkalmazásra figyelmeztető eredményekre. Kivételt képez a gabapentinoidoknak
az ópioid dózis csökkentése céljából történő alkalmazása, bár ebben az esetben is körültekintésre van szükség. További újdonság a felsorolásban néhány antimikrobás szert érintő jól ismert kölcsönhatás.

A Beers-kritériumok között az első, 1991-es kiadástól kezdve hangsúlyosan szerepelnek az erős antikolinerg hatásokkal rendelkező hatóanyagok, melyeket jelentős
mellékhatásaik (kognitív hanyatlás, zavartság, szédülés, hallucinációk, elesés fokozott rizikója) ellenére is gyakran, sokszor kombinációban használják fel az idős betegeknél.

Mit tehet a gyógyszerész?
A legfontosabb feladat az expediálás során felismerni és kellő figyelmet fordítani a veszélyeztetett betegeket érintő interakciókra. Javasolt a betegtől vagy hozzátartozótól, szükség esetén a kezelőorvostól is tájékozódni, hogy a kombinációt a veszélyek tudatában rendelték-e el? Ahogy arról is: biztosított-e a terápia megfelelő nyomon követése?

Kiemelendő, hogy a feltüntetett gyógyszerek együttadása idős betegeknél sem tekinthető abszolút kontraindikáltnak. Ezért nem nélkülözhető a kombináció várható
kockázatának és előnyének a beteg szükségleteit és preferenciáit is figyelembe vevő egyéni átgondolása. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az ajánlások nem vonatkoznak
a hospice, illetve palliatív ellátásban részesülő betegekre, esetükben például gyakran indokolt több központi idegrendszerre ható szer együttadása.

Dr. Somogyi-Végh Anna

HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. MarketingPirula szerint:
    2019. április 27. 18:31

    A “polypharmacia” idősebb és krónikus betegségekben szenvedő betegeknél gyakori. Előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatásaira írnak fel újabb gyógyszert. Az alkalmazott gyógyszerek szelektálása (depriscribing) több szakorvos érdemelne közreműködését és figyelmet érdemelne! A személyre szabott terápiának hiányoznak a feltételei!

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>