Mely kombinációk igényelnek fokozott figyelmet?

Az ibuprofen gyógyszer-kölcsönhatásai

Az Európai Gyógyszerügynökség által az ibuprofen előny-kockázat értékelése alapján megfogalmazott ajánlás, illetve a hatóanyagot tartalmazó egyes készítmények tervezett vénykötelessé tétele különös aktualitást ad az NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatos kockázatok áttekintésének. Jelen összefoglaló az ibuprofen legfontosabb gyógyszer-interakcióit mutatja be.

Antitrombotikumok

A napi gyakorlatban az egyik leggyakrabban előforduló nagy kockázatú kombináció az antitrombotikumok és az NSAID-ok együttadása. Mind az antikoagulánsok, mind a trombocita-aggregáció gátlók együttes alkalmazása esetén jelentősen megnő a vérzéses esetek – különösen a gasztrointesztinális hemorrágia – gyakorisága, ezt több nagy elemszámú populációs vizsgálat is alátámasztja. A táblázatban szereplő rizikóértékek például 115 ezer, a gasztrointesztinális rendszer felső szakaszának vérzésével diagnosztizált beteg adatainak elemzésével kerültek meghatározásra. A nemszelektív COX-gátlók közül az ibuprofen a gasztrointesztinális mellékhatások tekintetében a kisebb rizikójú hatóanyagok közé tartozik, antitrombotikumok együttadása esetén azonban a kockázat a sokszorosára nő. Terápiás alternatívaként indikációtól függően megfontolandó a lokális NSAID készítmények, paracetamol, COX-2 szelektív hatóanyag, esetleg a gyenge opioidok alkalmazása. Gyomorvédő szerrel, pl. protonpumpa-gátlóval szintén valamelyest mérsékelhető a kockázat.

Orális véralvadásgátló kezelésben részesülő betegeknél ibuprofen vagy más NSAID kezelést csak az egyéni rizikófaktorok és a kórtörténet ismeretében javasolt indítani és minden esetben szükséges a maximális dózis és a kezelés időtartamának tisztázása is. Amennyiben a kombináció szükséges, biztosítani kell a megfelelő monitorozást. A K-vitamin antagonisták esetén szem előtt kell tartani, hogy a trombocita-funkciót befolyásoló hatóanyagok – így az NSAID-ok is – az INR (International Normalized Ratio) érték megváltoztatása nélkül növelik meg a vérzések kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy az érintett betegek is tisztában legyenek a vérzés fokozott kockázatával és felismerjék a vérzésre utaló tüneteket (pl. kávézacc-szerű széklet).

Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k)

A táblázatból is látható, hogy SSRI-k és NSAID-ok egyidejű alkalmazása szintén fokozza a vérzés kockázatát. Úgy tűnik, az interakció kialakulásában fontos elem az NSAID-ok okozta nyálkahártya-erózió jelenléte, emellett szerepet játszik mindkét hatóanyagcsoport vérlemezke-funkciót gátló hatása. Ebben az esetben is szóba jönnek a fent leírt kockázatcsökkentő stratégiák, az interakció menedzselésére vonatkozó irányelveket azonban ezidáig nem publikáltak.

Más NSAID-ok

A legtöbb NSAID készítmény alkalmazási előírásában ellenjavalltként szerepel a terápiás csoporton belüli más hatóanyagok együttes alkalmazása az összeadódó nem kívánt hatások és a terápiás haszon hiánya miatt. Az ibuprofen emellett kompetitív módon gátolja a kis dózisú acetilszalicilsav trombocita-aggregáció gátló hatását. Bár ennek a kölcsönhatásnak a klinikai relevanciája nem egyértelmű, az ibuprofen rendszeres, hosszú távú használata esetén számolni kell a csökkent kardioprotektív hatás lehetőségével.

Ciklosporin

NSAID-ok együttadásakor a ciklosporin koncentráció több mint kétszeres növekedéséről is beszámoltak. Ezen kívül az NSAID-ok normál plazmaszint mellett is fokozzák a ciklosporin nefrotoxikus hatását. Együttadáskor a vesefunkció, valamint az immunszuppresszáns koncentráció és a szisztémás hatások (pl. vérnyomás) fokozott monitorozása szükséges.

Metotrexát, pemetrexed

Az ibuprofen mindkét hatóanyag plazmaszintjét növelheti. A metotrexát esetében különösen a nagy dózisú kezelés jelent fokozott kockázatot, de antireumatikus adagok mellett is gondos odafigyelésre és a vérkép, a szérum kreatinin-szint, valamint a májfunkció gyakori ellenőrzésére van szükség. A pemetrexed kezelés kapcsán már enyhe vesefunkció csökkenés esetén is az ibuprofen adás 2+2 napos felfüggesztése szükséges (pemetrexed alkalmazás előtt és után). Ebben az esetben a naproxen, diklofenák vagy celekoxib biztonságosabb alternatívát jelenthet.

Lítium

Nehezen prediktálható, nem minden betegnél jelentkező interakció az NSAID-ok szérium lítium szintet növelő hatása, mely késleltetve is jelentkezhet. A lítium koncentrációjának és a toxicitás tüneteinek nyomon követése szükséges.

Kacs diuretikumok, kálium spóroló diuretikumok, ACE-gátlók, angiotenzin-II-receptor blokkolók

Az ibuprofen csökkentheti az antihipertenzív terápia hatásosságát, valamint megnöveli a hiperkalémia és az akut vesekárosodás kockázatát. Kombinációs kezelés során ezért a vérnyomás, a kálium-szint, valamint a vesefunkció rendszeres ellenőrzése szükséges. A szívelégtelenségben vagy májcirrózisban szenvedő betegek fokozottan érzékenyek a folyadékegyensúly változásaira, így náluk különösen fontos a várható előnyök és kockázatok gondos mérlegelése. Az akut vesekárosodás szempontjából a legnagyobb kockázatot a kacs diuretikum – NSAID – ACEI/ARB hármas terápia jelenti, míg a kálium-szint emelkedés legfontosabb rizikótényezőjét a diabétesz és az akár enyhe, gyakran még észre sem vett vesefunkció csökkenés képezi.

Nátrium-foszfátok

A bélmosó oldatokban használt nátrium-foszfátok fokozhatják az NSAID-ok nefrotoxikus hatását, növelve az akut vesekárosodás veszélyét. Megfontolandó az ibuprofen adás időszakos felfüggesztése. Amennyiben a kombináció nem kerülhető el, gondoskodni kell a megfelelő hidratáltsági állapot fenntartásáról, valamint a vesefunkció ellenőrzéséről.

Összességében a bemutatott kombinációk egyike sem tekinthető abszolút ellenjavalltnak, a rendszeres kontrollt nélkülöző vény nélküli ibuprofen kezelés azonban kerülendő. Nagyon fontos szempont az adagolás és a terápia időtartama: míg az alkalmanként, napi 1200 mg-nál alacsonyabb dózisban szedett ibuprofen esetében rendszerint nem igazolódott fokozott rizikó, a tartós és/vagy nagyobb dózisú, főleg ízületi panaszok kezelése céljából folytatott terápia esetén a gyógyszer-interakciók veszélye miatt is indokolt lehet az orvosi kontroll.

Dr. Somogyi-Végh Anna
gyógyszerész

 

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>