Lelkiismereti kérdések

Életvégi tanácsadás és gyógyszerelés

Néhány országban a patikusok nemcsak a hospice-ellátásban, de az életvégi gyógyszerelésben is részt vehetnek. Máshol azt hangsúlyozzák: itt az ideje, hogy a kórházi gyógyszerészeken kívül a közforgalmú patikákban dolgozók is a palliatív ellátást végző szakmai csapat tagjaivá váljanak.

Egy gyógyszerész Kaliforniában bármikor szembesülhet azzal, hogy egy beteg receptre felírt letális szert akar kiváltani a patikájában. Az orvosasszisztált öngyilkosságot hosszú viták és egy eredménytelen népszavazás után 2015-ben legalizálták az államban, ezzel Kalifornia az ötödik olyan amerikai állam lett, amelyben a gyógyíthatatlan betegek gyógyszerrel vethetnek véget az életüknek. A méltóságteljes halál lehetősége Hollandia, Belgium, Luxemburg, Svájc, Kanada és Ausztrália polgárai számára is adott.

123rf.com

Azokban az országokban, ahol legális az orvosasszisztált öngyilkosság, a közforgalmú patikákban dolgozó gyógyszerészek személyes lelkiismereti-szakmai kihívással találkoznak, amikor el kell dönteniük, hogy kiadják-e a receptre felírt halált okozó szert, és tájékoztatják-e a beteget annak használatáról.

Megértő hozzáállás

A tiszta tudatú végstádiumú betegek számára engedélyezett asszisztált öngyilkosságban való részvételt az egészségügyi szakemberek minden felsorolt országban megtagadhatják. Az orvosok véleményét gyakran idézik, a gyógyszerészekkel viszont alig foglalkoznak. Ezért is érdekes az egyetlen olyan ismert kutatás, amely a gyógyszerészek e témában elfoglalt álláspontjával foglalkozik. Az amerikai gyógyszerészszövetség lapjában közölt kérdőíves vizsgálat (Paul Gavaza és James Pinter: Milyen pszichoszociális tényezőktől függ, hogy a gyógyszerészek részt vesznek-e életvégi tanácsadásban és gyógyszerelésben?) a kaliforniai közforgalmú patikákban dolgozó gyógyszerészek véleményét összesítette.

Az orvosasszisztált öngyilkosságot lehetővé tevő helyi törvény hatálybalépése után két évvel kitöltött kérdőívek tanúsága szerint a patikusok kevesebb, mint 10 százaléka találkozott ilyen recepttel. A válaszadók több mint kétharmada azt mondta, hogy a szabályosan felírt letális szer kiadása értékes tevékenység, sőt 57 százalék kifejezetten hasznosnak is nevezte azt. A megkérdezettek kétharmada volt tisztában azzal, hogy meg is tagadhatja a szer diszpenzálását, és 59 százalék vélte úgy, hogy a szer kiadása szakmai kötelessége. Valamivel több, mint a válaszadók fele gondolta úgy, hogy azok az emberek, akiknek ad a véleményére, elfogadnák, ha kiadna ilyen szert.

Megtenni már nehezebb

Az általános pozitív hozzáállás ellenére, amikor a személyes részvétel kérdésére került sor, mindössze a patikusok 43 százaléka mondta azt, hogy diszpenzálna szabályosan felírt letális szert. Leginkább azok a városi, idősebb, nem vallásos patikusok mutatkoztak hajlandónak, akik maguk is értékesnek tartják ezt a tevékenységet, és úgy vélik, hogy az a társadalmi normák szerint is értékes, továbbá tisztában vannak azzal, hogy meg is tagadhatják a diszpenzálást.

A 2019-es év statisztikáját ismertetve a tanulmány szerzői megjegyzik: a 40 millió lakosú államban 246 orvos írt fel életvégi medikációt (összesen 618 receptet), és 406 olyan beteg halt meg, aki azt be is vette. Az ily módon elhunytak átlagéletkora 76 év volt. 87 százalékuk volt fehér, 55 százalékuk férfi, 68 százalékuk rákos, és 85 százalékuk részesült hospice- vagy palliatív ellátásban.

Felesleges gyógyszerelés

A Journal of Palliative Medicine egy friss cikke szerint egyébként a palliatív ellátásban képzett gyógyszerészek egyik legfontosabb feladata a gyógyszerelés felmérése abból a szempontból, hogy mi vált feleslegessé. Heather Cook és munkatársai tanulmánya szerint az amerikai kórházakban e javaslatok 82 százalékát meg is fogadják, és abbahagyják egyes gyógyszerek adagolását, illetve felírását. Leggyakrabban a vitaminokat és más étrend-kiegészítőket, véralvadásgátlókat, sztatinokat, vérnyomáscsökkentőket, protonpumpagátlókat és az antibiotikumokat ítélik feleslegesnek.

Ugyanakkor az angolszász szakirodalom újabban azzal is foglalkozik, hogy mivel a palliatív ellátás jórészt közösségekben történik, a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó, jól képzett patikusok is a szakmai csapat részévé válhatnak. A palliatív ellátásban képzett patikusok az öregedő lakosság igényeit a már felesleges gyógyszerelés csökkentésén kívül a fájdalomkontroll menedzselésével, komplementer és alternatív terápiák ajánlásával, különleges összetételű és nem standard dozírozású gyógyszerek készítésével, a betegek és gondozóik oktatásával, valamint a gondozási célok feltárásával elégíthetik ki.

Dr. Kazai Anita
orvos

Megjelent a Pirulatrend 2022. júliusi számában.