Magyarokon is vizsgálhatnák az orosz vakcinát

A miniszter úgy tudja, nagyon modern a fejlesztés

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába – közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós azt mondta, a “nagyvonalúan felkínált” lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz. A múlt héten Oroszországban járó magyar szakértői delegáció beszámolója szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, “a WHO által előírt körülmények között zajlik” – tette hozzá.

Kásler tájékoztatása szerint a delegáció tagjai között volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Fluart vakcinagyártó orvosai. A delegációt fogadta az OGYÉI orosz megfelelője, ezután felkeresték a vakcinát előállító laboratóriumot.

Már tesztelik a Szputnyik-V-t

A magyar szakemberek ellátogattak arra a poliklinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben. A beoltottak is felvehetik a kapcsolatot a központtal és tájékoztathatják az orvosokat, ha bármilyen tünetük, panaszuk van.