Megvette a Richter a Janssen fogamzásgátló tapaszát

Évi 90 millió dollárral is nőhet a cég bevétele

A Richter Gedeon gyógyszergyártó megszerezte a Janssen Pharmaceutica fogamzásgátló tapaszának globális forgalmazási jogait az Egyesült Államokon kívüli piacokon – jelentette be a magyar cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Richter 263,5 millió dollárt (78 milliárd forintot) fizet az eszközért a Johnson & Johnson belga leányvállalatának. Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatóján közölte, az Evra márkanevű tapasz globális értékesítéséből a Janssen idén 70-80 millió dolláros bevételre tett szert. Várakozása szerint az éves forgalom 90 millió dollár fölé is nőhet. A tranzakció zárása 6 héten belül várható, azután a tapasz értékesítése már a magyar gyógyszergyártó árbevételét növeli.

A nőgyógyászati portfólió erősítése a Richter stratégiájának központi eleme, Bogsch szerint az a cél, hogy annak árbevétele a jelenlegihez képest 60 százalékkal (250 millió euróval) növekedjen 2030-ig. A Richter a legszélesebb termékpalettával rendelkezik a fogamzásgátlók területén, ami most kiegészül a tapasszal – jegyezte meg az elnök.

A csomagolási kapacitás két éven belül települ Magyarországra, ez minimális költséggel járó kapacitásbővítést igényel. Azokban a régiókban jelentős a tapasz forgalma, ahol a Richter is erősíteni tervezte a nőgyógyászati értékesítését, így Mexikóban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban vagy az Egyesült Királyságban. Ezáltal számos, Európán kívüli országban is tudják növelni az eddigi alacsony forgalmat – idézte a közlemény Orbán Gábor vezérigazgatót.

A termék mindenütt vényköteles lesz, Magyarországon egyéves törzskönyvezést követően kerülhet forgalomba.

A nőgyógyászati terápiás terület árbevétele az 1997-es 7,4 milliárd forintról 141,1 milliárd forintra emelkedett 2019 végére, aránya az akkori 8 százalékról tavaly már 35 százalékra nőtt, vagyis a Richter teljes árbevételnek több mint egyharmadát ezek a termékek adták. Volt több jelentős akvizíció, ezek közül kiemelkedik a Grünenthal-portfólió megvásárlása 236,5 millió euróért.

Az Evra fogamzásgátló az első jóváhagyott transzdermális hormonális tapasz, valamint a fogamzásgátlás első, nem invazív formája, mely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít. A tapaszt az alhasra, fenékre, a felsőtestre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután három héten keresztül cserélni kell. A negyedik hét hatóanyagmentes, hasonlóan az orális fogamzásgátlókhoz. (MTI)